A fogak gondozása a terhesség alatt

PM
A Profimed csapata
olvasás 4 percig
Oszd meg
Mindenki hallott már a terhesség alatti fokozott fogszuvasodásról és egyéb szájüregi problémákról. Ezek tények, de ezeket a tényeket számos pletyka és babona övezi. Mi, a Profimednél gyakran foglalkozunk ezzel. Most áttekintjük az egész problémakört és annak megoldását. Dőlj hátra, igyál egy frissítőt vagy bármit, amihez kedved van, és kezdjük el. 🙂

Az első dolog, amit praktikus megjegyezni, hogy a várandós anyák többnyire fiatal nők, akiknek még nem voltak nagyobb fogászati problémáik, bár a nem túl jól irányított ellátás miatt megvannak az előfeltételeik. A terhesség időszaka mindent felgyorsít. Hol keressük tehát a problémák gyökerét, és hogyan kezeljük őket?

Még mindig a megfelelő fogápolásról van szó. Abból, ami a terhességet "bonyolítja", két hírhedt dolgot emelünk ki. Az első a meglehetősen gyakori hányinger az első trimeszterben, vagy ahogy néhány nő tanúsítja, "ha csak az első". Ez a helyzet több szempontból is veszélyezteti a fogakat. A hányinger okozta hányás jelentős terhet ró a fogakra. A gyomornedvek a fogfelszín állapotára gyakorolt negatív hatásuk révén minden olyan étel és ital fölött uralkodnak, amelytől fogainkat egészségünk érdekében óvjuk. A fogmosás közvetlenül hányás után nem ajánlott. Íme tehát az első fontos tanács. Öblítse ki a száját tiszta vízzel, vagy használjon lúgos termálvíz alapú fogászati szájöblítőt (BUCCOTHERM). Ha bírja, a cukormentes rágógumi is segíthet. Körülbelül fél óra múlva óvatosan, de alaposan mosson fogat. Ha a fogkefe mozgása a száj hátsó részén fokozza az émelygést, mosson fogat úgynevezett egycsomós fogkefével. Ez csak a fogakat érinti, és nagyon alapos, nem fordul fel a gyomrod. Ha a fogkrém íze hozzájárul a hányingerhez, kérj tanácsot üzleteinkben vagy a weboldalon található tanácsadás rovatban. Az enyhe, gyümölcsös baba- vagy akár semmilyen ízű fogkrémek jelenthetik a megoldást. A BioMin termékcsalád nagyon hatásosnak bizonyult a fogak remineralizálásában még savas környezetben is (értsd hányás után), és a felnőtteknek vagy gyerekeknek szánt fogkrémek csak az ízükben különböznek. Tehát tesztelheted anélkül, hogy megváltoztatnád az ellátás minőségét, és máris a második "problémánál" tartunk.  Az anyák általában nem korlátozzák magukat túlságosan, ha ételekről van szó. Mind az édes, mind a savanyú ételek nagyon népszerűek, még kis mennyiségben is. Néhány anya még a hűtőszekrénybe is belenéz éjszaka. Vajon ez a helyzet megfelel-e annak, hogy fokozottan vigyáznak a fogaikra? A válasz általában nem. Egyben a tisztázása annak, hogy miért a várandós anyukáknak van rosszabb állapotban a foga és  ínye. Sokkal több a "terhelés" a szájüregben, és kevésbé törődnek fogaikkal, mint a terhesség előtt. Már tudjuk, hogy mi lesz a vége. Már adtunk néhány tanácsot, és a témát szépen le is zárjuk.

- A fogorvosnál évente két alkalommal ajánlott megelőző szűrővizsgálatot végeztetni. A várandós anyukáknak a terhesség alatt két szűrővizsgálatot kell elvégezniük. Rögtön az elején, az első egy szép emlékeztetővel a fogtisztítási technikáról, valamint az esetleges problémák felismeréséről az elején.

- Nem lesz hányinger vagy "sóvárgás". Dolgozz velük, mint olyan tényekkel, amelyekre reagálni kell. Fogaid és ínyed sokkal nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve, ezért gondosan kell vigyázni rájuk (azaz magadra). Ne becsüld le a fogápolással kapcsolatos teendőket, ne halogass, ne tekintsd kevésbé fontosnak. Bármi, ami a fogászati ellátásban máskor is fontos, most kétszer olyan fontos.

- Személyre szabott fogászati ellátás. Ide tartozik a fent említett egycsomós (vagy "szóló") fogkefe is. Ezután egy klasszikus fogkefe puha sörtékkel és kis fejjel. Minél kisebb, annál jobb. Már tudjuk, hogy miért. 😊 Normális esetben csak puha fogkefeszálakra van szükség, most az extra puha fogkefék előnyösebbek, de ne feledd, hogy lassabban tisztítanak - tehát egy nagyon gyengéd fogkefe esetén tíz percet tölts a tisztítással. Ez túl soknak tűnik? Ne panaszkodj! 🙂 A fogköztisztítás az esti fogápolás szerves része. Sokan elhanyagolják vagy nem végzik rendszeresen. Ha ez a helyzet a te esetedben is, akkor itt az ideje, hogy elkezd. A fogszuvasodást teljesen gondtalanul megelőzheted egy alacsony fluoridtartalmú vagy fluoridmentes, professzionális remineralizáló fogkrémmel. Ezek közé tartoznak a japán Apadent és Apagard márkájú fogkrémek, vagy a már említett BioMin. Támogasd fogaid és az ínyed  pH-szabályozó fogkozmetikumokkal, mint például a francia Buccotherm, amely gélpasztákat, szájvizeket és még rágógumit is kínál.

Ha fáj a fogad, ne feledd, hogy sok fájdalomcsillapító nem kompatibilis a terhességgel. Végül is a fogfájással terhesség nélkül is meg tudunk birkózni, csak annyi időre, amíg eljutunk az orvoshoz. A fájdalomcsillapítók nem oldják meg a problémát, csak átmenetileg elviselhetőbbé teszik azt. Napról napra csak rosszabb lesz, ha a fájdalmat nem kezelik. Tehát ne halogass semmit, és keresd fel orvosodat.

Ennyi. Nincs több tanácsadás és nincs több rémhírterjesztés. Élvezd az állapotod és várd a babát! 🙂

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei