Amit talán még nem tudott a fogfehérítésről

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Valószínűleg mindenki hallott már a fogfehérítésről, amely fehérítőszerként hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot használ.  A módszert már évtizedek óta ismerik és használják. Vizuális hatékonysága jelentős mértékben észrevehető.

Ez egy kémiai folyamat, amelynek során az adott vegyületből (hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid, amely hasonló végeredményt ér el, de sokkal lassabban hat) felszabaduló aktív oxidmolekulák reakcióba lépnek a fogzománc kristályain lévő és a kristályok közötti pigmentekkel, és átlátszóvá teszik azokat.

A Profimed 2000 után hozta be az első Rembrandt fogfehérítő pasztákat. 2000-ben a Rembrandt akkoriban piacvezető volt az Egyesült Államokban, és a portfólió nemcsak különböző fogfehérítő pasztákat, hanem fogfehérítő tollakat, fogfehérítő szalagokat és otthoni fogfehérítő készleteket is tartalmazott. A márkát aztán a Johnson & Johnson vásárolta meg, és sajnos nem járt túl jól a nagyvállalati világban. Ma már csak az Egyesült Államokban található meg.

Fokozatosan egyre több fogfehérítő termék jelent meg a piacon, mígnem 2013 nyarán az Európai Unió a fogkrémekben, fogkrémcsíkokban és egyéb termékekben a peroxidok koncentrációját legfeljebb 0,1%-ra korlátozta. Ez a lépés de facto csak a fogorvosi rendelők és a dentálhigiénikusok számára korlátozta a használatot és az értékesítést.

A magasabb koncentrációjú peroxidkészítmények használata fogorvos felügyelete mellett továbbra is lehetséges. Ilyen terméket azonban nem lehet legálisan vásárolni boltban, gyógyszertárban vagy az interneten. Bizonyára most megkérdezi, hogy "Miért"?

A biztonságos és problémamentes fogfehérítés előfeltétele a teljesen egészséges fogak. Még a legkomolyabb erőfeszítések ellenére sem helyettesíthető a fogorvosi rendelőben végzett vizsgálat, amely feltárhatja például a kezeletlen fogszuvasodást.

Tehát a fogászati kezelés az egyetlen út a fehér fogakhoz? Nem, nem az. Először is, nem szabad elfelejteni, hogy tökéletesen kezelt fogápolással, kézi vagy elektromos fogkefével, minőségi fogkrémmel és rendszeres fogmosással a fogfehérítésre egyáltalán nem feltétlenül lesz szükség, és a fogak természetes módon fehérek lesznek. Vizsgálatok bizonyítják, hogy egyes italok  és ételek fogelszíneződést okozhatnak. A rendszeres és jól végrehajtott fogmosás ellenére is elszíneződhet fogazatunk.

A fogkrém kiválasztásakor a csiszolóértékre is figyelni kell.  A magas RDA-értékkel rendelkező savas fogkrém használata például mikrozománc-veszteséget okozhat. Sajnos az RDA (Relatív Dentin Abrasivitás) érték nem kötelező információ a gyártótól, és nem minden gyártó adja meg. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) a 250 vagy annál magasabb RDA-értéket már károsnak tartja.

De visszatérve a fogfehérítésre/világosításra. A lehetőségek sokrétűek. Enzimeket és kis mennyiségű peroxidot (0,1%) tartalmazó fehérítő pasztákkal világosítunk. Szintén nagyon népszerűek az aktív hidroxiapatitot tartalmazó fogkrémek, amelyek új, vékony, könnyű réteget képeznek a fogzománc felszínén. A fogak fényesebbek, simábbak (!) és sokkal kevésbé foltosak. Más fogkrémek a tisztító összetevők mellett például PVP-t is tartalmaznak, amely megakadályozza a további elszíneződést.  Azok pedig, akik nem elégedettek a fogkrémek hosszú távú hatásával, elvégeztethetik a rendelőben történő fogfehérítést, vagy használhatják a LED-fénnyel aktivált otthoni fogfehérítést, mint például a Smilepen márka termékei.

A kiválasztott fogfehérítő termékek megvásárolhatók a PROFIMED szaküzletében is, ahol képzett tanácsadók segítenek kiválasztani az Ön számára megfelelő kezelést.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei