Gyermek-fogápolás

PM
A Profimed csapata
olvasás 7 percig
Oszd meg
Foglalkozott már valaha azzal a kérdéssel, hogy miért jelentkezik a gyermekeknél is a fogszuvasodás és hogyan keletkezik? A csecsemők természetesen az alattomos szájbaktériumok nélkül érkeznek a világra. De az anyával vagy a rokonokkal való közeli kapcsolat után hamarosan átkerülnek a szájukba a fogszuvasodást okozó baktériumok. A szájhigiénia betartása ezért már az első fogak megjelenésétől nagyon fontos.

A terhesség ideje alatt 

A terhesség alatt fokozni kell a mindennapi szájhigiéniát, mivel a hormonális változások következtében az íny jobban megtelik vérrel, ezért gyakrabban jelentkezik az íny vérzése. Sok kismama paradox módon megijed az íny vérzésétől és a legfinomabb sörtéjű fogkefét szerzi be, amivel a fog megtisztításához több időre van szükség (akár 10 percet is igénybe vehet).  Ha ehhez nagyobb édesség- és szénhidrát fogyasztás társul, a fogakon több lepedék képződik, mint általában. Egy ördögi kör jön így létre: túl finom sörtéjű fogkefe + nagyobb cukor adag = az íny begyulladása és a fokozott mértékű fogromlás. A gyakori ínygyulladások vagy a paradontózis befolyásolhatják a terhesség folyamatát és hozzájárulhatnak a koraszüléshez vagy a gyermek kis születési testsúlyához.

A terhesség alatti kiegyenlített és tartalmas étrend és a szoptatás fontos tényezője a gyermek fogai helyes kifejlődésének.

Amikor a fogak nőnek ...

Minden gyermek különböző, ezért nem lehet egységesen meghatározni, hogy mikor kezdenek nőni az első fogak, sem pedig a tüneteket, amelyek a fog kinövését kísérik. Legelőször az alsó metszőfogak nőnek ki, a 6. hónap tájékán. Ezután következik az első, majd a második felső metszőfog, az első nagyőrlő fent és lent, majd a szemfogak és végül a második nagyőrlő lent, majd fent. Az alsó fogsorban a fogak rendszerint korábban törnek elő, mint a felsőben. A fogak előtörésének sorrendje egyedi, ezért nincs ok az aggodalomra, ha a fent leírtaktól eltér. A gyermek ideiglenes fogainak száma az alsó és felső fogsorban egyaránt 10 fog.

felső fogsor       

      alsó fogsor

első metszőfog

8 – 9 hónap

második nagyőrlő

23 – 31 hónap

második metszőfog

9 – 13 hónap

első nagyőrlő

14 – 16 hónap

szemfog

16 – 22 hónap

szemfog

17 – 23 hónap

első nagyőrlő

13 – 19 hónap

második metszőfog

10 – 16 hónap

második nagyőrlő

25 –33 hónap

első metszőfog

6 – 16 hónap

 

Nem ritkaság, hogy a fogak akár már néhány héttel a szülés után megjelennek, de az is természetes, ha csupán a gyermek első születésnapja előtt jelennek meg. A korai fogzás a kislányoknál gyakrabban fordul elő, mint a fiúknál.  A fogzást gyakran kíséri megnövekedett nyálképződés, ínyduzzanat, néha testhőmérséklet emelkedés vagy sírósság is felléphet. A gyermek jellemzően igyekszik valamit harapdálni és az ujjait állandóan a szájába helyezni.

Amint az első fogak megjelennek, el kell kezdeni a tisztítást, és mindenekelőtt az éjszakai szoptatást követően. Az anyatej sok cukrot tartalmaz, ami elősegíti a foglepedék képződését. A fogakat mindenekelőtt éjjel egy darab tiszta gézzel vagy a tisztító ujjacskával (speciális fogtisztító eszköz, szilikon sörtékkel), minden szoptatás után meg kell tisztítani.

Már az első fogak jelentkezésénél látogassuk meg a fogorvost rendszeres ellenőrzés céljából. A rendszeres ellenőrzések nem csupán a fogszuvasodás időben történő diagnosztizálása miatt, hanem a fogak helyes növésének az ellenőrzése céljából is fontosak.

Hogyan jelentkezik a fog növekedése? 

  • A gyermek rosszkedvű, sír és rosszul alszik.
  • Nagyon gyakran fokozott nyáltermelődés jelentkezik.
  • A fog áttörésének helyén az íny elvörösödhet és megdagadhat.
  • Az előtörő fog oldalán a gyermek arca is feldagadhat.
  • A gyermekek ujjaikat gyakran szájukba veszik vagy kemény tárgyakat harapdálnak.
  • Bár a lázat a fogak növése jelének tartják, a gyermekek többségénél nem ez okozza.  A láz sokkal gyakrabban valamilyen fertőzéshez köthető.
  • Az étvágytalanság és a hasmenés inkább fertőzéssel kapcsolatos, mintsem a fogak növekedésével.
  • Javasoljuk, hogy több napos láz, hasmenés vagy étvágytalanság esetén forduljon gyermekorvoshoz.

Hogyan segíthet a gyermeken? 

  • Kenje be az ínyt kis mennyiségű Buccotherm baby nyugtató balzsammal.
  • Masszírozza az ínyt az ujjra húzható, szilikon anyagból készült masszírozó és tisztító ujjacskával. Támogassa ennek hatását a strukturált felületű rágókával.
  • Kiválóak a steril vízzel töltött rágókák, amelyeket javasolt egy kis időre a hűtőbe tenni (soha ne tegye azonban fagyasztóba). A hideg rágóka csökkenti az ínyduzzadást és a fájdalmat. A gyermekek rendkívül kedvelik.
  • A rágókát soha ne mártsa mézbe vagy édes italokba!
  • A gyermeknek soha ne adjon be fájdalomcsillapítót vagy altatót!

A csecsemők fog- és ínyápolása 

A szülők a gyermek első évében legalább naponta kétszer tisztítsák meg a gyermek ínyét és fogacskáit finom géz, nedves kendő vagy a speciális tisztító kefe – Tisztító ujjacska® – segítségével. Vigyen fel kis mennyiségű Buccotherm® baby gélt gézre vagy a tisztító ujjacskára és masszírozza finom köröző mozdulatokkal az ínyt.

SmileFrida Tisztító ujjacska®

A SmileFrida Tisztító ujjacska® antibakteriális szilikonból készült speciális, ujjra húzható tisztítóeszköz, amely a kisgyermekek ínyének masszírozásához, az első tejfogak tisztítására alkalmas. Lehetővé teszi a felső és alsó fogak mindkét oldalának (az arc és a nyelv felőli) egyetlen mozdulattal történő tisztítását. A csomag perforált tetővel ellátott állványt tartalmaz a higiénikus tároláshoz.  

 

Buccotherm BIO nyugtató gél az íny masszírozásához, csecsemők részére

A Buccotherm BIO természetes kamilla- és mályvagyökér kivonatot tartalmazó gyengéd masszázs gél, amelyeknek köszönhetően gyulladásgátló hatású, ezen felül pedig jelentős nyugtató hatást fejt ki az ínyre a fogak áttörésénél. A Castéra – Verduzan fürdő termál forrásvizét tartalmazza. Az íny masszírozásához ajánljuk a Tisztító ujjacska fog- és ínytisztító eszközt, amelyre kis mennyiségű gélt szükséges felvinni és gyengéden masszírozni vele az ínyt.

Amint a csecsemő járó kisgyermekké cseperedik, eljön az ideje, hogy szoktassuk a fogainak fogkefével történő tisztítására. A leginkább megfelelő a kis kefefej, amelynek segítségével könnyen elérhető a szájban az összes fog. A sörtéknek lágyaknak kell lenniük, annak érdekében, hogy a fogkefe megfelelően kíméletes legyen az érzékeny gyermek-ínnyel szemben. A fogkefe nyele kényelmesen tartható kell, hogy legyen a gyermek kis kezével, és egyúttal legyen megfelelő hosszúságú a szülőkkel együtt történő fogmosáshoz.

Tepe Mini

A vidám fogkefe háromszög alakú fejjel, lapos markolattal és rendkívül lágy, és egyenes vágású sörtékkel készül, 3 éves kor alatti gyermekek részére.

Általában a szülők a gyermek iskoláskor előtti koráig segítenek a fogmosásban. A szülőkkel együtt végzett rendszeres fogtisztítás reggeli és esti rítussá válik és egész életre szóló szokást alakít ki. A szülőknek a gyermek 8-9 éves koráig kell ellenőrizniük a gyermek fogtisztítását, a problémás helyeken pedig alaposabb tisztítást kell megkövetelniük.

A fogszuvasodás megelőzése 

A folyadékbevitel alapját képezze a víz vagy olyan természetes édességű gyümölcsteák, amelyek ízlenek a gyermeknek. Legyen figyelmes azonban a granulált teáknál, amelyek gyakran tejcukrot és maltodextrint tartalmaznak, amelyeknek magas a kalóriatartalmuk és a fogszuvasodás tekintetében kockázatot jelentenek. A gyümölcsleveket a gyermekeknek hígítsuk nagyobb mértékben (egy rész gyümölcsléhez adjunk öt rész vizet) és akkor is csupán evésidőben. Szójás italokat orvossal vagy táplálkozási szakértővel történő konzultációt követően javasolunk adni a gyermeknek, mert ezek sok cukrot tartalmazhatnak. Evés közben, este vagy az éjszaka során soha ne adjon a gyermeknek cukortartalmú italokat.

Életkor

Fluoridok-koncentrációja (ppm)

Napi tisztítások száma

Javasolt mennyiség

6 hónaptól

2 évesig

<500

ebéd után, este alvás előtt

vékony réteg a fogkefe sörtéin

2-6 év között

<500

ebéd után, alvás előtt

borsószem nagyságú

6 évnél idősebb

1000 - 1400

reggel a reggeli után és este alvás előtt

a kefefej 1/3-1/2-ére

 

Gyermekfogkrémek 

A fluoridtartalmú fogkrémek antibakteriális hatásúak és erősítik a fogzománcot. A csecsemők és a 4 éves kor alatti gyermekek a fogkrém fogtisztítás közben történő lenyelése miatt (a gyermekek akár 70 %-ánál!) fennáll a veszélye, hogy fluorózis alakuljon ki a végleges fogaknál, mivel ebben a korszakban történik a fogak mineralizációja. Ezért a gyermekfogkrémek lényegesen alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak fluoridokat, vagy a fluoridok helyett például aktív hidroxiapatit tartalmaznak. Szeretnénk megjegyezni, hogy a gyermekek fogtisztításának a szülői felügyelete is rendkívül sokat segít a fogszuvasodás kockázatának a csökkentésénél.

Buccotherm gél fogkrém 2 - 6 év közötti gyermekek részére

Alacsony (500 ppm) fluoridtartalmú gyengéd gél fogkrém, amely segít megelőzni a fogszuvasodást, remineralizálja a fogzománcot és csökkenti a lepedékképződést. A fogkrém 54 % Castera-Verduzan termálvizet tartalmaz, alkalikus, 8 pH értékű és jelentős mértékben támogatja a fogzománc remineralizálását.  Parabéneket és SLS-t nem tartalmaz. Az összes fogkrém édesítőszereként sztéviakivonatot tartalmaz, ami a foglepedék képződéséhez nem járul hozzá.  Az erdei gyümölcs ízű fogkrém nem tartalmaz fluoridot. 
 

Apadent Kids fluoridmentes fogkrém 0 - 7 év közötti gyermekek részére

Japánban kifejlesztett hidroxiapatit tartalmú gyermekfogkrém, amely véd a fogszuvasodástól, fluoridok nélkül. Nem fejt ki csiszoló hatást, kíméli a gyermek fogzománcát és nem tartalmaz SLS habképző szereket. Kellemes eper- és szőlő ízű.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei