Hogyan nőnek a tejfogak?

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
Az új családtag érkezése utáni első hónapok tele vannak örömmel, de álmatlan éjszakákkal és mogorva sírós napokkal is. Az első fogak növekedése, vagyis a fogzás időszaka a legtöbb gyermek számára fájdalmas és kellemetlen. Célszerű felkészülni rá, eszközöket vásárolni, és segíteni a kisgyermeknek a megkönnyebbülésben. Az is jó ötlet, ha gyermeke első fogorvosi látogatását az első születésnapja előtt ütemezi be. A fogorvos tanácsot tud adni a megfelelő ápolásról, illetve arról, hogy milyen ételeket vagy szokásokat kell kerülni.

Hogyan is működik a fognövekedés folyamata? Bár már csecsemőkorban elkezdődik, a leendő tejfogak csírái már a magzati élet intrauterin szakaszában kialakulnak, és fejlődésük a terhesség későbbi szakaszaiban folytatódik. A maradandó fogazat kialakulásának alapjai már a születés előtt kialakulnak. A baba első tejfogainak tényleges áttörése a hatodik és a harmincharmadik élethónap között történik. Először az alsó és felső elülső metszőfogak jelennek meg, majd az oldalsó metszőfogak, az első 4 őrlőfog, végül a szemfogak, majd a sort a hátsó őrlőfogak zárják. Végeredményként 20 tejfog jelenik meg mire a gyermek betölti a 3. életévét.

Ez a tipikus forgatókönyv, de a valóság ettől eltérhet. Bár a legtöbb csecsemő fogatlanul születik, néhány újszülöttek fogakkal jön a világra. Az első fog megjelenhet három hónapos korban, az első szemfogak már egyéves kor előtt, de akár egy teljes évet is várhatunk, mire az első fog kibújik. Néha előfordul, hogy az oldalsó metszőfogak törnek ki először. Néhány szerencsés komplikációmentes fogzáson esik át, aminek eredményeképp hirtelen gyöngyökkel teli ínyt látunk. 😊 A szülők gyakran a szükségesnél többet aggódnak a fogak növekedése miatt, azonban nem tudunk olyan gyermekről, akinek a fogai mégsem nőttek volna ki. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy érdemes a kisgyermekek fogait ugyanúgy ápolni, ahogyan a felnőttekét is! A Profimednél pedig minden, a fogak növekedésével kapcsolatos problémára van megoldás.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei