A LEGJOBB FOGKEFE?

PM
A Profimed csapata
olvasás 4 percig
Oszd meg
Melyik a LEGJOBB fogkefe? És egyáltalán lehetséges-e ilyesmit meghatározni? Már sok támpontunk van ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra "legjobb" fogkefét. Számos tanulmány és a fogorvosok nagy tapasztalata jó válaszokat ad. Ahhoz azonban, hogy a választásunkból hasznot húzzunk, nagyobb távlatokra van szükségünk. Egy fogkefe általános előnyeinek és hátrányainak leírása nem mond semmit arról, hogy ki fogja használni. Vagyis, hogy milyen speciális igényeik vannak, és mennyire tudják kezelni a tisztítási technikát. Pedig ez nagyon fontos. Ahogy a futócipő sem fut magától, úgy a fogkefe sem tisztít magától. Rendszeresen mosson fogat! Most pedig nézzük át együtt a legfontosabb dolgokat.

A fogkefének könnyen foghatónak és ezáltal könnyen kezelhetőnek kell lennie. Nem akar olyan teniszütőt vagy konyhakést, amelyik nem illik a kezébe. A legjobb, ha az ujjai közt tartja a fogkefét. (Nem összeszorított kézzel, a fogkefe nem teniszütő.) A megfelelő fogásnál az ujjai nem szorítják a fogkefét, így pontosabban lehet dolgozni.  A "legjobb" itt nem mindenkinek ugyanazt jelenti. Magabiztosan, mégis finoman tartja a fogkefét? Tökéletesen tudja irányítani? Szuper! Megvan az első lépés. Menjünk tovább.

A fogkefefejnek elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy minden fogat és azok minden oldalát elérje. Ugyanakkor nem mindenki számára a "legkisebb" fej a legmegfelelőbb. Az idősek vagy a csökkent motoros képességekkel rendelkező emberek nehezen tudják kezelni a kis fejet, ezért a nagyobb fej hatékonyabb tisztítást tud végezni.
Általánosságban elmondható, hogy a professzionális fogkefék feje kicsi. A tisztítás így pontosabb, precízebb és gyorsabb lesz. Könnyen vezethető a hátsó fogak körül, és nem vált ki öklendezési reflexet. A sörtekötegek kialakításának és a kefefej formájának a lehető legegyszerűbbnek kell lennie. A ’több funkciós’ fej valójában gyakran csak marketingfogás. A sörték általában egyenesek, de még jobb, ha ideálisan íveltek, hogy a kefe ergonomikusan kövesse a fogak alakját, és nyomkodás nélkül illeszkedjen a fogakhoz. Van egy második pontunk is.

PUHA VAGY TÚL KEMÉNY FOGKEFE?

A Profimednél inkább sörteerősségről beszélünk, így a "kemény" szóról végleg lemondunk. Az eredeti "kemény - közepes - lágy" felosztás már régen elavult. Kemény fogkeféket az elmúlt évtizedben már nem gyártanak, így a "közepes" nem középen van. Ez a ’legkeményebb’ fogkefe, amit kapni lehet. Onnan vannak puhább és puhább és puhább és puhább kefék... amíg el nem jutunk egy olyan termékig, amitől úgy érzzük magunkat, mintha egy angóra macskával mosnánk fogat. Tehát tényleg "minél puhább, annál jobb"? Nem. Vannak (valójában már nagyon régóta) olyan fogkefék a piacon, amelyek annyira puhák és gyengédek, hogy több mint tízezer szál van a fejükben. Az érintésük olyan, mintha vattával simogatnának. Tisztító képességük azonban nagyon korlátozott. Olyan műtét utáni páciensek számára készültek, akik még enni sem tudnak rendesen, és csak nagyon finom tisztítást tűrnek (és igényelnek). A fogkefe kiválasztásakor ezért (és nagyon lényegesen) szem előtt kell tartanunk, hogy minél puhább, annál kevesebb mechanikai sérülést okoz az ínynek (vagy a fogaknak), viszont annál kíméletesebb a lepedékkel és az ételmaradékokkal szemben. Tehát mindig emlékezzen arra, hogy a fogkefe puhaságának növekedésével a fogmosás idejét is növelnie kell. Így a használat hossza kiegyenlíti ezt a kíméletességet.

A Profimednél a puha fogkeféket ajánljuk. Még az igazán lágyakat is, ha azokat a fogorvos vagy a dentálhigiénikus ajánlja, méretre gyártva. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy ha egy puhább, kíméletesebb fogkefét vásárol - és nem hosszabbítja meg megfelelően a tisztítási időt -, akkor az rosszabbul tisztított fogakat fog eredményezni. Mi tehát az irányelv? Egy puha fogkefe optimálisan három perc tisztítási időt igényel. Az ultrafinom kefék esetében ez akár tizenöt perc is lehet.

A NYÉL FORMÁJA - A TISZTÍTÓFEJ MÉRETE - A SÖRTÉK. Három fő paraméter, mi pedig elmagyaráztuk, mire kell figyelni, hogy a kiválasztott eszközt az Ön számára megfelelővé legyen. Hozzá kell tenni, hogy a gyártó által a sörték erősségét, vagy ha úgy tetszik, "keménységét" feltüntető leírás hasonló a ruházat címkézéséhez: "S, M, L...". Igen, két M-es méret különböző gyártóktól nagyon eltérő lehet. A Profimed szaküzletben található egy fogkefetartó állvány, ahol a különböző termékcsaládok minden modelljéből van kitéve egy. Így nálunk megtapinthatja a fogkefét, és megítélheti, hogy a felirat megfelel-e az Ön által keresettnek.

Ne hagyja, hogy bárki is azt mondja, hogy egy adott fogkefe vagy egy design a LEGJOBB. Válasszon az Ön igényeihez - többek között fogai és ínye állapotához - igazodó fogkefét. Vegye figyelembe a fogérzékenységet, az ínygyulladásra való hajlamot (bár a gyulladáshoz a tisztítás hiánya vezet), a szuvasodást, a rögzített fogszabályzót... Válassza ki az Ön számára ideális méretet és formát, és egy tökéletesen elsajátított tisztítási technikával tegye a fogkefét a LEGJOBBÁ.

LEGKÖZELEBB FELFEDJÜK, HOGY MÉG A LEGJOBB FOGKEFE SEM ÉR EL BÁRHOVA. Ugyanakkor már számos kis modern eszköz létezik a probléma megoldására. Megnevezzük őket, elmagyarázzuk a kiválasztásukat és a megfelelő használatukat.

És hogyan búcsúzunk? Azzal a megjegyzéssel, hogy a fogkefe nem halhatatlan. Az időben történő csere nagyban befolyásolja a teljes ellátás hatékonyságát. Amint a fogkefe nem hasonlít az új fogkefe formájára, ki kell dobni. A megrágott seprű nem tisztít megfelelően. Ha már elsajátította a megfelelő technikát, itt az ideje, hogy kisebb rányomással használja fogkeféjét. Az erő nem fontos, a kefe nem egy csatabárd. Ugyanakkor legkésőbb három hónap múlva dobja ki, és higiéniai okokból szerezzen be egy újat. Ne feledje, hogy a nagyon puha kefék gyorsabban elhasználódnak, és nehezebb őket higiénikusan tisztán tartani. A nagyobb kíméletességet a szálak elvékonyításával érik el. A fejhez azonban így több szálat kell hozzáadni, ami által a kefe sűrűbbé válik. A nagy sűrűség azonban megakadályozza a kefe kiszáradását, valamint a tökéletes öblíthetőséget. Az extra puha keféket cserélje gyakrabban.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei