Új tanulmányok igazolják a szájvizekben található CPC hatásosságát a SARS-CoV-2 vírustörzzsel szemben

SS
Szőke Szidónia
olvasás 2 percig
Oszd meg
SUNSTAR kutatási eredmény: Új in vitro végzett kutatási eredmények kimutatták, hogy a CPC-t (cetilpiridinium-klorid) tartalmazó szájvizek már mindössze 30 másodperces használatot követően is 99,9%-kal csökkentik a SARS-CoV-2 vírusterhelést.

A vizsgálatokat az ASTM E1052-20 nemzetközi szabvány szerint végezték a hatóanyagok szuszpenzióban lévő vírusok elleni aktivitásának standard értékelésére.

  • A kutatás eredményeinek tükrében a rendszeres kézfertőtlenítés és a szájmaszk használata mellett ajánlott a CPC-t tartalmazó szájvizek használata, mivel csökkentik a SARS-CoV-2 vírus terjedését. 1 (RRR)
  • A CPC-t tartalmazó szájvizek kiegészítő intézkedésként történő alkalmazása hatékonyan csökkenti a SARS-CoV-2 vírusterhelését, ezért fogászati beavatkozások előtt és alatt is ajánlott a használata.

Ezt az új in vitro kutatást a Sunstar Inc. és a Sunstar Suisse SA felkérésére a QTEC Services végezte Tokióban, Japánban, hogy kiértékelje a különböző koncentrációjú CPC tartalommal rendelkező szájvizek vírusterhelésre kifejtett hatását. A kísérlet során SARS-CoV-2-t tartalmazó szuszpenziót kezeltek különféle 0,04-0,3% CPC tartalmú szájvízzel 30 másodpercen keresztül. Az eredmények azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 terhelése 99,9%-ban csökkent. 


Ábra: Xian Peng et. al. „Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice” International Journal of Oral Science (2020) https://www.nature.com/articles/s41368-020-0075-9

Dr. Tsutoku Takatsuka, a Sunstar kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „A tanulmány előzetes eredményei megerősítik korábbi következtetéseinket, miszerint a CPC csökkenti a SARS-CoV-2 vírusterhelését. Ez arra utal, hogy a CPC-t tartalmazó szájvizek használata kiegészítő intézkedés lehet a SARS-CoV-2 vírusfertőzés csökkentésére. Ennek az in vitro vizsgálatnak az előzetes adatai természetesen további kutatást igényelnek, és ezt meg is fogjuk tenni a további lehetőségek feltárása érdekében. "

A globális tudományos közösség egyre több bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a CPC-t tartalmazó készítmények használata igen hatásos és jelentős kiegészítés lehet a SARS-CoV-2 átvitel csökkentése érdekében, ugyanakkor a megelőző intézkedések fontosságát is hangsúlyozzák. Egyelőre arra nincs bizonyíték, hogy a CPC-t tartalmazó termékek szájon át történő öblítéssel megvédenék a szervezetet a koronavírus fertőzéstől, ezért használata mellett is alkalmazni kell minden megelőző intézkedést, mint a kézfertőtlenítés, a társadalmi távolságtartás és a szájmaszk következetes használata.

A Sunstar szorgalmazza a CPC-t tartalmazó szájvizek alkalmazását a fogászati beavatkozások során, mivel csökkenti a vírusterhelést a pácienseknél a kezelés előtt és alatt. A kezdeményezést Dr. Takatsuka is támogatja: „Az ultrahangos fogkőeltávolító, de más fogorvosi és sebészeti műszerek is használatuk közben létrehoznak egy látható víz-, nyál- és vérpermetet, amely tartalmazhatja a SARS-CoV-2-t, és elősegítheti a vírus terjedését a fogorvosi rendelőben.”

Hogyan inaktiválja a CPC a SARS-CoV-2-t?

Kimutatták, hogy a CPC-t tartalmazó szájvíz inaktiválja a SARS-CoV-2-t az alkalmazás kezdetétől 1, 2 számított 30 másodpercen belül, azáltal, hogy képes megbontani a vírusok védőmembránját, amely a fertőzésért felelős tüskeglikoproteint tartalmazza. 3, 4


Annak ellenére, hogy a SARS-CoV-2 számára valószínűleg nem a szájüreg a fertőzés fő útja, a gazdasejtekbe történő bejutásáért felelős fő receptor, az ACE2, a szájnyálkahártya hámsejtjeiben expresszálódik, ami azt jelenti, hogy a vírus képes kolonizálni a szájüreget. Lényegében az ACE2 jelenléte a szájban lehetővé teszi a vírus bejutását a sejtekbe, így elősegítve a fertőzés súlyosbodását. 5

Magda Mensi, az olasz Bresciai Egyetem parodontológiai tanszékének professzora szerint:

 „A CPC-t tartalmazó készítmények használata bizonyítékokon alapuló módszer a keresztfertőzések kivédésére a fogorvosi rendelőben, kiegészítve az összes többi biztonsági intézkedéssel, beleértve a kézfertőtlenítést, a társadalmi távolságtartást és a maszk viselését. A H2O2 (hidrogén-peroxid) alkalmazásához képest tudjuk, hogy a CPC néhány órán keresztüli tartós hatást fejthet ki, amely garantálja a védőhatást a kezelés során." 6–9
„Már elérhetők CPC-t tartalmazó szájvizek, melyekről tudjuk, hogy hatékonyak és jól tolerálhatók. Örülünk, hogy beszerezhetőek olyan készítmények, melyek alkalmasak az elő- és utókezelés során is.”

A Sunstar teszt eredményei megerősítik az Egyesült Királyságban és Szingapúrban végzett kutatásokat. A COVID-19 betegeken végzett tesztek azt mutatják, hogy a CPC-t tartalmazó szájvíz hatása akár 6 órán át is kitarthat.

A Cardiff Egyetem Immunológiai Kutatóintézetében végzett kutatás során néhány szájvíz in vitro hatékonyságát tesztelték a SARS-CoV-2-vel szemben. Megállapították, hogy a CPC-t tartalmazó szájvíz oly mértékben inaktiválja a vírust, hogy annak mennyisége a kimutatási határ alá esik.

A szingapúri Nemzeti Fogászati ​​Kutatóintézetben (NDRIS) Dr. Seneviratne és munkatársai egy lépéssel tovább mentek. Bebizonyították, hogy a CPC-t tartalmazó szájvíz hatása az alkalmazás után még 6 órával is kimutatható volt.


A szingapúri kutatók végezték el az első randomizált klinikai vizsgálatot, amely a CPC-t tartalmazó kiskereskedelemben kapható szájvizek hatékonyságát vizsgálta a SARS-CoV-2-vel szemben COVID-19 betegeknél. 2 A tanulmány kimutatta, hogy a vízzel való öblítéssel szemben a CPC-t tartalmazó szájüregben lecsökkent a nyál SARS-CoV-2 szintje a használatot követő 5 percen belül és, hogy ez a hatás az öblögetés után 6 órával is fennmaradt.

Dr. Seneviratne és Sim Xiang Ying, a szingapúri Nemzeti Fogászati ​​Kutatóintézet kutatási jelentésében megjegyezte, hogy „a szájöblítésnek alapvető szerepe lehet a SARS-CoV-2 elterjedésének minimalizálásában azzal, hogy a fogászati ​​klinikákon eljárás előtti kiegészítő intézkedésként alkalmazzák.”

A Sunstar kulcsfontosságúnak tartja a tudományos kutatások eredményeinek terjesztését, ami végső soron hozzájárulhat az emberek jobb életminőségéhez.

Források:

  1. O’Donnell VB, Thomas D, Stanton R, et al. Potential Role of Oral Rinses Targeting the Viral Lipid Envelope in SARS-CoV-2 Infection. Function 2020; 1.10.1093/function/zqaa002
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7239187/pdf/zqaa002.pdf
  2. This study has not yet been peer-reviewed or published in a scientific journal but is available on a preprint server for health sciences Seneviratne Chaminda J., Sim Xiang Ying J. et al “Efficacy of commercial mouth-rinses on SARS-CoV-2 viral load in saliva: Randomized Control Trial in Singapore” medRxiv preprint ; September 18, 2020.
    www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.14.20186494v1
  3. Evelina Statkute, Richard Stanton et al ”Brief Report: The Virucidal Efficacy of Oral Rinse Components Against SARS-CoV-2 In Vitro” bioRxiv preprint, November 13,
    www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.13.381079v1.full.pdf
  4. Popkin DL, Zikka S, Dimaano M, et al., Cetylpyridinium Chloride (CPC) Exhibits Potent, Rapid Activity Against Influenza Viruses in vitro and in vivo, Pathog. Immun., 2017 (2) 252-269
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605151/pdf/pai-2-253.pdf
  5. Xu Hao, Zhong Liang et al « High expression of ACE2 receptor of 2019-nCoV on the epithelial cells of oral mucosa” International Journal of Oral Science, 24 Feb 2020.
    www.nature.com/articles/s41368-020-0074-x
  6. Daniel H. Fine, Carlos Mendieta, Michael L. Barnett,f David Furgang, Ronnie Meyers, Arnold Olshan,f and Jack Vincent, Efficacy of Preprocedural Rinsing With an Antiseptic in Reducing Viable Bacteria in Dental Aerosols, Journal of Periodontology, Vol 63, Issue 10, October 1992
    https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.1992.63.10.821
  7. Vanessa Costa Marui, DDS; Maria Luisa Silveira Souto, DDS; Emanuel Silva Rovai, DDS, Giuseppe Alexandre Romito, PhD, MSc, DDS; Leandro Chambrone, PhD, MSc, DDS, Claudio Mendes Pannuti, PhD, MSc, DDS, Systematic Review Efficacy of preprocedural mouthrinses in the reduction of microorganisms in aerosol, JADA 2019:150(12):1015-1026 https://www.researchgate.net/publication/337440953_Efficacy_of_preprocedural_ mouthrinses_in_the_reduction_of_microorganisms_in_aerosol_A_systematic_review
  8. R Izzetti, M Nisi, M Gabriele, F Graziani, COVID-19 Transmission in Dental Practice: Brief Review of Preventive Measures in Italy, Review J Dent Res. 2020 Aug;99(9):1030-1038
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32302257/
  9. Daniel L. Popkin, Sarah Zilka, Matthew Dimaano, Hisashi Fujioka, Cristina Rackley, RobertSalata, Alexis Griffith, Pranab K. Mukherjee, Mahmoud A. Ghannoum, Frank Esper, Cetylpyridinium Chloride (CPC) Exhibits Potent, Rapid Activity Against Influenza Viruses in vitro and in vivo, Pathogens and Immunity 2017;2(2):252-269
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28936484/

Termékek

Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei