Japán arany, ami csillog!

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
A Profimednél időről-időre igyekszünk a szájápolás témakörén kívül más hasznos vagy érdekes tudást is megosztani. Ezúttal kulturális vizekre evezünk... 😊 Mivel az „Ōgon Shūkan“ vagyis az Arany Hét, azaz Japán négy nemzeti ünnepének hetében járunk, összegűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes erről az eseménysorozatról. Néhány éve már, hogy büszke nagykövetei lehetünk számos professzionális japán fogászati kozmetikum európai importjának, aminek köszönhetően szoros kapcsolatot alakítottunk ki Japánnal.

Az Arany Hét, a Japánban egyébként ritka, egész heti szabadság és a fizetett szabadnapok időszaka április végén és május elején, amikor az iskolák és a vállalatok zárva vannak, és a legtöbb ember a családjával és megannyi kalanddal van elfoglalva. Minden utcasarkon szertartásokkal, tánc- és énekbemutatókkal, tűzijátékokkal, kiállításokkal, festéssel vagy épp kalligráfiával találkozhatunk. Az időjárás végre egy kicsit melegebb, a sakura-fák még mindig virágoznak, az utazási láz pedig általában az egész országban tombol.

Mi mindent ünnepelnek az Arany Héten?

Az Arany Hét április 29-én kezdődik Japánban, és ma már Showa-korszak császár napjaként ismert. Az ünnepet elég gyakran átnevezték az idők során. 1988-ig az 1926-1989 között uralkodó Hirohito-korszak Showa császárának születésnapját ünnepelték ezen a napon. Ezt követően április utolsó előtti napját átkeresztelték Green Day-re, de 2006-ban május 4-re helyezték át. 2007-ben a japánok a Showa császár korának napjává nyilvánították ezt a napot, ismét tisztelegve a császár emléke előtt, aki háromnegyed évszázadon át uralkodott.

A májusi ünnepek közül az első május 3., amely az (háború utáni) alkotmány napja, amelynek kidolgozását amerikai jogászok irányították. A háború utáni alkotmány 1947-ben lépett hatályba, így ez a májusi nap a "demokrácia" fontosságára emlékeztet. Megnyílt a parlament, a császár szerepe formális előadásokra korlátozódott, a végrehajtó hatalom pedig a kormányra és az ország miniszterelnökére szállt át. A császári család szerepkörét is csökkentették, míg a mellékágak tagjait eltávolították a császári házból, és közönséges polgárokká degradálták őket. Japán demokratikus országgá vált, ahol a császár hivatalos személyiség. E változás ellenére a császárok még mindig nagyon népszerűek Japánban, és még mindig imádják őket (bár már nem istenekként vagy istenek leszármazottaiként).

Május 4-én ünneplik a Green Day-t. Ez a természet ünnepe, amit azért hirdettek meg, hogy köszönetet mondjanak az isteneknek a kapott áldásokért. Ez a nap az ökológiáé is egyben. A megrendezett ünnepségek a környezetvédelemmel, a biogazdálkodással, az egészséges táplálkozással vagy a hulladékválogatással kapcsolatos tudatosság népszerűsítésével foglalkoznak. 

A gyermeknap május 5-re esik. Ezt az ünnepet 1948 óta ünneplik. A név kissé félrevezető, mivel ez a fiúk ünnepe, a múltban pedig a kis szamurájok ünnepe volt. Ezen a jeles napon szamuráj páncélokat vagy sisakokat állítanak ki, valamint az erkélyekről nagy papír pontyok, a Koinoborik reptetése zajlik. Amikor fúj a szél, a papír pontyok úgy néznek ki, mintha az árral szemben úsznának. A legmagasabb ponty a család apját jelképezi, és fekete színű. Alatta egy vörös ponty található, amely az anyát jelképezi, mögötte pedig kék pontyok jelzik a család fiainak számát.

Miért ponty? A folyóban úszó ponty a legenda szerint az égre szegezte tekintetét, és arra gondolt, milyen szép lenne repülni. Felmászott egy vízesésen a folyón felfelé, megtanult repülni, és sárkánnyá változott. A ponty így a fékezhetetlen erőt, elszántságot szimbolizálja, és az emberek imádkoznak azért, hogy a családban a fiúk egészséges és erős férfiakká nőjenek fel.

És egy meglepetés a végén!

Honnan ered az Arany Hét elnevezés? Egészen máshonnan, mint amire gondolna. Az április végén és május elején egy hétre sűrűsödő ünnep számos szabadidő-központú iparágban a bevételek megugrását jelentette. A filmipar sem volt kivétel. 1951-ben a Daiei Film Co. rendezője a rádiózás "aranyhét" kifejezéséhez hasonlóan az aranyhét kifejezést használta arra a hétre, amikor a "Jiyuu Gakkou" című filmje a legmagasabb látogatottságot érte el a mozikban. A szabadságról szóló film így szülte meg a világ egyik legnagyobb ünnepének elnevezését.

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei