Ismeri az interdentális keféket?

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
A fogközti tisztítás az elmúlt (mindössze!) húsz évben a fogászati ellátás standard részévé vált. Ezek azok az eszközök, amelyeket a fogfelület fennmaradó negyven százalékának tisztítására használunk, amelyet a fogkefe soha nem ér el. A fogköztisztítók többféle kivitelben és stílusban kaphatóak, hogy mindenki egyéni igényeinek megfeleljenek. Az eredmény kényelmes és hatékony ellátás lehet, amely egészséges fogakhoz és ínyhez vezet. A jó választás nem is olyan nehéz, ha van rálátásunk arra, hogy miből választunk. Ezért itt egy rövid összefoglaló a termékek közötti különbségekről.

Kúpos kontra hengeres fogköztisztító kefe. Lehet, hogy egy pillanatra összezavarodsz, de valójában elég világos a dolog. A hengeres fogköztisztító kefék vannak többségben, keféjük henger alakúra van vágva, ezért hosszában egyenletesen, 2 és 7 mm közötti szálakkal rendelkezik. Főleg a fogközökben használt. A kúp alakú fogköztisztító kefék, ahogy a nevük is mutatja, kúp alakú kefével rendelkeznek. A sörték hossza 3 és 7 mm között változik. Nagyobb fogközök (parodontális betegségek) és a fogszabályozó körüli tisztításhoz használják.

Szigetelt és nem szigetelt huzal. Azt mondjuk, hogy ez utóbbi csoport már nagyon kicsi. A szigetelés az elektromossághoz hasonlóan a huzal vékony műanyagréteggel való bevonását jelenti. Ez megakadályozza, hogy a fém hozzáérjen a foghoz, ami néha kellemetlen lehet. Honnan tudod? A műanyag szigetelés általában színes, tehát a huzal piros, kék stb. A gyártók ezt a csomagoláson is feltüntetik.

Rövid kontra hosszú nyél. Eredetileg az interdentális keféknek egyáltalán nem volt fogantyúja. A kefe különálló és egy hosszabb fém- vagy műanyag tartóba van zárva. Az 1990-es évek elején a TePe márka szilárdan összekötötte a drótot a nyéllel, és az eredmény természetesen a ma is ismert kis eszköz lett. A hüvelyk- és mutatóujj között, a sörte közvetlen közelében tartva nagyon biztonságosan lehet vele dolgozni. Tekintettel azonban a távolabbi fogközök némelyikének hozzáférhetőségére, ennél a típusnál a drótot meg kell hajlítani, valamint a fogak bármelyik részét el kell érni az ujjakkal és a kézzel. Vannak tehát olyanok, akik nem szívesen dolgoznak mindenhol egy ilyen módon kialakított fogköztisztító kefével. Ezért a legtöbb gyártó hosszabb nyéllel rendelkező modelleket is gyárt. Hatótávolságuk bárhol kényelmes, és a drótot nem kell meghajlítani. Mindkét csoportnak megvannak a rajongói, és tényleg mindenkinél egyéni, hogy melyik eszköz "illik jobban a kezébe". A legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy van választásod.

Közös. A G.U.M már több mint egy évtizede kínálja a Bi-Direction modellt, amely eddig az egyetlen olyan modell, amelynek a markolata 0-90 fokos hajlító résszel rendelkezik. A fogantyú hosszabb, így jól eléri a fogak hátsó részét vagy a kiegyenesített fogsorral az elülső fogakról gondoskodik. Számunkra a legmodernebb termék, sajnos csak 3 méretben gyártják. Lesz egy negyedik.

Puha és ultralágy szálak. A fogköztisztító kefék alapfelszereltségként SOFT változatban kerülnek forgalomba. A fogköztisztító puha, de elegendő tisztító képességgel rendelkezik. Vannak azonban olyan esetek, amikor a finoman gyengéd megközelítés kívánatos. Több márka (és köztük ismét a svéd TePe) kínál egy sor méretet ULTRA SOFT változatban. Az azonos méretű fogközökben lévő fogkefe sokkal nagyobb kefével rendelkezik. Nem kell megijedni. Ez a jó tisztítási képesség fenntartása érdekében történik. A nagyon finom szálak könnyebben hajlíthatóak, és a méretnövekedés egy módja annak, hogy ugyanazt a hatást tartsák fenn, mint a puha szálak.

Antibakteriális impregnálás. A fogközti tisztítást olyan antibakteriális összetevővel lehet fokozni, mint a "klórhexidin-diglükonát" (CHX-ként ismert anyag). A CHX a legszélesebb körben használt antibakteriális szer az iparban vagy az interdentális fogkefe sörtéit impregnálják CHX-nel (például G.U.M Trav-ler), vagy gél formájában alkalmazzák az interdentális kefére. Ezt elsősorban parodontitis vagy akut ínygyulladás esetén alkalmazzák.

A legfontosabb dolog - milyen gyakran? Minden este fogmosás után használja az interdentális kefét. Egy hét múlva pedig cserélje le egy újra. Ön így használja? Ha nem, mindig van idő kijavítani! 😊

Bármilyen interdentális kefe is legyen, a legnagyobb hasznot az hozza.

Legközelebb a fogselymeket vesszük szemügyre ugyanígy.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei