Gyermekek és a fogászati ellátás, avagy miért helyes "tudományt csinálni belőle"?

PM
A Profimed csapata
olvasás 5 percig
Oszd meg
Ha valóban szeretnénk vigyázni gyermekeink fogaira, már az elején be kell vallanunk magunknak az igazat. Az igazság az, hogy az alapos gondozás nagyon összetett, nagy kihívást jelent. De ha a gyermekeink egészségéről van szó, akkor nem ismerünk lehetetlent, ugye?! 🙂

Mi ellen kell harcolni? Első sorban a megszokott ellátási sztereotípiák ellen. Minden alkalommal, amikor egy tanácsot olvas, és azt mondja magának, hogy "erre nincs szükség". Továbbá, a gyermekek esetleges vonakodása ellen. A kérdés nem az, hogy a gyermek fogat mos-e vagy sem. Meg kell mosnia a fogát. Az Ön feladata, hogy megtalálja a módját annak, hogy motiválja őt erre.

"Nincs olyan gyermek, akinek ne lenne szüksége fogápolásra, és amíg nem elég idős ahhoz, hogy egyedül kifogástalanul gondoskodjon fogairól, addig felnőtt segítségére szorul."

Ha erre épít gyermekei fogápolását, akkor máris jó alapot teremtett 🙂 Kezdjük a cumival. Sokan hezitálnak, hogy megismertessék-e a babát vele, de általában a cumi nyer. 😊 Vannak pozitív tulajdonságai, mindenekelőtt a hiányát nem pótolja a baba ujjszopása, amelyről sokkal nehezebb leszoktatni. A "tudomány" persze ott kezdődik, amikor például a nagyméretű cumikat kizárjuk. A választásnak körültekintőnek kell lennie. A régi cumi-modellek sok gyermek későbbi malokklúziójáért vagy harapáshibájáért felelősek. Az e tapasztalatok alapján tervezett modern cumik aprók, laposak és fokozatosan kisebb méretűek az idősebb babák számára, hogy végül kiköpjék őket, mint "idegesítő és már nem hasznos" kelléket. Mindenképp tanácsos a gyermeket már egyéves kora előtt elvinni fogorvoshoz. A rendelői környezethez való hozzászokás miatt fontos, valamint a fogorvos értékes és igen konkrét tanácsai mérhetetlenül megkönnyítik az életet a jövőben. Például fogzáskor. Hozzávetőleges becslés, de általában hat hónapos kor körül törnek elő az első fogak. A fogzást segítő vagy a rágókával ellátott fogkefe nagyra értékelt barát lesz ebben az időszakban. A hűtőszekrényben hűthető rágókák is igazán népszerűek. Ugyanilyen nagyszerű eszköz például az ujjra húzható fogkefe (úgynevezett ujjacska), amellyel masszírozhatja az ínyt, nyugtató gélt (például BUCCOTHERM) alkalmazhat, és arra is alkalmas, hogy kialakítsa a fogmosási szokást. Az ujjacska az újonnan áttört első fogak tisztítására is használható, és az éjszakai szoptatás utáni gyors tisztítási segédeszközként is tökéletesen alkalmazható. A fogorvosok azt tanácsolják, hogy a fogzás után minél hamarabb kezdje el használni az első fogkefét. Hatékonyabban tisztít, és érdemes a lehető legkorábban megismertetni a gyermeket vele.

Fontos, hogy megfelelő fogápolási szokásokat tanítsunk. A lefekvés előtti fogmosás után semmit sem szabad enni, és vizet vagy cukrozatlan italt kell inni (ez a felnőttekre is vonatkozik - csak emlékeztetőül). Ugyanakkor jó ötlet, ha nem hagyjuk a fogmosást olyan későre, hogy a gyermek túl fáradt legyen, és a folyamat nehezére essen. Puha sörtéjű fogkefét használjunk, a lehető legkisebb fejjel. Fokozatosan szerezzünk be egyre nagyobb méretet, ami a korhoz megfelelő. Egyébként a fogkefe feje még felnőttek esetében sem szabad, hogy túl nagy legyen. A fogkrém mennyisége is fontos. Félborsónyi, majd óvodás korban már borsónyi mennyiség elegendő. Ha a gyermek megeszi/elnyeli a fogkrémet, célszerű olyan változatot keresni, amelynek fluoridtartalma alacsony vagy egyáltalán nem tartalmaz fluoridot (természetesen a fogszuvasodás elleni megelőző hatását hasonló anyaggal - például hidroxiapatittal - kell helyettesíteni). A SWISSDENT első gyermekfogkrémje teljesen modern megközelítést kínál. A SWISSDENT KIDS-nek nincs íze. Ez nagyon furcsa, és lehet, hogy elutasítják azok a gyerekek, akiknek már volt gyümölcsös fogkrémük, de az ízmentességnek két pozitívuma is van. Nem alakul ki az édességre való rászokás, valamint a gyermek nem fogja megenni a fogkrémet. Térjünk vissza még egyszer utoljára a fluoridra. Az óvodáskorú gyermekek számára a megfelelő koncentráció 250-500 ppm. Tekintettel arra, hogy egyre gyakoribb a fogszuvasodás kialakulása (ami a táplálkozással függ össze), egyre több fogorvos magasabb koncentrációt javasol (1000 ppm). A tökéletesen megtisztított fog azonban nem szuvasodik, ezért a fő hangsúlyt a tisztítási technikára és a jó fogkefére kell helyezni.

Ami a legfontosabb: Mossa gyermeke fogait, minden reggel és este, körültekintően és vigyázva a zománcra és az ínyre. A fogorvosok gyakran tanácsolják, hogy akár tízéves korig is szükség lehet a felnőtt segítségére.

Összefoglaló:

Fogkefe? Kicsi fej, puha sörtékkel. Ha a baba nem szereti a ’normál’ eszközt, akkor alternatívaként egy úgynevezett 3D-s fogkefe áll rendelkezésre, amely körülöleli a fogsorát, így gyorsabban lehet vele tisztítani. A gyerekfogkefék nyelét általában úgy tervezik, hogy biztonságos és kényelmes fogást biztosítson. Érdemes hosszabb nyelű modellt választani, hogy együtt tudják fogni, így a kézmozdulatok jobban rögzülnek. Tanulja meg a helyes technikát egy fogorvosi rendelőben, egy dentálhigiénikus segítségével vagy nálunk, a Profimed üzletben. Még a legjobb fogkefe sem ment meg minket, ha nem megfelelően használjuk (nem ér el mindenhová, és túl rövid ideig használjuk).

Fogkrém? A választásnál a fő szempont nem a csomagoláson lévő kép. 😊 Mindig legyen takarékos a fogkefére nyomott mennyiséggel. A fogkrém soha nem fogja helyettesíteni a fogkefét, de a fogszuvasodást megelőző összetevők nagyon fontos szerepet játszanak.

Interdentális kefe vagy fogselyem? Talán meglepő módon a gyermekek is használhatják. Ahol két fog már összeér, és egy hagyományos fogkefe nem tisztítaná meg a fog minden oldalát, hatékony segítők tudnak lenni. Egyes professzionális márkák már kínálnak fogselymet gyermekeknek. Nyilvánvaló, hogy ez a feladat is a szülőre hárul, de mindenképp érdemes a fogköztisztítást megtanítani, mivel így a gyermeknek esélye van arra, hogy egy életen át egészséges fogakkal rendelkezzen. A fogközök tisztítását este javasoljuk.

Elektromos fogkefék? Szintén használhatóak. Elemes, szónikus modellek már a legkisebbek számára is kaphatók. De egy valamiről ne feledkezzünk meg! Az elektromos fogkefével történő fogmosás után is ellenőrizni kell a tisztítás hatékonyságát.

Bármi, amit rendszeresen és elkötelezetten csinálunk, egy idő után könnyen és természetesen fog menni, rutinná lesz. A kisgyermekek fogainak ápolására fordított figyelem ugyanúgy kifizetődő, mint a felnőttek esetében, tekinthető egy megtérülő befektetésnek. 😊

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei