Fehér fogak

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
A fehér fogak hasonlóak a karcsú alakhoz. Egyesek számára nem okoz gondot, mások számára komoly erőfeszítést igényel. Ugyanakkor szinte bárki viszonylag gyorsan szert tehet fehér fogakra. Fontos azonban, hogy ismerjük a megoldást a problémára. Senki sem akar ártani a fogainak, és senki sem akar pénzt költeni egy olyan megoldásra, amely nem működik. Tehát mi az, amit jó tudni:

1. Amit a fog színének látunk, az a dentin. Az anyag, amelyből a fog épül. Az árnyalat egyéni, a majdnem fehértől a sárgásig terjedő lehet. A zománc, amely a dentint viszonylag vékony rétegben, teljes felületén borítja, lényegében színtelen. A professzionális fényképeken a fog vékony metszete üvegszerűnek tűnik. Tehát az alatta lévő dentin átüt. A dentint elszínezheti például a tetraciklin antibiotikumok használata vagy a fogcsikorgatás, illetve egyéb külső trauma. Ebben az esetben nincs olyan otthoni folyamat, amely segíthetne. Ilyen esetben forduljon fogorvosához.

2.           A fogak nem kellően fehér árnyalatának problémáját okozhatják a pigmentek lerakódása a zománcra. Genetikai tényezők mellett meghatározó, hogy mennyire ápoljuk fogainkat. Az életkor előrehaladtával romlik a fogak állaga és sötétedik a fogak színe. Az első dolog, amit fogaink esztétikájáért tehetünk, hogy kihagyjuk a "durva" abrazív  fogkozmetikumokat, és fogmosáskor csak kis nyomást gyakorlunk a fogkefére.

3.           A cigaretta és a szivar, a kávé, a vörösbor, a teák, az olyan fűszerek, mint a kurkuma, és számos élelmiszer, például az áfonya, a cékla stb. felelősek leginkább a fogak felületének elszíneződéséért. Ezért, ha "színes" ételeket és italokat fogyaszt, a pigmentáció felhalmozódik a fogak felszínén. Ha korlátozni tudja őket, akkor nyilvánvalóan kevésbé befolyásolják a fogak színét. Egyfajta "kötelező" korlátozásukról kell beszélnünk röviddel a peroxidokkal végzett rendelői fehérítés után. De a pigmentáció sikeres eltávolítása "hagyományos" eszközökkel is lehetséges. A megfelelő tisztítási technika egy jó fogkefével és egy jó minőségű fogkrémmel naponta kétszer nagyon jó eredményeket hoz önmagában. Ne feledje azonban, hogy a három perc vagy annál hosszabb tisztítási idő számít a "megfelelő technikának" (a fogkefe sörtéinek erősségétől függően).

Ha észreveszi, hogy fogai már nem tűnnek olyan fehérnek, és tudja, hogy nem belső fogelszíneződésről van szó, amit nem tud egyedül megváltoztatni, akkor itt az ideje a fogfehérítésnek. Míg az orvosi rendelőben peroxidokat használnak ebben a folyamatban, az uniós országokban kevés "peroxidos" terméket talál az üzletekben. Ennek oka az EU-ban az elmúlt évtizedben bekövetkezett jogszabályi változás. Ma már csak nagyon kis koncentrációban engedélyezett, és csak nagyon speciális márkák használják a fogápoló kozmetikumokban. Más gyártók peroxidok használata nélküli módszereket kínálnak, és ezeket fokozatosan fejlesztik. Következő cikkünkben egyértelműen kategorizáljuk az otthoni fogfehérítéshez használható eljárásokat, és kiegészítjük őket példákkal, hogy mit érdemes elkerülni, csak a biztonság kedvéért.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei