Vasárnapi fogászati gyorstalpaló

PM
A Profimed csapata
olvasás 4 percig
Oszd meg
A Profimednél szinte minden konzultációs párbeszéd az alap problémával végződik (és tulajdonképpen újra kezdődik). Hogyan kell helyesen fogat mosni? A HOGYAN és a MIÉRT kapcsolódik egymáshoz. A megfelelő fogápolás ismerete és elsajátítása nemcsak a fogak és az íny egészségének javulásához vezet, hanem tovább is adódik. Azok, akik tökéletesen elsajátítják a fogmosást, átadják ezt a készséget a gyermekeiknek, és ők már a minőséget fogják elfogadni, mint szabványt.

A "fogászati IQ" tovább növekszik, a fogak egészsége és megjelenése javul. A Profimednél mindig körültekintően adunk tanácsot minden egyes részproblémával kapcsolatban, de minden alkalommal visszatérünk a problémák gyökeréhez. A megfelelő alapok csak az alapokat jelentik...alapokat :)

Addig mossuk fogainkat, amíg tiszták nem lesznek. Tanácsok, amelyek hallatán mindenki elgondolkodik egy pillanatra, hogy valóban szükség van-e szakemberre, aki elmagyarázza a megfelelő fogmosást. A "nos, ez valószínűleg nyilvánvaló" egyrészt egyáltalán nem egyértelmű, másrészt szinte senki sem tartja be ezt az egyszerű tanácsot. Vegyünk egy példát, hogyan távolítjuk el a sarat a cipőnkről: addig tisztítjuk, amíg nem látunk már sarat. Nem tudunk elképzelni más mértéket. Most pedig jöjjenek a fogak. Addig mossuk, amíg meg nem látjuk, de mit is?? Aha! Tessék. Egy olyan rendkívül bonyolult területet, mint a fogak felszíne, úgy tisztítunk meg, hogy nem ellenőrizzük le az eredményt. Fogalmunk sincs arról, hogy mennyire vagyunk sikeresek. Nem látjuk, hogy mindenhova elértünk-e, vagy csak fellazítottuk azt, amit el akartunk távolítani. Nem probléma, ha most egy kis lelkiismeret furdalás kerülgeti. Ismételt felmérések kimutatták, hogy az emberek, hacsak nem mérik az időt egy óra segítségével, körülbelül negyven másodpercig mosnak fogat. Kihagyják a nehezen hozzáférhető helyeket, a hátsó őrlőfogakat ("a nyelvem megemelkedett", "oda nem fér be a fogkefém"), és hacsak nem használnak fogköztisztító segédeszközöket, még félig sem tisztítják meg a fogaikat. A paszta habja és mentolos íze meggyőz minket arról, hogy a szánk tökéletesen tiszta. Az ínyvérzés vagy a fogorvosi rendelőben végzett röntgenvizsgálat azonban ennek ellenkezőjét igazolja.

Így van:

1. A tisztítási segédeszközök elengedhetetlenek. Ez NEM csak a fogkefét jelenti. A fogszuvasodás bárhol kialakulhat a fogon, ezért nem lehet csak a terület 70%-át megmosni, a többit pedig kihagyni. A mechanikus segédeszközöknek ideális esetben a fogak teljes felületéről gondoskodniuk kell, és meg kell tisztítaniuk a lepedéktől. Az egészség és az esztétikum érdekében pedig törekednünk kell ennek az ideálnak az elérésére. A kisebb fejjel rendelkező fogkefe könnyebben kezelhető, természetesen lassabban tisztít, ugyanakkor jobban eléri a fogakat. EGYCSOMÓS (vagy szóló) fogkefe használata ajánlott azokon a területeken, ahol még a kis fogkefe feje is nagynak bizonyul. Ha egyszer kipróbálja, meg fogja érteni. Végül, de nem utolsó sorban FOGKÖZTISZTÍTÓ kefe, fogselyem, vagy szájzuhany ajánlott a fogak közötti tisztításhoz. Mindezen eszközök rendszeres használatával valóban eltávolíthatja a lepedéket a fogak felszínéről.

2. A tisztítási időt aszerint kell megválasztani, hogy milyen sörteerősségű fogkefét használ. Minél puhább egy fogkefe, annál kíméletesebb, de annál lassabban is távolítja el a lepedéket. A fogak és különösen az íny tekintetében a puhább fogkeféket ajánljuk, de mindig hangsúlyozzuk, hogy a két percet (amelyet végül kevesen tartanak be) a puhának jelölt fogkefékre szabtak meg. A mostanában népszerű szuper- és ultrapuha sörték azonban kétségtelenül akár tíz percet vagy annál is több időt igényelnek a megfelelő tisztításhoz. Sokkal hosszabb ideig kell gyengéd mozdulatokkal elidőznie az egyes felületeken, mielőtt a dentális plakk fellazulna. Érdemes egy perc- vagy "fogászati" homokórát tartani a fürdőszobában. Még jobb, ha egyszerre csak egy fogat mosunk, ahelyett, hogy a fogkefét a szánkban "rángatnánk".

3. Fogkrém és szájvíz. Természetesen számítanak, de másfajta gondozást jelentenek. A veszélyes lepedéket mechanikusan távolítjuk el, vagyis fogkefével. Nem lehet kiöblíteni vízzel vagy fogkrémmel. Tehát pusztán vízzel és fogkrémmel nem lehet megfelelően fogat mosni. Legalábbis még nem, és ha valamelyik reklámban mégis ezt állítják, akkor szándékosan össze akarják zavarni. A fogkrémek és szájvizek hatékonyan erősítik a fogzománcot, sőt egyesek még javítják is azt. A modern professzionális fogkrémek más problémák megoldásában is segítenek, és egyre inkább specializálódnak, mint például a cukorbetegek számára készült fogkrémek. Ma már professzionális fogkrémeket kínálunk érzékeny fogakra, fogfehérítésre, parodontális betegségekre, szájszárazságra vagy éppen aftára. A fogászati szakemberek az Ön igényeihez és problémáihoz igazodó fogkrémet ajánlanak.

A megfelelő eszközök, helyes és elég hosszú fogmosás, valamint egyéni igényeknek megfelelően kiválasztott fogápolás. Ez az egészséges száj és az egészséges test alapja.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei