Seborrheás dermatitis csecsemőknél

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
Ezzel a kellemetlen problémával sok újdonsült anyuka találkozik. Más néven "bölcsősapkának" is nevezik, nagyanyáink "koszmó"-ként ismerték. Mik az okai, hogyan jelentkezik és hogyan lehet a legjobban kezelni?

A gyermekkori seborrhea vagy seborrheás dermatitis a túlzott faggyúmirigy-termelés okozta bőrbetegség. Sárgás vagy világosbarna színű pikkelyek megjelenésében nyilvánul meg, amelyek főként a baba fején tűnnek fel. Egyes csecsemőknél akár egy összefüggő réteg is megfigyelhető a fejbőrön. Innen átterjedhet az arcra (homlok, szemöldök, szemhéj), a felsőtestre és esetenként az ágyékra, a hónaljra vagy a térdboltozatra.

A csecsemőkori seborrhea leggyakrabban a 3 hetes korú gyermekeknél fordul elő. A babák kétharmadát érinti, nem ritka vagy orvosilag súlyos. A legnagyobb probléma valószínűleg az esztétikai oldal, a lerakódások nagyok, pirosak, a bőr lehámlik. A baba számára ugyanakkor nem olyan nagy probléma, mivel a seborrhea nem fáj vagy viszket! Csak arra kell vigyázni, hogy a kíméletlen eltávolítással ne alakuljon ki másodlagos gyulladás a bőrben.

A gyermekkori seborrheás dermatitis okai a faggyúmirigyek fokozott szekréciójával függenek össze. Ezt befolyásolják a nemi hormonok, amelyek a terhesség alatt, a méhlepényen keresztül jutnak el hozzájuk. Az élet harmadik hónapja után ez a hormonellátás csökken, ezzel együtt a faggyúkiválasztás és a faggyúmirigy megjelenése is. A pubertáskorban újra előjöhet. A kipirosodott bőr, a pikkelyek és a faggyú ideális táptalaj az élesztőgombák számára. Ezek aztán lassítják a gyógyulást és gyulladást okozhatnak a bőrön. Fontos a bőr természetes savas védő biofilmjének fenntartása. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg minden nap mossuk meg a babát, kizárólag vízzel, vagy használjunk speciális babakozmetikumokat.

Hogyan kezeljük a seborrheát

Nem létezik egy olyan, mindenre alkalmazható gyógymód, amely biztosan és gyorsan meggyógyítja a seborrheát. Van azonban néhány trükk, amellyel gyorsabban megszabadulhat a pikkelyektől és megelőzheti a másodlagos fertőzést. Mielőtt megfürdetné a babát, érdemes a pikkelysömörrel kipirosodott területeket olajjal átmasszírozni. A Fridababy kínálja a tökéletes segítőt, a DermaFrida FlakeFixer-t, amely három lépést tartalmaz a koszmó elleni küzdelemben. Egy puha habszivacs a bőr felpuhításához, egy puha kefe a pelyhek fellazításához és egy vastag fésű, hogy mindent kifésüljön. Miután eltávolította az pikkelyeket, óvatosan mossa le babaszappannal, hogy a bőr ne legyen zsíros és ne tömítse el a pórusokat. Ez lenne az élőgomba paradicsoma.

Fürdés után célszerű az érintett területeket krémmel kezelni és hagyni, hogy felszívódjon. De fontos, hogy ne vigyünk fel vastag réteget! A bőr nem tudna "lélegezni" és a seborrhea annál nehezebben gyógyulna.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei