Minden, amit a fogkeféről tudni érdemes

KA
Kóka Alexandra
olvasás 2 percig
Oszd meg
Önben is felmerült már a kérdés: vajon megfelelő fogkefét használok; mennyi ideig kell fogat mosni; miért jobb az elektromos fogkefe, mint a manuális? Alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a fogkefékről érdemes tudni.

Milyen erősségű fogkefét válasszak?

Ha nincs speciális probléma, mint például ínygyulladás vagy fogérzékenység, akkor felnőttek számára a közepes erősségű fogkefe a legideálisabb. Fogérzékenység, gyulladásos folyamat esetén puhább fogkefét érdemes választani, ha a fogorvos nem tett konkrét javaslatot. Beavatkozás, műtét után az ultra puha speciális fogkeféinket ajánljuk.

Milyen a jó fogkefe? Hogyan mossam helyesen a fogaimat? Mennyi ideig tartson a fogmosás?

Egy kisebb fejű fogkefével fogaink hátsó részét jobban megtudjuk tisztítani, mert a kisebb fej odafér, könnyebben eléri a kritikus pontokat.
A megfelelő technika az adott eszköztől függ, hiszen máshogy kell használni egy manuális és máshogy egy elektromos fogkefét, ahogy a fogmosási időtartam is más-más a két típus esetében.

Elektromos fogkefék esetében is különböznek a technikák, hiszen nem minden eszköz konstrukciója egyforma. Ezen készülékek választható programjai segítenek minket, hogy az ajánlott fogmosási időt betartsuk, amely általában 2-3 perc.
Manuális fogkefék esetében, ha nincs meglévő gyulladásos állapotunk vagy fogérzékenységünk, akkor egy felnőtt számára az ajánlott fogmosási idő 5 perc egy közepes fogkefével. A fent említett panaszok tapasztalása esetén puhább fogkefe szükséges, amellyel a tisztítási idő akár 10-20 percre is növekedhet, a fogkefe puhaságától függően.
Mindemellett arra érdemes figyelni, hogy a jobbkezesek erősebben nyomják rá a fogaikra a fogkefét a jobb oldalon, mint a bal oldalon, a balkezesek pedig fordítva. Ennek a problémának az elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a fogkefét az ujjai között fogja, ne pedig markolva. Ezáltal elkerülhető a túlzott nyomás, amely károsíthatja a ínyünket, valamint a zománcot.

Fogkeféinket 3 hónapnál tovább semmiképpen se használjuk, addigra veszélyes mennyiségű baktérium telepszik meg rajta, és a sörte sem tisztít már megfelelően. Egy új fogkefe sokkal eredményesebben tisztít.
A legideálisabb a cserére 1-1,5 hónap, megfázás, vírusos megbetegedés után pedig azonnal javasoljuk a fogkefe leváltását.

Manuális fogkefe vagy elektromos fogkefe a jobb?

Manuális fogkefével, bármeddig is mosunk fogat, minödssze kb. 50%-ban tudjuk megtisztítani fogainkat, míg egy elektromos fogkefével ez az arány 60, vagy akár 70-75%-ra is javítható. A legfontosabb, hogy helyes technikát alkalmazzunk legyen szó elektromos vagy kézi fogkeféről. Továbbá fontos az ajánlott fogtisztítási idő betartása, és a megfelelő szükséges kiegészítők használata. Üzleteinkben segítünk az Önnek megfelelő eszközöket kiválasztani, valamint azok rendeltetésszerű használatát elsajátítani.

Mi a különbség az elektromos fogkefék között?

Technológiájuk szerint megkülönböztetünk szónikus, ultrahangos és oszcilláló mozgást végző elektromos fogkeféket. A szónikus fogkefe a víz, a fogkrém és a nyál segítségével egy folyékony elegyet képez, amelyet a fogkefe rezgései bejuttatnak a fogak közötti terekbe, ezáltal a fogközöket is képes hatékonyabban megtisztítani. Továbbá működése során lerezegteti a fogakról a lepedéket és a baktérium láncokat, miközben kíméletes a fogakhoz és az ínyhez.
Az ultrahangos fogkefe ultrahang segítségével rezegteti le a fogakról és az ínyről a baktériumláncokat, amelyek a fogkő kialakulásáért felelősek. A fogorvos is leggyakrabban ultrahang segítségével távolítja el a fogkövet, így ez egy igazán eredményes megoldás.
Mindegyik kivitel nagyon hatékony megoldás fogkő ellen, hiszen az azt alkotó felgyülemlett ételmaradékokból, baktériumokból álló plakkot távolítják el a fogakról és az ínyről, ezáltal nyújtanak segítséget.
 

Termékek

Készleten > 5 db
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei