Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a helyes és rendszeres fogtisztításra?

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
A gyermekek foghigiénia kérdése hosszú ideje téma. Nagyon nehéz elérni, hogy ők is odafigyeljenek a rendszeres és alapos fogápolásra. Ennek több oka van: nem elég ügyesek, nem szokták még meg a napi tisztálkodási rutint és valljuk be, nem is érdekli őket. Viszont a tejfogakat is fontos rendszeresen tisztítani. Egyfelől a fogak tisztításával a szájüreg egészsége is megőrizhető, másfelől minél előbb érdemes rászokni a mindennapi fogmosás rendjére. A gyermekkorban megszokott rendszeres, alapos száj- és fogápolási szokások jelentik az alapját a megfelelő felnőttkori gondoskodásnak.

Hogy szoktassuk rá a gyerekeket, hogy fogaikat rendszeresen tisztítsák? Az első és legfontosabb lépést a szülőknek még akkor kell megtenni, amikor gyermekük még nem képes egyedül fogat mosni. Ezt a fogacskák áttörése után egy speciális, a szülő ujjára húzható tisztító és egyben ínymasszírozó eszközzel kezdhetjük el (ujjacska). Legkésőbb a gyermek 1 éves koráig szerezzünk be egy megfelelő gyermekfogkefét és fokozatosan kezdjük el a fogmosás rutinjának gyakorlását. Fontos a személyes példa, mivel a gyerekek gyakran utánozzák a felnőtteket. Érdemes őket motiválni, játékot kell csinálni a fogmosásból. A helyes, ugyanakkor játékos tanulásra nagyon sok családi és óvodai központ helyez manapság hansúlyt. Ezeken a helyeken sokat segíthetnek a tanulási folyamatban: a gyerekek barátokat szerezhetnek, valamint mivel közelebbről is megismerik őket a központokban, személyre szabottan tudnak nekik segíteni. Így már nem olyan unalmasak, esetleg ijesztőek az ott elhangzó előadások, azok „tananyaga“ könnyebben elsajátítható számukra.
 

Nagyon jelentős munkát végez a szülő - gyermek felvilágosítás terén Csehországban MUDr. Markéta Libánská, a prágai VFN fogászati klinika munkatársa, aki rendszeresen tart előadásokat a szülőknek és gyermekeiknek a fogak helyes tisztításáról. Egy ilyen érdekes előadást a hostivicei zaHRÁTka óvodában tartottak 2015 márciusában, amin sok gyermek és szülő vett részt. A ProfiMED, mint az akció partnere ajándékcsomagokkal kedveskedett nekik, melynek tartalma a svéd TePe cég gyerekfogkeféje és a francia  Buccotherm cég természetes alapú gyermekfogréme volt, ami a francia Castéra-Verduzan gyógyfürdő termálvizének felhasználásával készül.

A doktornő egy „Sárkány" plüssön mutatta be a helyes fogmosás technikáját egy nagy SWISSDENT demo fogkefével. Ez a játékos bemutató igazán tetszett a közönség apró tagjainak. Azzal, hogy a gyerekek is kipróbálhatták a „Sárkányon“, hogy és miért szükséges a fogak alapos tisztítása, megszerezték az alapmotivációt a fogak helyes tisztán tartásához. A doktornő rendszeressé szeretné tenni tanfolyamait, a ProfiMED pedig örül, hogy szerény adományával hozzájárulhat a gyermekoktatás sikeréhez.

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei