Baba szájhigiénia és az első fogak gondozása

KA
Kóka Alexandra
olvasás 3 percig
Oszd meg
Már kezdetektől nagy figyelmet kell szentelnünk a baba szájhigiéniájára, hiszen ők káros baktériumok nélkül születnek meg. Azok később családtagok révén, illetve a különböző tárgyak, felületek szájba vétele útján jutnak be szervezetükbe.

Szájápolás már úlszülött kortól

Babáknál gyakori a szájpenész, illetve az afták megjelenése is okozhat jelentős diszkomfortérzetet, fájdalmat, ilyenkor különösen fontos a higiéniára irányuló figyelem. Már fogzás előtt is figyelmet kell fordítani a helyes szájápolásra. Minden szoptatás, de különösen az éjszakai etetés után érdemes az ínyt alaposan megtisztítani. Az anyatej sok cukrot tartalmaz, ami lepedék képződéséhez vezet, hasonló problémát okozhat a tápszerrel való etetés is. A nem megfelelő szájhigiénia káros hatással lehet az ínyben megbújó fogcsírákra, aminek következtében gyerekkori fogszuvasodás alakulhat ki.
Ezeket megelőzve érdemes az ínyt, majd az előbújó tejfogakat is steril gézdarabbal vagy ujjacskával (speciális, szilikon sörtékkel ellátott ujjhüvely), valamint babáknak való géllel tisztítani.

A Buccotherm BIO baby gél hatékonyan tisztítja az ínyt, a Fridababy SmileFrida ujjacskával alkalmazva egyszere tudja megtisztítani az alsó és felső ínyt is. 

Felnőttként sokszor megtapasztalhattuk már, hogy akár egy, a fogak között maradt ételmaradék mennyi kellemetlenséget, diszkomfort érzetet tud okozni, hiszen a szájban történő idegentest érzet tízszeresére tud nőni. Ehhez a jelenséghez képest a fogak előtörése sokkal nagyobb fájdalommal, nehézséggel jár.

A Buccotherm BIO baby gél csökkenti a fogak előtörésével járó fájdalmat, nyugtatja az érzékeny, duzzadt fogínyt, masszázsgélként funkcionál. Ujjra húzható fogkefe segítségével a babáknak jól esik az ínymasszázs.

Amikor már kibújtak a fogacskák

Tévhit, hogy a tejfogak kihullása után a maradandó fogak ’tiszta lappal’ indulnak, az első fogsorok helytelen ápolása kihatással lehet a csontfogak minőségére, az azokkal kapcsolatos problémák kialakulására. Emiatt különösen fontos a tejfogak megfelelő ápolása.

A gyerekfogkrémek finom, különleges ízüknek köszönhetően a kisgyermekek hajlamosak lenyelni őket. Az így felgyülemlett fluorid pedig könnyedén fluorózishoz vezethet, ezért esetükben azután érdemes elkezdeni a fluoridos termékek használatát, ha már nem nyelik le azokat.
Fluoridmentes termék is nyújthat védelmet a fogszuvasodás ellen. Abban az esetben, ha még megvan az esélye, hogy gyermeke lenyeli a fogkrémet, a hidroxiapatit tartalmú Apadent Kids fogkrém használatát javasoljuk. Használata során helyreállítja a zománc szerkezetét, intenzív védelmet nyújt a fogszuvasodás megelőzésére, természetes összetevőinek köszönhetően pedig nem jelent veszélyt, ha esetleg mégis lenyelné a baba. Hasonló termék a fluoridmentes Buccotherm BIO erdei gyümölcs ízű fogkrém, azzal a különbséggel, hogy ebben Castéra-Verduzan fürdőből származó termálvíz található. Alkálikus pH8 értéke nagyon fontos a fogzománc remineralizációjának támogatásában és segít a foglepedék képződésének csökkentésében is.
Nagyobb gyerekek már bátran használhatják a biztonságos fluroidtartalommal rendelkező fogkrémeket. Ilyen termékünk a GUM Kids és Junior, a Biomin F, valamint a különböző ízű fluoridos Buccotherm gyerekfogkrémek.

Fogkefék közül kíméletes puhaságának köszönhetően a TePe Mini baba fogkefe használatát ajánljuk, amely az első fogak megjelenését követően azonnal alkalmazható. Az óvodás és iskolás korú gyermekek számára a TePe Kids, illetve a Compact típusú TePe fogkeféket ajánljuk. A GUM Kids és Junior Monsters, valamint a GUM Light-Up fogkeféink szintén népszerűek a kicsik és nagyok körében is.

Hogyan érhetném el, hogy a gyerekem élvezze a fogmosást?

Plakkfestő tablettával, amely a fogakon maradt lepedéket festi meg, a fogmosás viccessé tehető. Világító fogkefénk a gyerekek kedvence, illetve a különböző ízű fogkrémeink finomak, különlegesek.
A Philips Sonicare for Kids gyerekeknek kifejlesztett fogmosást segítő applikációjával pedig a fogmosás szórakoztató.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei