Magyarország
Cseh Köztársaság
Lengyelország
Szlovákia

Milyen fogkrémet válasszak?

KA
Kóka Alexandra
olvasás 5 percig
Oszd meg
Ínyproblémái vannak? Fogérzékenység gyötri, esetleg hajlamos a túlzott fogkő képződésre? Szájszárazsággal, aftákkal, netán kellemetlen lehelettel küzd? Sárgák a fogai, ezért otthoni fogfehérítésen töri a fejét? Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy adott probléma esetén milyen fogkrémet érdemes használni.

Mit használjak, ha fogínygyulladásom van?

Az ínygyulladás egy olyan folyamat, amely az íny vérzésével, megduzzadásával kezdődik, és a fog elvesztésével érhet véget. Fő kiváltó oka a helytelen szájhigiénia. Azáltal, hogy a fogakról és az ínyről el nem távolított plakk megvastagszik, a baktériumok elszaporodnak, ennek következménye az ínygyulladás. 

A fogorvos felkeresése mellett érdemes puhább fogkefére váltani a probléma fennállása alatt, ezen kívül ínygyulladásra kifejlesztett GUM Paroex 0,12% CHX koncentrációjú termékeink kiválóan gyógyítják az kezdetleges parodontózis tüneteit is. Szájvíz és gél formátumban kapható, érdemes együtt használni őket, mert hatékonyabb, ha fogmosást követően a habot rögtön a szájvízzel öblítik ki víz helyett. Így a hatóanyagok jobban dolgoznak.
Hosszú távú megoldást jelent a szájzuhany használat, hiszen az tökéletesen meg tudja tisztítani az ínyszélt a baktériumoktól és a lepedéktől, ezáltal gyógyítja és megelőzi a további ínybetegségeket.
Enyhébb panasz esetén a Buccotherm termékcsalád Castera-Verduzan termálvíz tartalmú termékei is megoldást jelenthetnek, hiszen Franciaországban ahol ez a termálvíz jelen van, ínybetegeket kezelnek vele.

Fluoridos vagy fluoridmentes? Káros vagy sem?

A fluorid jól véd fogszuvasodás ellen, mivel erősíti a fogzománcot, viszont túlzásba sem szabad esni, mert szervezetünk nem képes feldolgozni nagyobb mennyiségben. A szájápolási készítményekben ppm-ben (parts per million) határozzák meg a mennyiségét. Egyes fogkrémek fluorid tartalma magas. A javaslatunk az, hogy éjszakára használjon fluorid tartalmú fogkrémet, reggel és napközben pedig fluoridmentes termékkel mosson fogat.

Gyerekek esetében más a helyzet, mivel ők a fogkrém íze miatt hajlamosak lenyelni azt, az így felgyülemlett fluorid pedig könnyedén fluorózishoz vezethet. Náluk azután érdemes elkezdeni a fluoridos termékek használatát, ha már nem nyelik le.
Fluoridmentes termék is nyújthat védelmet a fogszuvasodás ellen. Számos olyan készítmény van, amely erősíti, helyreállítja a fogzománc szerkezetét más alapanyagot alkalmazva.

Mi csökkenthetné fogaim érzékenységét?

Nem ritka, hogy fogaink érzékenységét egy nyitott dentin csatorna okozza, amely kellemetlen érzetet hagy maga után hidegre melegre, vagy édes, savanyú ételek italok fogyasztását követően.
Ínysorvadás esetén is kialakulhat a fogérzékenység, hiszen ilyenkor a fognyakak szabaddá válnak, kialakul a fognyaki érzékenység, ami annyira intenzív, hogy még a levegővétel is fájdalmas lehet.

A GUM Sensivital fogkrém és szájvíz kálium-nitrát, és hidroxiapatit segítségével csökkenti a fogérzékenységet és helyreállíja a zománc felszínén lévő mikrorepedéseket.
Érdemes őket együttesen alkalmazni, mert ha a fogkrém habját víz helyett szájvízzel öblítjük ki, a fogérzékenység gyorsabban elmúlik, hiszen a hatóanyagok gyorsabban tudják kifejteni kedvező hatásukat.

A japán Sangi cég, amely az Apagard fogkrémet gyártja, a NASA-nak fejlesztett ki egyedi hidroxiapatit koncentrációt, mert az űrhajósok ásványianyag vesztesége jelentős az űrben. Ezt az egyedi űrhajósoknak kifejlesztett különleges hidroxiapatit komplexet tartalmazzák az Apagard fogkrémek, amelyek a hatóanyag segítségével csökkentik a fogérzékenységet azáltal, hogy helyreállítják a zománc mikrorepedéseit, szerkezetét.

A Swissdent Crystal fogkrém kristályokat tartalmaz, és fogkozmetikumnak minősül. Kristályok segítségével állítja helyre a zománc szerkezetét és csökkenti a fogérzékenységet.
Éjszakára pakolásként is tehető a fogakra, vagyis fogmosástól függetlenül bekenhetjük vele a fogainkat anélkül, hogy kiöblítenénk, ezáltal hatékonysága fokozódik.
Fogászati fogfehérítést követően is nagy segítséget nyújtanak ezek a termékek, mert a fehérítés során megszívott dentin tubulusokat helyreállítják, érzékenységüket csökkentik, valamint növelik a fogászati fehérítés eredményét.

Mit tegyek, ha gyakran van fogkövem?

Előfordul, hogy a gyakori fogkő nem csak rossz szájhigiénés rutin eredménye, hanem alapulhat például nyálösszetételen, genetikán is. Javasoljuk, hogy minden étkezést követően mosson fogat, hiszen a felgyülemlett ételmaradékok és a baktériumok kombinációjából tevődik össze a foglepedék, amely nem elégséges szájápolás esetén megvastagszik, megkeményedik, ezáltal fogkő alakul ki.

Részben a fogkő tehető felelőssé az ínybetegségekért, fogágybetegségekért és rossz szájszagot is eredményez.
Érdemes elektromos fogkefére váltani, mert az elektromos fogkefék rezgései könnyebben lerezegtetik, eltávolítják a lepedéket. A Philips Sonicare elektromos fogkefék kíméletes rezgésének köszönhetően folyékony elegyet képez a víz, fogkrém és a nyál összetételéből, ezáltal lerezegteti a lepedéket és a baktériumláncokat. A Megasonex ultrahangos fogkefe ultrahang segítségével távolítja el a baktériumláncokat, amely azért nagyon eredményes, hiszen a fogorvos is ultrahang segítségével távolítja el leggyakrabban a fogkövet.

Hosszú távú megoldást jelent a szájzuhany használat is, hiszen az tökéletesen képes megtisztítani az ínyszélt a baktériumoktól és a lepedéktől, ezáltal gyógyítja és megelőzi a további ínybetegségeket, fogszuvasodást, fogkövet. A Waterpik szájzuhanyaink különböző tisztítófejek segítségével a legnehezebben tisztítható helyekről is tökéletesen távolítják el a lepedéket és baktériumokat.
Ezen kívül egyes fogkrémek, szájvizek több lepedék eltávolítására képesek, ezáltal segítve a fogkő megelőzését. Az O7 Active termékcsaládunk aktív oxigén segítségével harcol a lepedék és ezáltal a fogkő ellen.

Miért baj, ha száraz a száj?

Maga a nyál rengeteg hasznos enzimet, baktériumot tartalmaz. Természetes módon véd a fogszuvasodástól és egyéb szájproblémák megjelenésétől. Ha nincs elegendő nyálunk, a száj és a szájüreg szárazzá válik, amely égető érzés megjelenését okozza.
Ezt az állapotot a leggyakrabban gyógyszerek okozzák, számos gyógyszer ismert mellékhatása a szájszárazság. Emellett lehet még kiváltó ok a cukorbetegség, sugárkezelés, kemoterápiás kezelés, veseelégtelenség, lupusz és nagy részben érintettek az idősek is. Léteznek olyan termékek, amelyek segítséget nyújtanak a probléma kezelésében, ilyen a GUM Hydral termékcsalád is.

Afták, szájhólyagok, horzsolások megjelenése

Az afta egy sárgás-fehér színű fekély a szájban, amely erős fájdalommal, kellemetlen közérzettel, időnként lázzal és nyirokcsomó duzzanattal párosulhat.
Számos kiváltó oka lehet, mint például a fogkrémek habzást elősegítő összetevője az SLS, élelmiszerek, allergia, vírusok, baktériumok, de akár genetika is.
A GUM AftaClear gélt már kialakult aftára, szájhólyagra, horzsolásokra javasoljuk, mert azonnal védőréteget képez a sérülésen, csökkenti a fájdalmat és elősegíti a gyógyulási folyamatot, hyaluronsav tartalmának köszönhetően.
Gyakran visszatérő afták esetén javasoljuk a GUM Aftaclear szájspray-t és szájvizet, mert ezek konzisztenciájuknak köszönhetően könnyedén eljutnak a száj bármely zugába, így segítve, hogy ne alakulhasson ki újabb afta.
Érdemes odafigyelni, hogy olyan fogkrémet és szájvizet válasszunk, amelyek nem tartalmaznak habzást elősegítő SLS-t, ami gyakran felelőssé tehető a kellemetlen problémák megjelenéséért.
A Profimed kínálatában a legtöbb fogkrém és szájvíz nem tartalmaz SLS-t.
A GUM Paroex 0,12%CHX szájvíz és fogkrém ideális kiegészítés a Gum AftaClear termékekhez, mert antiszeptikus hatásuknak köszönhetően elősegítik a gyógyulási folyamatot.

Rossz lehelet ellen mit lehet tenni?

Feltételezhetően a helytelen szájhigiénia az egyik kiváltó oka a halitózisnak, amely szájszagot jelent. Akár különböző betegségek mellékhatásai is közre játszhatnak kialakulásában. A Streptococcus baktériumok különböző alfajai, gombák, kénvegyületek is felelőssé tehetők a rossz lehelet és a rossz szájíz megjelenéséért.  
A napi szájápoló rutinunkhoz ajánlott hozzávenni a nyelv helyes tisztítását is, hiszen rengeteg lepedék és káros baktérium a nyelven telepszik meg elsősorban.
Kiemelten fontos a fogközök helyes tisztítása fogköztisztító kefe, fogselyem, szájzuhany használat segítségével.
Kiváló megoldás a probléma kezelésére a GUM HaliControl termékcsalád tagjai. Érdemes a fogkrémet és a szájvizet együttesen használni a hosszabb hatás érdekében.

A fogfehérítés károsítja a fogzománcot?

Létezik fizikai, optikai és kémiai fehérítő termék. A fizikai megoldások esetében RDA-ban (relative dentin abrasivity) mérik egy fogkrém abrazivitásának mértékét. Az abrazív fogkrémek károsíthatják a zománcot, Európában 200 RDA szint a megengedett legnagyobb mennyiség. Ezek a készítmények fizikailag, csiszoló anyagoknak köszönhetően távolítják el a lepedéket, amely a fog elszíneződését okozza. A Profimednél a Marvis Whitening Mint fogkrém 180 RDA szinttel még mindig a biztonságosan használható tartományba esik, ennél viszont csak alacsonyabb RDA-val rendelkező termékünk van.

A kémiai fehérítő termékek vegyületeknek köszönhetően, a fog belsejébe jutva világosítják ki a fogfelszínt. Európában a megengedett legerősebb fogfehérítő vegyület a 6%-os hidrogén-peroxid, amelyet fogorvosok használnak a fogászati fogfehérítés, de ők is csak alkalomszerűen, hiszen hosszú távon kárt tehet fogzománcunk szerkezetében. A Swissdent Extreme 0,1%-ban tartalmaz mikronizált kalcium-peroxidot, ezáltal egyáltalán nem károsítja a fogzománcot hosszú távú használat mellett sem.

Termékek

Nincs raktáron

Kapcsolódó cikkek

A nagy fogkrémhatározó (az egyes fogkrémek szájhigiéniai és egyéb hatásai)

A nagy fogkrémhatározó (az egyes fogkrémek szájhigiéniai és egyéb hatásai)

A boltok polcai rogyásig vannak pakolva a legkülönbözőbb fogkrémmárkák termékeivel. Már az is órákba telne, ha mindegyiket egyenként a kezünkbe véve vizsgálnánk meg, pontosan mit is ígér az ...
Dentálhigiénia II. - A fogkőtől az aftáig, a fogfehérítés módjai és a szokatlanabb szindrómák

Dentálhigiénia II. - A fogkőtől az aftáig, a fogfehérítés módjai és a szokatlanabb szindrómák

A szájhigiéniát sokan hajlamosak elhanyagolni - nincs idő a fogmosásra, elfelejtődik, nem figyelnek arra sem, hogy életmódjuk milyen hatással van a fogakra, nem is beszélve arról, hogy milye...
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei