Szájzuhany kisokos: miért jó, működés és egyéb tudnivalók

PM
A Profimed csapata
olvasás 25 percig
Oszd meg
Ahogy az unalomig ismételt mondás is tartja: ahány ember, annyi szokás. Ez a fogápolással kapcsolatos gyakorlatainkra is tökéletesen igaz.

Még abban sincs feltétlen egyetértés, hogy körkörös vagy fel-le mozgást alkalmazva tisztítsuk inkább fogainkat. Nincs egyezség a fogkefe és a fogak által bezárt helyes szöggel kapcsolatban sem.

Azt gondolnánk azonban, hogy az eszközök tekintetében legalább sikerült konszenzusra jutni az évszázadok során. Mégis, ha  jobban belegondolunk, hamar egyértelművé válik, hogy ez sem igaz. A legtöbb kérdést ugyanis a laikusok körében továbbra is bizonytalanság övezi.

 

Már alapvetően azzal kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét érdemes inkább használni. Hogy a fogselyem árt vagy használ.

Hogy milyen típusú fogkrémet vásároljunk. Hogy milyen gyakran érdemes fogkefét – vagy fogkefefejet – cserélnünk.

És akkor a szájzuhanyról még nem is beszéltünk.

“Hogy miről?”

A legtöbb ember reakciója pontosan ez, amikor életében először hallja a kifejezést. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy akadnak azért olyan tapasztalt fogápolók is, akik már évek óta használják a szájzuhanyt a mindennapi fogápolás során.

“Évek óta? Akkor ez nem egy újabb hóbort?”szájzuhany

Abszolút nem. Csupán arról van szó, hogy az elmúlt néhány évtizedben viszonylag kevesekhez jutott el az információ, hogy milyen nagy segítséget is jelenthet bizonyos fogápolási problémák megoldásában.

De még azok között is számtalan kérdés merül fel az eszköz használatát, illetve hasznosságát illetően, akik valaha kipróbálták, esetleg azóta is rendszeresen vagy időszakosan használják.

A kérdés tehát adott: egyáltalán mi az a szájzuhany, megéri-e használni – vagy éppen kinek éri meg és kinek nem? Tényleg annyira hasznos, mint ahogy azt sokan állítják? Vagy ez is csak egy újabb humbug, amivel a gyártók pénzt csalhatnak ki a hiszékeny vásárlók tárcájából?

Ha ön is abba a kategóriába tartozik, akik még nem hallottak a szájzuhanyról, esetleg csak felületesen ismeri az eszközt, ne aggódjon: ebben a cikkben részletesen átveszünk minden fontos tudnivalót, érdekességet, tanácsot és ellenjavaslatot, ami a szájzuhannyal kapcsolatban felmerülhet.

 

1. fejezet

Honnan származik a szájzuhany?

Ahogyan már a bevezetőben is említettük, a szájzuhany nem valamiféle hóbort.

 

Nem az elmúlt néhány évben dobták piacra, és nem is egy kipróbálatlan, teljesítményét és hatását tekintve csupán feltételezésekre támaszkodó eszközről beszélünk.

 

Az első szájzuhanyt – vagy akkoriban még ínyzuhanyt – 1962-ben közösen alkotta meg egy John Mattingly nevű mérnök és egy Gerald Moyer névre hallgató fogorvos. Majd ebben az évben az Amerikai Egyesült Államokban, Coloradóban forgalomba is hozták, Waterpik néven.

waterpik szájzuhanyAz eszköz végleges formája természetesen változott valamelyest az évtizedek során – a működési elv azonban ugyanaz maradt. A víztartályból egy elektromotor pumpálja az igény esetén szájvízzel dúsított vizet egy elvékonyított fúvókába. Ez a fúvóka pedig a fogközökbe irányítva képes eltávolítani a fogak közötti területeken, illetve az íny alatt felhalmozódott lepedéket és ételmaradékot.

És bár ma már nagy sikernek örvend a találmány – minden kontinensen akadnak rendszeres használói –, kezdetben koránt sem aratott osztatlan sikert. Ez viszont sokkal inkább egy félreértésnek, semmint az eszköz megkérdőjelezhetetlen hatékonyságának tudható be.

Az előzetes vizsgálatok ugyanis abból a szempontból tanulmányozták a szájzuhanyt, hogy az képes-e önmagában eltávolítani az összes lepedéket a használók fogairól. Erre azonban az eszköz nem alkalmas, soha nem is szánták erre – erről a későbbiekben bővebben is beszélünk.

 

FONTOS: Felfedezték viszont, hogy a fogínygyulladás ellen kifejezetten hatékony – ennek ellenére mégis évekre háttérbe szorult a találmány.

A ‘80-as években sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a szájzuhany hatalmas segítséget jelent a jó szájhigiéné fenntartásában és gyakorlásában. Egészen pontosan arról van szó, hogy 1988-ban Charles Cobb, a Missouri‐Kansas Városi Egyetem kutatója kollégáival együtt kimutatta, hogy a különféle betegségeket okozó baktériumok száma kimutathatóan csökkent a szájzuhannyal tisztított területeken. Eközben ráadásul a szövetek sem sérültek.

Megjegyzés: A szájzuhany tehát csökkenti a szájban (különösen a fogágyban) található kórokozók számát, illetve segíti a baktériumok felszívódásának megakadályozását. Ez röviden annyit tesz, hogy jó hatással van az ínyre, valamint a szájnyálkahártyára.

Ezek a pozitív hatások többek között annak köszönhetőek, hogy:

  • a szájzuhany csökkenti a gyulladást okozó citokinek (a jelzőmolekulák egy fajtája) számát, illetve
  • a nagynyomású, állítható erősségű vízsugár közvetlenül az ínyre célozva javítja annak vérellátását, ezzel fokozva a védekezőképességet.

A pozitív hatásokat megerősítő kutatások publikálását követően a szájzuhany népszerűsége egyre csak emelkedett, az eszköz pedig háztartásról háztartásra terjedt. Ugyanakkor, bár alapvetően egy általánosan pozitív megítélésű és bizonyítottan hatékony száj- és fogápolási eszközről beszélünk, még mindig vannak olyan háztartások, ahova nem jutott el a híre – és ez különösen igaz Magyarországra.

 

2. fejezet

Amiről kevesen beszélnek: a fogköztisztítás és jelentősége

Szüleink generációja már pontosan tudta, hogy mennyire fontos a megfelelő és rendszeres fogápolás.


Ahogyan azzal is tisztában voltak, milyen következményekkel jár ennek az elhanyagolása.

 

Van azonban valami, amiről sajnos őket még nem tájékoztatták: a fogköztisztítás fontosságáról.

A mindennapi étkezések során keletkező ételmaradékok gyakran a fogak közötti területeken találnak számukra különösen kedvező búvóhelyet. Ez azért probléma, mert az így keletkező bakteriális lerakódások, filmrétegek (plakk) miatt a fogíny begyullad és elfertőződik, az íny pedig visszahúzódik, előfordulhat továbbá fogkőképződés is.

Mindez nagyobb problémát jelent, mint azt gondolnánk, és ezt a statisztikák egyértelműen igazolják. Az Amerikai Fogászati Szövetség adatai szerint a fogszuvasodás és az ínygyulladás a fogvesztések mintegy 90%-áért felelősek.

 

FONTOS: És ahogy a fentiek is bizonyítják: a napi 1-2 alkalommal végzett fogmosás nem elegendő az ilyen jellegű problémák megelőzéséhez.

Sőt, még az sem, ha a fogorvosok tanácsát betartva, minden főétkezés után fogat mosunk.

A fognak ugyanis összesen öt oldala van a szájüregben, ebből pedig kettő a szomszédos fogak felé néz. Fogmosás során csak az oldalsó és a rágófelszíneket tisztítjuk. A szomszédos fogak között azonban olyan szűk a hely, hogy fogkefével nehezen, vagy egyáltalán nem tisztítható az adott fogak felülete. Éppen ezért kiemelt fontosságú a fogköztisztítás.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a rágószervek egyharmadát nem tisztítjuk megfelelően a hagyományos fogápolás során. Sőt, ha egészen pontosan akarunk számolni, gyorsan rájöhetünk, hogy a fogak felületének valójában több mint 33%-át hagyjuk a lepedék, a különféle baktériumok, ételmaradék, illetve az ezek miatt kialakuló fogszuvasodás és ínygyulladás áldozatául esni.
 

Milyen eszközökkel gondoskodhatunk a fogköztisztításról?
 

fogselyemA legtöbben ismerik – még ha nem is mindenki használja – a fogselymet. A szűk fogközök, zárt fogsorok, illetve szorosan egymás mellett álló fogak szembe néző oldalainak tisztításához ez megfelelő, sőt, szükséges eszköz. 

Léteznek továbbá kifejezetten fogköztisztításra alkalmas kefék, amelyek kialakításukat tekintve leginkább az üvegmosó kefékhez hasonlítanak.

Megjegyzés: Ezeket jellemzően gyakorlott fogápolók használják, ugyanis sokan megrémülnek attól, hogy mennyire komplikáltnak tűnik a művelet. (Valójában persze nem az.)

Probléma azonban, hogy fogközeink általában nem arányosak, a legtöbb esetben eltérő szélességűek, ezért más felületű fogköztisztító kefét kell használnunk a különböző fogközök tisztítására. (Az elülső és a hátsó fogak esetében biztosan, de sok esetben még az egy területen elhelyezkedő fogak között is lehet különbség, köszönhetően többek között a sokszor nem megfelelően növekedő bölcsességfogak okozta torlódó fogsornak vagy egyéb problémának.)

A megoldás tehát a vegyes méretkiosztású fogköztisztító csomag, amelyben kisebb és nagyobb átmérőjű keféket egyaránt találunk. Ezt követően pedig ki kell tapasztalnunk, hogy a szájüregünk egyes részein melyik méretet kell használnunk. Általánosan kijelenthető, hogy egy személynek 2-3 különböző méretű eszközre van szüksége.

A fogselyemmel kapcsolatban többen is felvetik azt a kritikát, hogy nem elég hatékony, hiszen nem képes 100%-ban eltüntetni a fogak közé szorult ételmaradékot, illetve lepedéket. A fogköztisztító kefék előnye éppen ebben rejlik.

 

PRO TIPP: A fogközökbe vezetve ugyanis az ételmaradékok, illetve az egyes baktériumok a sörték közé szorulnak, így el is tűnnek a fogközökből, nemcsak pozíciót változtatnak.

Létezik azonban egy eszköz, amely tökéletesen egyesíti a fogselyem egyszerű használatát, illetve a fogköztisztító kefék magas hatékonyságát. Ez természetesen a szájzuhany.

 

3. fejezet

De mi is a szájzuhany pontosan? Mire és miért használjuk – és mire nem?

A szájzuhany mechanikus működési elvéről a fentiekben már beszéltünk, ezért erre most nem térnénk ki ismételten. Mindenképpen érdemes viszont körüljárnunk, hogy miért is olyan hatékony és egyszerűen használható az eszköz.

Mégis hogyan váltja ki egyszerre a fogselymet és a fogköztisztító kefét – ha egyáltalán kiváltja?

szájzuhany hatásaA kérdésre röviden válaszolva: tökéletesen helytáll a legszűkebb területeken is, és közben mégsem kell attól tartanunk, hogy az oly sok problémát okozó lepedék a fogközökben ragad.

A szájzuhany ugyanis magasnyomású – bizonyos típusa állítható erősségű – vízsugarat lövell a fogközökbe, valamint az íny alá. Ezáltal a fogak között felgyülemlő lepedék, ételmaradék, illetve baktériumok gyakorlatilag kirepülnek a fogközökből. (Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint amikor az utcaseprők nagynyomású vízsugárral tisztítják a járdákat – épp csak azzal a különbséggel, hogy ők ezt többnyire sík felületen teszik.)

Az eszköz ráadásul szűk és széles fogközökben egyaránt használható, hiszen a folyadék a legszűkebb résekbe is utat talál. Mindemellett tökéletesen alkalmazható fogszabályzóval, illetve fogpótlással élők szájápolásához is, ahogyan gyermekek és felnőttek is egyaránt használhatják. Sőt, a várandós anyukákra és születendő gyermekükre sincs negatív hatással a szájzuhany mindennapos használata.

 

NE FELEDD: A mechanikai tisztítás mellett ráadásul a fogszuvasodás, a fogínyvérzés, valamint az ínygyulladás elleni harcban is nagy hasznát vehetjük, hiszen a víztartályba töltött víz antibakteriális szájvízzel dúsítható.

Azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a szájzuhany nem helyettesíti a rendszeres, napi több alkalommal történő fogmosást. Sokkal inkább kiegészíti azt, hiszen a fogköztisztító eszközök csupán a fogközök tisztításáért felelősek – ahogyan erről a nevük is árulkodik. Nem véletlen, hogy a fogselymet és a fogköztisztító kefét sem a hagyományos, illetve elektromos fogkefe helyett, hanem ezek mellé ajánlják a fogorvosok és dentálhigiénikus szakemberek.

 

FONTOS: Nem mehetünk el szó nélkül továbbá amellett sem, hogy a szájzuhany alapvetően megelőzésre, nem pedig a kialakult problémák kezelésére alkalmas.

Bár a gyulladás, a fogínyvérzés és az egyéb problémák tüneteit enyhítheti, sőt kisebb gyulladásokat meg is szüntethet, az ilyen betegségekkel minden esetben fogorvoshoz kell fordulnunk, a probléma ugyanis idővel tovább súlyosbodhat, ha nincs időben kezelve.
 

Minden esetben jobb a szájzuhany, mint a fogselyem?

A fenti bekezdésekben már külön-külön jellemeztük a fogköztisztítás különböző módszereinek sajátosságait, ahogyan azt is megállapítottuk, hogy a szájzuhany kvázi a fogköztisztító kefék és a fogselyem elegyeként is megállja a helyét.

Arra a kérdésre azonban nem kaptunk teljes értékű választ, hogy vajon ténylegesen jobb-e a szájzuhany, mint a fogselyem – vagy épp a különféle fogköztisztító kefék? Ahhoz, hogy ezt megtegyük, össze kell gyűjtenünk ezen eszközök előnyeit és hátrányait.
 

A fogselyem előnyei/hátrányai:

 

 
  • viszonylag hatékony a lepedék és ételmaradékok eltávolításában
  • könnyedén elérhető bárki számára, szinte bármilyen boltban megvásárolható
  • olcsó (a kiszerelés méretétől függően 300-800 forint között elérhető)
  • a használata nem túl bonyolult, viszonylag könnyedén elsajátítható
 
  • a fogak bizonyos részeit kifejezetten nehéz elérni vele
  • nem megfelelő használat esetén csak tologatjuk a fogak közé ragadt szennyeződéseket, eltávolítani nem tudjuk azokat
  • a helytelen használat továbbá fogínyvérzést és az íny érzékenységét is okozhatja
  • fogszabályzót viselők körében nem használható

A szájzuhany előnyei/hátrányai:

 

 
  • kimondottan hatékony a lepedék és ételmaradékok eltávolításában – olyan helyeken is, ahol a fogselyem kudarcot vall, a fogköztisztító kefe pedig túl körülményes
  • a használata egyszerű, könnyedén elsajátítható
  • fogszabályzós betegek esetében is használható
  • a masszázshatása javítja az íny vérkeringését, ezáltal annak egészségét is
  • olyan helyeket is elérhetünk vele, ahol a fogselyem már nem hatékony
 
  • nehezebben hozzáférhető, mint a fogselyem, hiszen nem található meg minden üzlet polcain
  • viszonylag drága (márkától és kialakítástól függően átlagosan 15 000-30 000 forint közötti árral kell kalkulálni)

Ezek alapján kijelenthető, hogy a szájzuhany kezelése egyszerűbb, az eszköz nagyobb hatékonysággal dolgozik, mint a fogselyem, ráadásul szélesebb körben (gyakorlatilag bárki által) használható. Ellenben természetesen a fogselyemnél többe kerül és nehezebb hozzájutni.
 

Hogyan működik, mikor és hogyan használjuk a szájzuhanyt?

Ahogyan a fentiekben is leírtuk, a különféle fogköztisztító megoldások nem helyettesítik a fogmosást. Éppen ezért az első lépés mindig az alapos fogmosás legyen. Sokan teszik fel a kérdést, hogy milyen fogkrémet használjanak, illetve használhatnak-e egyáltalán szájzuhany alkalmazása előtt.

 

A válasz egyszerű: nyugodtan használjuk azt a fogkrémet, amit eddig is – lehetőleg a fogorvosunk ajánlását figyelembe véve, ugyanis nem mindenki foga egyforma. (Samponból sem ugyanolyan típust használunk, hiszen vannak többek között zsíros, illetve korpás hajtípusú emberek. Ugyanígy fogápolás tekintetében sem vagyunk egyformák.)

waterpikFigyelembe kell vennünk továbbá, hogy nem mindegyik gép ugyanolyan típusú, ezért működési elvük valamelyest eltérhet. Abban azonban valamennyi szájzuhany felépítése megegyezik, hogy rendelkezik egy víztartállyal, amelybe tiszta vizet kell töltenünk – manapság legalábbis már a legtöbb típus rendelkezik saját víztartállyal.

Ezen a ponton sokakban felmerül a kérdés, hogy szükséges-e valamilyen speciális vízzel feltölteni a tartályt? A válasz: nem. A tiszta, langyos csapvíz tökéletesen megfelel a célnak.

Ha azonban nemcsak a baktériumok, ételmaradék és lepedékek fogak közül való eltávolítása, hanem a friss lehelet, illetve fogínyvérzés és -gyulladás, valamint a fogkő kialakulásának elkerülése is szempont, javasoljuk, hogy a tartályba langyos víz mellett egy kupaknyi antibakteriális szájvizet is töltsön.

 

Ne feledd: Bár logikus, de ügyeljünk rá, hogy sem a tiszta, sem a szájvízzel dúsított, szájba lövellt folyadékot ne nyeljük le.

A szájvíz, ahogyan ezt a termék csomagolásán is feltüntetik, problémákat okozhat az emésztőrendszerbe kerülve, illetve a fogak közül kikerülő baktériumok és lepedék lenyelése sem feltétlenül a legegészségesebb.

Ügyeljünk rá, hogy módszeresen haladva minden fogközünket tisztítsuk meg, az alsó és a felső fogsorunkon egyaránt végighaladva.

Ha korábban sosem használt fogköztisztító eszközöket, nem szokatlan, ha a kezdetekben enyhe fájdalmat, fogínyvérzést, illetve kellemetlen szagok áradását tapasztalja. Ez legtöbb esetben ártalmatlan jelenség és csupán az eddig a fogközökben megbúvó lepedék és bakteriális felhalmozódás jele, valamint az ezek hatására kialakult gyulladások tünetei. A szájzuhany néhány napig tartó következetes használatával ezek a tünetek a legtöbb esetben megszűnnek. (Ha mégsem, azt javasoljuk, mielőbb keresse fel fogorvosát.)

Kereskedelmi forgalomban fellelhetők olyan szájzuhanyok is, amelyek fokozatállítási lehetőséggel rendelkeznek.

 

PRO TIPP: Amennyiben ilyen eszközt vásárolt, mindenképpen érdemes eleinte a legalacsonyabb erősségű vízsugárral megkezdeni a fogközök tisztítását, majd ha ehhez hozzászokik az ínye, fokozatosan erősebb vízsugárra válthat.

Ezzel megkímélheti magát az esetleges fogínyvérzéstől, illetve a kellemetlen fájdalomtól is.

 

FONTOS: Kiemelt fontosságú továbbá, hogy a fogmosáshoz hasonlóan a fogköztisztítást is napi rendszerességgel szükséges végezni. Máskülönben a művelet nem fejti ki a kellő hatást, így nem garantált, hogy meghozza a várt eredményt.

Víz helyett más folyadékkal is feltölthető a szájzuhany tartálya?

Természetesen igen. A készülék hatékonyságát nyilvánvalóan a nagy nyomású vízsugár és annak tisztító hatása adja, de ez még korántsem jelenti azt, hogy a tartály kizárólag vízzel lenne feltölthető.

Lehetőségünk van arra is, hogy a vízbe valamilyen szájvizet töltsünk – ezek általában a kellemes lehelet megőrzésének érdekében használatosak, de antibakteriális hatásuk miatt is hasznosak lehetnek.

Ha valamilyen szájvízzel is töltjük meg a szerkezet tartályát, ez cseppet sem költséghatékony művelet. Kereskedelmi forgalomban azonban már kaphatóak kifejezetten a szájzuhanyba töltendő szájvizek is – ezek jellemzően nagy kiszerelésűek és olcsóbbak is, mint az egyéb szájvizek.
 

Elegendő egyetlen gép az egész családnak, vagy mindenkinek külön szájzuhanyt kell vásárolni?

Amennyiben a család többi tagja is szeretné használni a szájzuhanyt, ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne használjuk ugyanazt a fúvókát, amelyet egy másik családtagunk használ. A szájüregben rejtőző baktériumok ugyanis áttelepedhetnek családtagjaink szájába – illetve fordítva –, ha ezt az alapvető higiéniai szabályt nem tartjuk be.

 

Jó hír azonban, hogy ettől függetlenül nem szükséges minden családtagnak külön gépet beszerezni, hiszen a tartályra erősített fúvókák könnyedén cserélhetők. Ezáltal, ahogyan például az elektromos fogkefék fejét, a szájzuhany fúvókáit is lecserélhetjük a szájtisztítást megelőzően, így költséghatékonyan jártunk el, mégis minden családtag szájhigéniája biztosítva van.

Amit a szájzuhany karbantartásáról tudni érdemes

szájzuhany karbantartásaAz eszköz megfelelő használata és karbantartása két okból is fontos. Egyfelől minél inkább odafigyelünk a gép épségére, annál tovább használhatjuk – így maximalizálható igazán az ár-értékarány –, másrészt pedig egy hanyagul karbantartott, rosszul tisztított szájápolási eszköz nemhogy nem előnyös, egyenesen káros hatásokkal lehet az egészségünkre. (És ez nem kizárólag a szájüregünk épségére igaz.)

Az eszközt tehát javasolt minden használat után kimosni. Ügyeljünk a tartály vízkőmentesítésére, valamint a fejek rendszeres fertőtlenítésére is. Emellett ne feledkezzünk meg a fúvókák rendszeres, 3-6 hónaponként történő cseréjéről sem.

Ez azért kiemelt fontosságú, mert a nedves közeg igencsak kedvez a baktériumok szaporodásának. Ezért a következetes és alapos tisztítás, illetve a rendszeres fúvókacsere nem elhanyagolható művelet.

 

NE FELEDD: Egy tisztán tartott gép sokkal tovább és sokkal hatékonyabban gondoskodik a szájüregünk egészségéről.

4. fejezet

Honnan tudhatjuk, hogy szájzuhanyra van szükségünk?

Először is mindenképpen fontosnak érezzük újra hangsúlyozni, hogy az eszköz használata a legtöbbünk számára előnyös, tehát a későbbiekben kifejtett egészségügyi panaszokkal rendelkezőkön kívül tényleg bárkinek érdemes használnia.

Különösen fontos azonban azoknak a fogászati pácienseknek, akiknek az átlagosnál gyorsabban képződik a fogköve, gyakorta tapasztal fogínyvérzést, illetve gyorsan szuvasodnak a fogai. Sőt, azok számára is kiemelt fontosságú lehet a szájzuhany napi alkalmazása, akik sok fogtöméssel rendelkeznek. Ezek ugyanis mind arra utalnak, hogy valami nincs rendben a szájhigiéniájukkal.

De mi állhat ezen tünetek mögött?

Előfordulhat, hogy az eddig alkalmazott szájápolási módszerek nem voltak megfelelőek – vagy legalábbis elég hatásosak. Megtörténhet továbbá, hogy a fogazata az átlagosnál nehezebben tisztítható. Ez több okra is visszavezethető, a leggyakrabban

  • a fogpótlások,
  • a fogszabályzó,
  • a szabálytalan fogsor és
  • a torlódott fogak

állhatnak a probléma hátterében.

Lehetséges magyarázat továbbá az is, hogy valamilyen ínybetegségben szenved, esetleg örökletes betegség kínozza, vagy egyéb olyan egészségügyi probléma, amely szájszárazsággal jár.

 

FONTOS: Fogászati problémákkal kapcsolatban veszélyeztetettek továbbá a cukorbetegek is.

Az okoktól függetlenül mindenképpen javasoljuk a szájzuhany használatát, amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja szájüregében. De vizsgáljuk meg a kérdést részletesebben is.

5. fejezet

Kiknek ajánljuk a szájzuhanyt – és kinek nem?

Legyen szó bármilyen szájhigiénés vagy egyéb eszközről, az első kérdések között jellemzően felmerül a kérdés, hogy kik használhatják azt, illetve kik számára nem ajánlott?

Ahogyan arról a fentiekben már beszámoltunk, a szájzuhany használata kevés esetben nem javasolt. Akad azonban néhány ilyen eset, de erről majd később. Először vegyük sorra azokat, akik számára kifejezetten indokolt a használata.

Fogszabályzóval rendelkezőkszájzuhany fogszabályozósoknak

A fogszabályzókkal élők számára néha kifejezett kihívást jelent a megfelelő fogápolás – a hagyományos eszközökkel legalábbis mindenképpen. A bracketekre és ívekre rátapadó ételmaradékok és baktériumok ugyanis komoly kihívást jelentenek a fogkefék számára. Aki viselt már fogszabályzót valaha, pontosan tisztában van ezzel.

 

Egy 2008-ban végzett kutatás (amely dr. Naresh C. Sharma nevéhez fűződik) kimutatta, hogy a fogmosást követően szájzuhanyt használó fogszabályzós páciensek háromszor több lepedéket tudtak eltávolítani a fogaikról, mint azok, akik kizárólag hagyományos fogkefével gondoskodtak a napi szájhigiéniáról.

A rossz lehelettel küzdők

A legkellemetlenebb az egészben az, hogy sokan nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg meg nem történik a rendkívül kínos, ám annál hasznosabb szembesítés. (Hasznos, hiszen a probléma felismerését követően elkezdhetjük keresni a megfelelő megoldást.)

A kellemetlen szájszagnak azonban számos oka lehet:

  • a mandulákban lévő mély lyukak, úgynevezett tüszőüregek, amelyekben megtelepszenek a kellemetlen szájszagért felelős anyagok;
  • az egészségre és a leheletre egyaránt káros szokások, mint például a dohányzás (és annak minden formája) vagy a rendszeres alkoholfogyasztás;
  • a gyomorbántalmak, illetve az egyes záróizmokat támadó betegségek szintén okozhatnak rossz leheletet;
  • ahogyan bizonyos ételek is (pl. fokhagyma, halak stb.) állhatnak a kellemetlen szájszagok kialakulásának hátterében.

A legtöbb esetben viszont a szájban lévő baktériumok okozzák ezeket a kellemetlen szagokat a szájüregben, és éppen ezért lehet a szájzuhany tökéletes megoldás a rossz lehelettel szemben folytatott harc során.

Már korábban is volt szó arról, hogy a szájzuhany jó szolgálatot tesz a rossz lehelet legyőzésében is. Egyrészt azzal, hogy segít eltávolítani a fogak közül a kellemetlen szájszag okozójaként számontartott patogén baktériumokat, másrészt pedig azzal, hogy tartályában kellemes illatú leheletfrissítő szájvízzel dúsíthatjuk a langyos csapvizet.

Emellett a nyelvtisztító fejjel rendelkező fog- és szájápolási eszközök szintén sokat segíthetnek, hiszen hatékonyan távolítják el a nyelven megtelepedő, rossz leheletért felelős baktériumokat.
 

Fogínygyulladásra hajlamosak vagy abban szenvedők

Egy szintén 2008-as tanulmányban (Husseini és kutatócsoportja) megállapították, hogy a szájzuhany használata a fogínyvérzést, valamint a már kialakult gyulladások mértékét is jelentősen csökkentette.

Az eredmény ráadásul sokkal jobb volt azok körében, akik használták az eszközt, mint a hagyományos módszerekkel fogat mosók esetében. Ez azért lehetséges, mert az szájzuhany használata – ahogy arról már korábban is volt szó –, a gyulladásért felelős kórokozók számát is csökkenti.

A fentiekben felsoroltak mellett pedig a periodontális problémák megelőzésében, illetve az ilyen jellegű panaszok kezelése során is segíthet.

 

Fontos azonban kikérni fogorvosunk véleményét azzal kapcsolatban, hogy a fogínygyulladás mely fázisában használható a szájzuhany. Az eszköz használata ugyanis, szakértő megkérdezése nélkül, nem ajánlott az fogágybetegek számára.

Fogpótlással élők

A fogpótlásoknak alapvetően két nagy csoportját különíthetjük el: a rögzített (fix) fogpótlásokat, valamint a kivehető fogpótlásokat. Az utóbbi csoport más higiéniai folyamatokat igényel, amelyekről a fogorvos tájékoztatja is a pácienst.

De mi a helyzet a rögzített fogpótlásokkal?

Ezekkel kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy ugyanúgy kell őket tisztítani, mint a nem pótolt fogakat – sőt, olyan (téves) véleményeket is hallottunk, hogy ezen pótlások tisztítása kevésbé fontos. Az, hogy a nem pótolt fogakhoz hasonló módszerekkel tisztítandó a pótolt fog, csak abban az esetben igaz, ha alapnak vesszük a fogköztisztító eszközök használatát.

A héjat, koronát, hidat viselőknek ugyanolyan fontos a megfelelő fogápolás, mint teljes mértékben valódi fogakkal élők számára, hiszen ez jelentősen növeli a fogpótlások élettartamát. Ennek tudatában a szájzuhany tökéletes eszköz, hiszen a pótlások alatt elhelyezkedő apró hézagos területek jól tisztíthatók az eszköz által kibocsáttott vízsugárral.

Cukorbetegek

A diabétesszel küzdők körében nagyobb eséllyel alakulnak ki fogászati problémák. Ennek oka jellemzően a csökkentett nyáltermelés (többek között a nyál felelős a fogszuvasodás megelőzésében), az orális szövetek lassabb ütemű gyógyulása, valamint a szervezet cukorbetegség miatti gyengébb védekezőképessége.

 

Éppen ezért a cukorbetegek számára nemhogy nem veszélyes a szájzuhany használata, hanem egyenesen ajánlott. Számukra ugyanis még fontosabb a körültekintő, következetes és aprólékos fogápolás, mint mások számára.

És mi a helyzet a várandós anyukákkal?

A legtöbb esetben azért minősítik a terhesség alatt kockázatosnak az egyes tevékenységeket, ételeket vagy gyógyszereket, mert azok károsak a magzatra – vagy a tevékenység sajátosságaiból, vagy az ételek és gyógykészítmények hatóanyagaiból adódóan.

A terhesség ideje alatt a várandós anyák hormontermelése megváltozik, ez számos hatást fejt ki a szervezetükre, többek között megváltozik például a nyáluk összetétele. Ezáltal a fogíny a terhesség ideje alatt fokozottan érzékeny lehet. Nem is kérdéses tehát, hogy mennyire fontos szerepe van a megfelelő szájápolásnak a terhesség során.
 

És végül: kiknek ellenjavalt a szájzuhany használata?

Bár a néhány bekezdéssel feljebb leírtak betartása mellett valójában bárki használhatja a szájzuhanyt, mégis akadnak néhányan, akik számára ez nem feltétlenül ajánlott. Ők a paradontitisben, vagy más néven fogágybetegségekben – a fogakat tartó szövetek (pl. íny, gyökérhártya, csont degeneratív elváltozásai) – szenvedők.

 

FONTOS: Nekik a hagyományos szájzuhany helyett kifejezetten erre a célra fejlesztett, speciális fúvókával felszerelt típusokat ajánljuk, amelyek segítenek eljuttatni az antibakteriális folyadékot és így kiiktatni a kórokozókat azokon a helyeken is, ahol ez egyszerű fogmosással lehetetlen volna.

6. fejezet

Milyen szájzuhanyok léteznek?

Alapvetően három nagy gyártó termékei érhetők el kereskedelmi forgalomban – illetve ezeket ajánljuk jó szívvel:

  • Waterpik
  • Panasonic
  • Braun

Léteznek természetesen ezeknél olcsóbb típusok is, használatuk azonban kevésbé javasolt - a higiéniát, hatékonyságot és az ár-értékarányt szem előtt tartva.

Az említett márkák közül a Waterpik termékét szeretnénk kiemelni. Egyrészt azért, mert az első szájzuhany is ezen a néven került forgalomba, másfelől azért, mert ez a világszerte legelismertebb szájzuhany márka. (Az alábbiakban pedig garantáltan egyértelművé válik, hogy pontosan miért is.)
 

Mire figyeljek, amikor szájzuhanyt választok

 

Szájzuhanyt jellemzően több évre vásárolunk, nem egy-két hónapra. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a lehető legjobbat válasszuk. A lehető legjobb alatt pedig azt a típust értjük, amely az igényeinknek, pénztárcánknak és genetikai jellemzőinknek is a leginkább megfelelnek.

Megjegyzés: Ahogyan minden termékre, úgy a szájzuhanyokra is igaz, hogy az egyes típusok igen eltérőek lehetnek. Ezalatt nem csak az árat, hanem a felszereltséget is értjük.

szájzuhany tartájaHogy a legalapvetőbb különbséget említsük: vannak olyan modellek, amelyek nem rendelkeznek saját tartállyal. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs víztartályuk – ebben az esetben értelmét veszítené maga az eszköz –, hanem azt, hogy a folyadéktároló az eszköztől különálló tartozék, amelyet egy kisebb vezeték köt össze a víztartállyal.

Ennek a legnagyobb hátránya, hogy kevésbé mobilis az eszköz. Ha tehát nyaralni vagy üzleti útra megyünk, komoly logisztikai problémát okozhat az eszköz csomagolása és tárolása. (Sőt, a mindennapok során is külön helyet kell kijelölnünk neki.)

A saját tartályos darabok kényelmesen hordozhatóak, a mobilitásukért cserébe viszont kisebb kapacitással rendelkeznek. Ez egyébként az újabb és magasabb árkategóriába tartozó szájzuhanyoknál nem okoz problémát, az olcsó darabokról azonban ez sok esetben nem mondható el.

És ha már az árnál tartunk: az olcsóbb típusokhoz jellemzően kevesebb fej jár. A plusz fejeknek akkor is hasznát veszed, ha egyedül használod a gépet, hiszen egyfelől nagyobb hatékonysággal tisztíthatod a szájüregedben lévő különböző méretű fogközöket, másfelől pedig hosszabb ideig is használhatod a fejeket csere előtt.

 

Fontos különbség továbbá, hogy bizonyos szájzuhanyokba szájvíz vagy egyéb folyadék is tölthető, míg másokba csupán tiszta vizet önthetünk.

Jó szívvel ajánljuk például a GUM Paroex használatát: vízzel higítva ezt a szájvizet hatékonyan használhatjuk a baktériumok növekedésének és a toxinok képződésének megelőzésére, a plakk megbontására is. Az elérni kívánt hatás függvényében 0,12%-os (3 rész víz + 1 rész CHX), illetve 0,6%-os (1 rész víz + 1 rész CHX) higítást ajánlunk.

A tartályok egyébként jellemzően 30, 45, 60, illetve 90 másodpercnyi használatra (irrigációra) alkalmasak.

Vannak továbbá olyan zuhanyok, amelyek levegővel kevert vízsugarakkal dolgoznak. Ezeket a modelleket nevezzük mikrobuborékos szájzuhanyoknak. Sőt, bizonyos típusokon nagyobb skálán állítható a vízsugár nyomása is.

A döntés meghozatala előtt érdemes a tölthetőségi jellemzőkről is megbizonyosodnunk. Léteznek ugyanis elemes és hálózati töltőről tölthető, akkumulátoros szájzuhanyok is. Sőt, manapság már gyorstöltési funkcióval rendelkező szájzuhanyok is forgalomban vannak, ezek általában 4 óra alatt teljesen feltöltik az akkumulátort.

Bizonyos modellek pedig automatikus feszültségválasztásra is képesek – ez igen hasznos funkció, ha az ember sok nemzetközi úton vesz részt, az ingadozó feszültség ugyanis az olcsóbb készülékek akkumulátorát akár tönkre is teheti.

És ami az extrákat illeti, bizonyos szájzuhanyok masszázs- és fehérítő funkcióval is rendelkeznek.

Ezek voltak azok a terméktulajdonságok, amelyekre viszonylag sokan figyelnek – illetve ezek a termékek csomagolásán is fel vannak tüntetve.

Amikor azonban szájzuhanyt választunk, számos egyéb kritériumot kell szem előtt tartanunk.

 

FONTOS: Sokan például nem veszik figyelembe, pedig elemi fontosságú lehet, hogy az adott típusnak milyen a szervizhálózata, illetve az alkatrészellátása.

Mielőtt tehát a kosárba tesszük a kiválasztott szájzuhanyt, mindenképpen javasolt az eladónál (vagy a gyártónál) érdeklődni a garanciális feltételekről, illetve a szervizhálózatról. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen meghibásodásokra terjed ki a garanciális javítás, ahogyan az sem, hogy a szerelést külföldön végzik (tehát a készüléket postára kell adni, és napokat vagy heteket kell várni, amíg újra megérkezik), vagy helyben is javítják.
 

Mi a különbség az olcsóbb és a drágább szájzuhanyok között?


Az egyszerűbb, olcsóbb készülékeket a hálózatra csatlakoztathatjuk, a komolyabb szájzuhanyok ellenben saját víztartállyal és elektromotoros pumpával is rendelkeznek – mi mindenkenképpen ez utóbbit ajánljuk, a saját víztartály ugyanis lehetővé teszi, hogy víz mellett különböző oldatokat is használhasson a szájtisztítás során..

Megjegyzés: A profibb – cserébe viszont költségesebb – termékek különböző fúvókákkal kerülnek forgalomba, amelyek nem csak a fog, hanem a nyelv tisztítására is alkalmasak, mindemellett bizonyos típusok még fogfehérítésre is alkalmazhatók.

Egyes termékek a vízsugárba levegőbuborékokat sűrítenek, amelyek növelik az eszköz tisztító hatását. Sőt, az ilyen eszközökön a vízsugár erőssége is állítható – a leggyakoribb a 10 fokozattal rendelkező szájzuhany.
 

Ezt érdemes tudni a Waterpik szájzuhanyokról

waterpik
A Waterpik cég már több mint 7 évtizede foglalkozik masszázs zuhanyszettek, illetve víziszivattyúkhoz és ivóvízhez készített szűrők gyártásával. Megközelítőleg 60 éve pedig az első szájzuhanyt is elkészítették.

Megjegyzés:  A Waterpik szájzuhanyok hatékonyságát a világ 25 egyetemén és független kutatóintézetekben készített 45-nél is több tanulmány igazolja. Emellett pedig az ADA (Amerikai Fogászati Társaság) pecsétjével is el vannak látva.

Az egyik legnagyobb irrigátor-weboldalon a Waterpik modellek 7 ezernél is több 5 csillagos értékelést kaptak, a felhasználók véleménye szerint pedig a termék azért vált be nekik, mert:

  • cserélhető és személyre szabható fúvókákkal rendelkezik;
  • rendkívül egyszerűen használható;
  • a tanulmányok, melyek szerint 51%-kal több lepedéket távolíthatnak el vele, mint például fogselyemmel, igaznak bizonyultak;
  • fele akkora eséllyel okoz fogínyvérzést, mint a fogselymek;
  • családi, egyéni és úti kivitelben is kaphatóak;
  • a pulzáló vízsugár kellemesen és hatékonyan masszírozza az íny szöveteit, ezáltal javítva annak vérkeringését és egészségét.

A Waterpik kínálatában továbbá egyaránt megtalálhatók fehérítő, úti, illetve gyermekeknek szánt típusok, a klasszikus szájzuhanyok mellett.

Az említett szájzuhanyok jellemzően 10 különböző víznyomás beállítását teszik lehetővé. Ez azért fontos, mert nem mindenkinek egyformán érzékeny az ínye, illetve a különböző területeken csak eltérő nyomással érhetünk el hatékony eredményeket.

 

A Waterpik szájzuhany a maximális, 90 másodperces irrigálásra alkalmas, ráadásul a legtöbb modell masszázs funkcióval is el van látva.

waterpik pasztillaA kínálatban megtalálhatóak továbbá az úgynevezett fehérítő szájzuhanyok is, amelyek képesek eltávolítani az elszíneződést a nehezen elérhető, fogak közötti területekről is. Ez a funkció pedig amellett, hogy újra fehérré teszi a fogakat, azért is hasznos, mert komoly összegeket is megspórolhat, hiszen ezáltal feleslegessé válhatnak a fogfehérítő beavatkozások.

A fehérítő szájzuhanyok titka az eszköz mellé csomagolt fehérítő tablettákban rejlik, amelyeket a tartályba töltött folyadékban oldhatunk fel, közvetlenül a használat előtt.

A Waterpik továbbá azokra is gondolt, akik sokat utaznak, de az otthonuktól távol sem szeretnének lemondani a hatékony fogápolásról. Olyan könnyű és összecsukható modellekről van szó, amelyek könnyedén elcsomagolhatók egy kisebb sporttáskába is. Beépített víztartálya és az egy töltéssel mintegy 2 hétig üzemképes akkumulátora pedig akkor is lehetővé teszi az eszköz használatát, ha se mosdó, se hálózati adapter nincs a közelben.

 

Beépített víztartálya és az egy töltéssel mintegy 2 hétig üzemképes akkumulátora pedig akkor is lehetővé teszi az eszköz használatát, ha se mosdó, se hálózati adapter nincs a közelben.

Fontos továbbá kiemelni, hogy a Waterpik mérnökei a pihenést és a nyugalmat is szem előtt tartották a szájzuhanyok fejlesztésekor, ezért a legtöbb modell csendes működéssel büszkélkedhet.
 

Nincs többé a fogakon megtapadó kávészín


Napjában többször is kávézik? Baráti összejöveteleken pedig szívesen megiszik egy pohár vörösbort? Ez természetes - sokan viszont azért nem engednek az ilyen csábításoknak, mert azonnal meglátszik a kávé vagy a bor nyoma a fogaikon, és akár hosszú távon sem tud megszabadulni ezektől.

A Waterpik fogfehérítő szájzuhanyai nem csak a lepedéket és ételmaradékokat, de még a kávé- és borfoltot is egyszerűen és gyorsan tünteti el a fogakról. A segítségével az olyan, nehezen hozzáférhető helyen is elérhetjük a fehérítő hatást, ahol másképpen erre nem volna lehetőség.

 

7. fejezet

Végül a legfontosabb kérdés: mennyire biztonságosak a Waterpik szájzuhanyok?

Nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy maximálisan. A korábban már említett tanulmányok közül ugyanis számos igazolta a Waterpik szájzuhanyok biztonságát.

Több mint 50 tanulmány és az irrigátort használó betegek ezrei jelentik a készülék biztonsági garanciáját.

Egy valamit azonban mindenképpen fontos figyelembe venni, mielőtt megvásárolná a saját készülékét.

 

FONTOS: A szájzuhany használata azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a fertőzéses szívbelhártya-gyulladás kockázata, számos vita tárgyát képezte. Ezekkel kapcsolatban azonban egyik kutatás sem jutott egyértelmű következtetésre. Ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen kérje ki fogorvosa véleményét, mielőtt kiválasztaná és használni kezdené valamelyik bármely típusú szájzuhanyt is.

Összességében tehát ezeket érdemes tudni a szájzuhanyról, illetve a fogköztisztításról. Ha bármilyen kérdése megválaszolatlan maradt, esetleg szakértői tanácsot szeretne kérni, forduljon hozzánk bizalommal, készséggel segítünk. Ha pedig hasznosnak találta a cikket, mindenképpen ossza meg ismerőseivel is, hogy őket is segíthesse a gyönyörű, egészséges fogsor megőrzésében.

Termékek összehasonlítása

Termék Extrák Típus Ár
Waterpik Complete Care 9.0 CC-01, szájzuhany + szónikus fogkefe Víznyomás szabályozó Szájzuhany és Szónikus fogkefe 64 990 Ft
Waterpik Complete Care 5.0 WP861, szájzuhany + szónikus fogkefe Víznyomás szabályozó, utazótok Szájzuhany és Szónikus fogkefe 50 990 Ft
Waterpik Cordless Advanced WP560 White, utazó szájzuhany Ultra csendes, Utazótok, LED-funkció Szájzuhany 54 990 Ft
Waterpik Cordless Advanced WP562 Black, utazó szájzuhany Utazótok, LED-funkció, Víznyomás szabályozó, Zuhanyban is használható Szájzuhany 54 990 Ft
Waterpik Cordless Plus WP450, utazó szájzuhany Víznyomás szabályozó Szájzuhany 33 990 Ft
Philips Sonicare AirFloss Ultra, fogköztisztító LED-funkció, Víznyomásszabályozó Szájzuhany 26 394 Ft

Termékek

Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei