Parodontitis és a COVID-19

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
Javaslatok a szájüreg egészségének megőrzésére MDDr. MUDr. Jiří Šedý-vel együttműködve, Ph.D. (MBA, MBE, FADI, FICD), aki számos tudományos cikk és fogászati kiadvány elismert szerzője.
  • Tudjuk, hogy nem könnyű friss zöldségeket és gyümölcsöket, illetve egyéb ételt venni, ugyanakkor megfelelően táplálkozni, kerülve a gyorsételeket, a magas szénhidráttartalmú ételeket és a cukros üdítőket.
  • A megemelkedett stressz-szint növeli a betegségek valószínűségét – beleértve a koronavírusos fertőzést is.
  • A krónikus periodontitis (gyökérhártya-gyulladás) nemcsak azoknak a baktériumoknak a bejutását segíti elő a véráramba, amelyekkel egy jól működő, egészséges immunrendszer (!) képes megbirkózni, hanem a vírusokét is, amikkel viszont akár az egészséges immunrendszernek is meggyűlhet a baja, főleg, ha nagyobb támadás éri.
 

A krónikus periodontitis a fog (gyökérhártya) elhúzódó bakteriális fertőzése. Többnyire a közép- és időskorú felnőttek megbetegedése, de minden életkorban, valamint mindkét nemnél egyformán előfordulhat. Ez a leggyakoribb oka a maradandó fogak idő előtti elvesztésének.

A krónikus periodontitis és legalább 43 általános betegség kapcsolatát - beleértve az érelmeszesedést és a cukorbetegséget is - már tudományosan bebizonyították.

 

A krónikus periodontitis potenciális oka lehet a COVID-19 fertőzésnek!

A cikket a hivatalosan közzétett általános információk és MDDr. MUDr. Jiří Šedý, Ph.D. (MBA, MBE, FADI, FICD) által publikáltak alapján állítottuk össze.

 

Irodalom:

1. Sapolsky RM, Romero LM, Munck AU. How do glucocorticoids influence stress responses? Integrating permissive, suppressive, stimulatory, and preparative actions. Endocr Rev 2000, 21: 55-89.

2. Burt B. Research, Science and Therapy Committee of the American Academy of Periodontology. Position paper: epidemiology of periodontal diseases. J Periodontol 2005, 76: 1406-1419.

3. Slots J. Periodontitis: facts, fallacies and the future. Periodontol 2000; 2017; 75(1):7-23

4. Slots J. Periodontitis: facts, fallacies and the future. Periodontol 2000; 2017; 75(1):7-23.

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei