A FOGAK ÉS A TEST GONDOSKODÁSÁNAK SZAKEMBERE
Segítségre van szüksége?
+36 20 5 475 066

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a helyes és rendszeres fogtisztításra?

A gyermekek foghigiénia kérdése hosszú ideje téma. Mégsem sikerül elérni, hogy a gyerekek odafigyeljenek. Ennek több oka van. Nem elég ügyesek, nem szokták meg a napi tisztálkodási rutint és nem is érdekli őket. Viszont a tejfogakat is fontos rendszeresen tisztítani. Egyfelől a fogak tisztításával a szájüreg egészségét tudjuk megőrizni, másfelől a gyerekeke is fontos rászoktatni a mindennapi fogmosás rendjére. A gyermekkorban megszokott rendszeresség az alapja a felnőttkori gondoskodásnak.

És hogy szoktassuk a gyerekeket rá, hogy tisztítsák fogaikat rendszeresen? Az első lépést a szülőknek kell megtenni, még akkor, amikor a gyerekek még ne képesek egyedül foga mosni. Ezt egy speciális, a szülő ujjára húzható fogkefével kezdhetjük el ( újjkefe ). Ezzel a fogkefével a fogak áttörése után azonnal kezdhetjük a fogíny tiszttását. Legkésőbb a gyerek 1 éves korában szerezzünk be egy megfelelő gyermek fogkefét és fokozatosan kezdjük el a fogmosás rutinjának gyakorlását. Fontos a szeélyes példa, mivel a gyerekek gyakran utánozzák a felnőtteket. A gyerekeket motiválni kell, játékot kell csinálni a fogmosásból. A helyes és kellemes játékos tanulásra nagyon sok csalásdi és óvodai központ helyez manapság hansúlyt. Ezek a központok sokat segíthetnek a tanulási folyamatban: a gyerekeknek barátai vannak itt, ismerik őket a központokban, tudnak segíteni. A gyerekek így nem félnek az előadásoktól, azok „tananyaga“ könnyebben átjut hozzájuk.
 

Nagyon jelentős munkát végez a szülő - gyermek felvilágosítás terén Csehországban MUDr. Markéta Libánská a prágai VFN fogászati klinikáról, aki rendszeresen tart előadásokat mamáknak és gyerekeknek a fogak tisztításáról. Egy ilyen érdekes előadást a hostivicei zaHRÁTka óvodában tartottak 2015 márciusában. Az előadáson nagyon sok gyerek és anyuka vett részt, a ProfiMED, mint az akció partnere ajándékcsomaggal kedveskedett nekik, melynek tartalma a svéd TePe cég gyerekfogkeféje és a francia  Buccotherm cég természetes alapú gyermekfogréme volt, mely a francia Castéra-Verduzan gyógyfürdő termálvízének felhasználásával készül.

A doktornő egy „Sárkány“ motivációs modulon mutatta be a helyes fogmosás technikáját a gyerekeknek egy nagy SWISSDENT demo fogkefével. Ez a játékos bemutató nagyon tetszett a közönség apró tagjainál. Azzal, hogy a gyerekek is kipróbálhatták a „Sárkányon“, hogy és miért szükséges a fogak alapos tisztítása, megszerezték az alapmotivációt a fogak rendszeres tisztán tartásához. A doktornő rendszeressé szeretné tenni tanfolyamait, a ProfiMED örül, hogy szerény adományával hozzájárulhat a gyermek oktatás sikeréhez.