Megfelelő szájápolás terhesség idején

KA
Kóka Alexandra
olvasás 2 percig
Oszd meg
A várandósság során a megváltozott étkezési szokások, valamint a szervezetben lezajló változások miatt a megfelelő szájhigiénia fenntartása különleges figyelmet igényel. Sokan nem tudják, hogy a nem megfelelő szájhigiénia okozta ínyproblémák koraszüléshez vezethetnek.

Kismamáknál felmerülő szájápolási problémák

A kismamáknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a helyes táplálkozásra, a kalcium bevitel különösen fontos, hiszen, ha a magzat nem jut hozzá táplálék útján, akkor a szervezet a csontokból, fogakból vonja ki a fejlődéséhez szükséges mennyiséget. Ennek következtében a fogak meggyengülnek, könnyen töredeznek, és a fogszuvasodás kockázata is jelentősen megnő. A táplálkozásra való odafigyelés mellett fogaink erősítése érdekében fluoridot vagy hidroxiapatitot tartalmazó szájápoló termékek használata ajánlott.

A megnövekedett igény az édes ételek-italok fogyasztása iránt, rossz szájhigiéné esetén maradandó károkhoz vezet.
Édességfogyasztás után közvetlenül javasoljuk a szájüreg megfelelő tisztítását, hiszen a cukor fogaink épségének egyik legnagyobb ellensége.

A savas táplálék iránti igény is gyakran megnő, a sav megpuhítja a fogzománcot, a közvetlen fogmosás ilyen esetben roncsolhatja a zománcunkat. 1 óra elteltével a zománc már remineralizálódik, azaz vissza keményedik, ilyenkor javasoljuk a tisztítás elvégzését.

A saverózió veszélye nem csak a táplálkozás miatt veszélyes, hanem a gyakori hányás, öklendezés miatt is, illetve a gyakran megjelenő reflux is növeli annak kockázatát.
Ennek következtében zománcunk elvékonyodik, elszíneződhet vagy áttetszővé válhat, fogérzékenység megjelenése tapasztalható. A savhatás következtében fogunk veszít ásványi anyag tartalmából, demineralizálódik, és ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor fogszuvasodás következik be. A fog felszínén lyukak, foltok jelennek meg.
Elkerülése érdekében a lugosítás rendkívül fontos, hiszen a baktériumoknak a savas közeg kedvez a legjobban. A Buccotherm fogkrémek Castera Verduzan termálvíz tartalmuknak köszönhetően lugosítják a szájban a savas közeget, nyugtatják az érzékeny, vérző fogínyt.

Körülbelül a várandós nők harmadánál alakul ki a terhesség alatt fogínygyulladás, amiért a megváltozott hormonháztartás, valamint a nem megfelelő szájápolás tehető felelőssé. Az előző két tényező hatására a baktériumok könnyebben telepednek meg és szaporodnak el az orális mikroflórában, aminek következtében fokozottabban alakul ki dentális plakk. A lepedék melegágya a fogszuvasodásnak, majd a fogvesztésnek, valamint a különböző ínyproblémáknak is. A gyulladt fogíny könnyen felismerhető, hiszen ilyenkor ki van pirosodva és fel van duzzadva, illetve fogínyvérzés jelentkezhet. Az ínygyulladás, illetve előrehaladottabb formája, a parodontitis befolyásolhatja a terhesség menetét, hozzájárulhat a koraszüléshez és az alacsony születési súlyhoz.

A fent említett okok miatt a kismamáknak különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük a dentális egészségük megőrzésére. Ajánlott puha sörtéjű fogkefével minden étkezés után fogat mosni, valamint minimum egyszer naponta egy olyan alapos fogmosást végezni, aminek során a fogközöket fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével tisztítja meg. Hídpótlás esetén, annak alsó felszínét, valamint a koronát speciális fogselyem segítségével tudja tisztítani. Nagyon hasznos kiegészítő a szájzuhany is, melynek használata nem helyettesíti az előbb felsoroltakat, de az ételmaradékot jól eltávolítja, és kellemesen friss lesz tőle a lehelete. Mindezeken felül mindenképpen fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, melynek során a dentálhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatti fogköveket eltávolítja és megfelelő szaktanácsadással látja el.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei