NEM FOG BEFÉRNI!

PM
A Profimed csapata
olvasás 4 percig
Oszd meg
A fogközök tisztítását sokan még mindig a gyors megoldás ("majd én kiszedem azt a húsdarabot egy fogpiszkálóval/fogvassal") és a túlzott gondosság közti cselekvésnek tekintik. Már régóta bizonyított, hogy ez nem így van. A fogközök tisztítása olyan ápolás befejezését jelenti, amely egyébként hiányos és ezért hatástalan lenne. Mint például zuhanyozni, és nem szisztematikusan megmosni az egyik lábat. Meg kell mosnunk a TELJES fogsorunkat, mivel a fogszuvasodás a teljes felületen kialakulhat. A lepedék ugyanis mindenhol felhalmozódik, ami aztán (ha nem távolítják el) ínygyulladáshoz és hosszú távú parodontális betegséghez vezet. Az előttünk élő generációk fogai sokkal rosszabb állapotban voltak (nem is olyan régen), aminek több oka is volt, és az egyik, minden bizonnyal fontos ok a fogközök tisztításának "lehetetlensége". A ma ismert fogköztisztító kefe csak 1993-ban debütált, a kezdetekben minden erőfeszítés ellenére sem volt nagy siker.

Tény, hogy bár a fogkefével a fogak felszínének nagy részét lefedjük a tisztítás során, a lepedék inkább a fogközökben halmozódik fel. Nincs természetes módja az öntisztulásuknak, ezért a baktériumok számára a fogköz maga a Kánaán. Számos tanulmányt végeztek a témában, amik kimutatták, hogy nagyobb arányban, vagyis a lepedék 60%-a a hozzáférhető fogfelszínen, 40%-a pedig a fogközökben található. Ha ezt az arányt lefordítjuk a fent említett zuhanyozásra, akkor elég kellemetlen képet kapunk. Tehát bármennyire is bosszantóan fáradságos folyamatnak, vagy "értelmetlenségre kidobott pénznek" tűnhet, ez az egészséges fogak és íny elemi gondozása.

A fogközöket szokás szerint este tisztítjuk, kivéve, ha fogorvosa (például rögzített fogszabályozó esetén) azt javasolja, hogy egy nap többször is tegye ezt meg. Először fogkefével, majd fogközti segédeszközökkel tisztítunk. Minden egyes fog közötti rést a dentálhigiénikus, a fogorvos vagy a Profimed üzlet csapata által a fogak modelljén bemutatott technika segítségével ápoljunk. Fogköz tisztításához nem szükséges fogkrémet használni.

MIVEL, MIKOR , HOL

Fogköztisztító kefe

A Profimed (vagy a gyógyszertár) tanácsadója elmagyarázza a használatot, és kezdetben egy úgynevezett kezdőcsomagot ajánl. Ez több egymást követő nagyságú kefét tartalmaz a legkisebb mérettől kezdve. Így egyszerre tesztelheti a méreteket, és ezáltal az optimális (legergonomikusabb) kefét választhatja. Gyakran meglepődnek az emberek, hogy nagyobb méretek is beférnek a fogközeikbe. Vagy az, amelyik egy mérettel nagyobb, mint amit a teszt nélkül gondoltak volna, hatékonyabb számukra. Ugyanakkor lesznek olyan helyek a fogak között, ahová nem fér be semmilyen eszköz sem, erről majd később beszélünk. Amikor először használ egy fogköztisztító kefét és megnézi, mi került rá, akkor megérti, miért muszáj használnia. De előbb készüljön fel egy kis vérre. A tisztítatlan fogközök alatti íny irritált és vérezhet. Néhány nap (legfeljebb egy hét) múlva a vérzés megszűnik, mivel az irritáció oka eltűnik, és az íny begyógyul. Ez egy jel, hogy helyesen cselekszik.

A nyél színe határozza meg a méretet, de nincs egyezmény arra vonatkozóan, hogy az adott szín pontosan milyen méretnek felel meg, gyártónként eltérő lehet. Helytálló azt mondani, hogy például a rózsaszín fogköztisztító kefék minden márka esetében kicsik vagy a legkisebbek lesznek. De hiba lenne azt gondolni, hogy garantáltan azonos méretet képviselnek. Ha tehát a márkák között váltogat, akkor vagy újra kell mérnie, vagy meg kell hallgatnia a Profimed csapatának tanácsát, akiknek a fiókjában rendelkezésre áll egy átváltási táblázat.

A fogköztisztító kefék sörtéi általában puhák (soft). Egyes gyártók extra soft változatokat is kínálnak a problémás ínyre. Egy ilyen fogköztisztító kefe nagyobbnak fog tűnni ugyanahhoz a fogközhöz képest (és nagyobb is). Ennek oka, hogy a sörték puhábbak és sokkal könnyebben hajlíthatóak. A sima fogköztisztító kefékhez is gyakrabban ajánlanak speciális (általában antibakteriális) gélt, hogy növeljék a fogínyproblémák kezelésének sikerességét.

Fogselyem

Ezt az eszközt ott használják, ahová a legkisebb fogköztisztító kefe már nem fér be. A fogselyem használata kicsit nehezebb, de érdemes alkalmazni. Akkor is segít, ha egy szűk helyre szorul az étel, és nem tudjuk kipiszkálni. Az ínyvonal alatti térben is tisztít, onnan is megszabadítja a nem kívánt lepedéktől. Hogy pontosan hol érdemes használni, és milyen tisztítási technikára van szükség, azt célszerű a szakrendelőben vagy a Profimed üzletben megismerni. Amíg nem próbálja ki magán, szinte lehetetlennek tűnhet. A fogselymet használat után megnézve (a fogköztisztító keféhez hasonlóan) örülni fog, hogy elkezdte használni.

Fogpiszkáló

Az első fogorvos által tervezett fogpiszkáló 1965-ben készült (az első TePe termék), és a közönséges konyhai fogpiszkáló átdolgozása volt. Puha fából készült, háromszög keresztmetszetű volt, és fluoriddal volt átitatva. Mai szemmel nézve ez egy gőzmozdony, de akkoriban nagy lépés volt a jobb ellátás felé. A modern fogpiszkálók műanyagból készülnek, és a végükön vékony, puha szálak vannak. Hatása közelebb áll a fogköztisztító keféhez, de hatékonyságát tekintve nem tudja teljesen helyettesíteni azt. Azonban nagyon praktikus és ajánlott eszköz. Könnyen kezelhetőek (tükör nélkül), ezért bármikor és bárhol igénybe vehetőek. A nap folyamán minden étkezés után megmentik Önt. Alternatívát jelentenek azok számára, akik nem tudják elképzelni, hogy egy fémhuzallal ellátott fogköztisztító kefét helyezzenek a fogaik közé. Tényleg jobb, mint a semmi – de nem helyettesíthetik teljesen ezeket a keféket.

Sok mindent megbeszéltünk, de a kínálat, a lehetőségek és a konkrét igények tekintetében ez kevés. Ezért ezekre a segédeszközökre részletesen visszatérünk majd egy másik cikkben.

Mákos süteményt szeretne?

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei