Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő fogselymet?

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Bízunk benne, hogy nem kell sokat győzködnünk senkit a fogközök tisztításának fontosságáról. A fogköztisztító kefék mellett a fogselyem is kiváló eszköznek bizonyul. Azonban a nagy választék miatt sokszor nem könnyű a választás. Ebben a rövid cikkben segítünk eligazodni a fogselymek világában.

A kisgyermekek igazán egyszerűnek találják a fogselyem használatát. Gyermekként nem kell mást tenniük, mint szépen kinyitni a szájukat, a kisgyermekek fogait ugyanis a szüleik mossák. Nagyon fontos a fogközeik szuvasodásának megelőzése is. Az ideális eszköz ebben az esetben az úgynevezett FLOSSER, azaz egy kis műanyag ívbe foglalt fogselyem (szándékosan nem azt írjuk, hogy kifeszített, mert nem szabad teljesen kifeszíteni) és egy nyélrész. Könnyen kezelhető, mert így nem kell az ujjaink köré tekerni a fonalat. Természetesen a felnőttek is használhatnak Flossert. Az ilyen típusú fogselyem kiválasztásának szempontjai tehát elsősorban a könnyű használat és az asszisztált fogmosás szükségessége.

És elérkeztünk a praktikus, akár több tíz méteres, orsóra tekert fogselymekhez. (Léteznek rövidebb változatok is, 4-5 méteres hosszal.)

Viaszolt és viaszolatlan

A kettő között nincs hatalmas nagy különbség. Mindkét verzió nagyszerű eszköz, hatékonyan távolítja el a lepedéket. A viaszolatlan (kevésbé csúszós felületű) kicsit hatékonyabban tisztít, a használat közben kiadott „nyikorgó szerű” hangból tudhatjuk, hogy a fog már teljesen lepedékmentes.  A viaszoltat viszont egy kicsit könnyebb kezelni és bevezetni a fogközökbe. Első használatkor válasszon viaszolt típust.

Fogselyem és szalag

A fogselyem olyan helyekre is eljut, ahová a legkisebb interdentális kefe sem. Ahol azonban a fogak összeérnek (és néha nagyon szoros az érintkezési pont), a fogselyem a behelyezés során megsérülhet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezen a területen abbahagyjuk a tisztítást. Szerezzünk be fogászati szalagot. Az abszolút legvékonyabb a G.U.M EasyFloss. A teflonból készült lapos szál még oda is beférkőzik, ahová azt hittük, hogy lehetetlen.

Kis és nagy átmérő

Az úgynevezett táguló fogselyem nyállal való érintkezés után megnöveli a térfogatát, és kitölti a fogközöket. Ez megkönnyíti a behelyezését és az azt követő hatékony tisztítást.

Egy kis extrával

A fogselyem bevonható és hatóanyaggal átitatott vagy ízesített is lehet. Ezután a fogak között tökéletes tisztaságérzetet biztosít. További fontos tulajdonsága a fluoridálás, amelynek köszönhetően a fogselyem hozzájárul a fogszuvasodás elleni védelemhez. A baktériumok mennyiségét klórhexidin (CHX) vagy teafaolaj csökkenti. A felszínen lévő mikronizált szilikátok szintén érdekes alternatívát nyújtanak, segítve a fogak közötti pigmentáció eltávolítását.

A legkülönlegesebb

Ha rögzített fogszabályzóval, koronával, híddal vagy implantátummal rendelkezik, nem lesz elégedett a közönséges fogselyemmel. A fogselymet sokkal nehezebb bevezetni ezekbe a területekbe, és a szükséges erősség (vastagság) is sokkal nagyobb. Van azonban lehetősége úgynevezett "szuperfogselyem" beszerzésére, amelyet kifejezetten a nehéz területeken való használathoz terveztek. Ezek többsége alkalmas a fent leírt "problémák" bármelyike esetén. Ez a szál nem egyetlen multifloss. Különálló darabokból áll, amelyek egyik végén néhány centiméternyi szilárd anyaggal rendelkeznek a kényelmes bevezetés, befűzés érdekében. Ezután egy vastagabb, vattaszerű szakasz következik, amellyel tökéletesen megtisztíthatók a nagyobb, rögös területek a fogszabályozó brekettek körül, a híd alatt, vagy az implantátumra helyezett korona alatt. A szál végén hagyományos fogselyemből álló szakasz található a normál fogközök tisztítására.

Termékek

Készleten > 5 db
Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei