Szájvíz a koronavírus ellen?

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
A Covid19 pandémia az egész világon súlyos kihívások elé állítja az egészségügyet. A vírussal kapcsolatos folyamatos kutatások egy új területre terelik a fókuszt, ez pedig nem más, mint a torok és a szájüreg.

Mivel jelenleg nem áll rendelkezésünkre hatékony kezelés vagy oltás, a vírus terjedésének korlátozása érdekében elengedhetetlenek a vírus átvitelét megakadályozó óvintézkedések. Mivel a koronavírus érzékenyen reagál a lipid membránokat megbontó vegyi anyagokra (ilyenek például az alkoholok), a kémiai antiszeptikumoknak óriási jelentősége van, különféle klinikai helyzetekben használják megelőző és terápiás célokra.

A jelenlegi ismereteink szerint a járványért felelős SARS-CoV-2 elsősorban a fertőzött személyek által kilélegzett levegővel, cseppfertőzéssel terjed – ráadásul már a tünetek megjelenése előtt és egy ideig azok megszűnése után is!  A beszéddel, köhögéssel, tüsszentéssel felszabaduló cseppek a száj, orr vagy szem nyálkahártyáján keresztül kerülnek be a szervezetbe. A szájüreg vírusterheltsége a fertőzés terjesztésének szempontjából kritikus, ugyanakkor a vírus bejutásának is utat biztosít. A legfrissebb tanulmányok alátámasztják, hogy a koronavírus szaporodásának és átvitelének fő felületei a torok és a nyálmirigyek ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy kiemelt jelentősége lehet a vírus terjedésének megakadályozásában az orális antiszeptikumok, vagyis a kórokozók szaporodását gátló szájöblítők alkalmazásának.

Górcső alá vett szájvizek

A feltételezés alátámasztására a koronavírus-okozta súlyos akut légzőszervi szindróma kapcsán egy németországi kutatócsoport a különböző a szájüregi öblítők hatékonyságát, vírusgátló képességét kezdte vizsgálni in Vitro, azaz labor körülmények között. Számos, bizonyítottan jelentős SARS-CoV-2 inaktiváló tulajdonságú készítmény támogatja azt az elképzelést, hogy a szájüregi öblítés csökkentheti a nyál vírusterhelését, és ezáltal csökkentheti a koronavírus átvitelét. A kutatók 8 féle a kereskedelemben kapható, különféle hatóanyaggal rendelkező szájvízzel végeztek kísérleteket. Mindegyik vizsgált hatóanyag jól vizsgázott: a kísérletek bizonyítékokkal szolgáltak arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2 hatékonyan inaktiválható a kereskedelemben kapható szájvizekkel, rövid, 30 másodperces hatóidő alatt. A fertőtlenítő hatású szájvizek végeredményben csökkentik az átvitel vagy a fertőzés kockázatát!

Ezért használj szájvizet!

Az ajánlás tehát hivatalos: mind a fertőzöttek, mind az egészségügyi dolgozók körében a fertőzés terjedésének megfékezésére antiszeptikus szájvizek rendszeres és gyakori használatát javasolják. Érdemes tehát beépítenünk a mindennapi rutinunkba a szájápolás e többszörösen is hasznos módját. Amellett, hogy a szájvizek friss leheletet biztosítanak, rendszeres használatuk csökkenti a fogszuvasodást, plakkok és fogínygyulladás kialakulásának esélyét, és a fentiek alapján plusz védelemmel vérteznek fel a vírus ellen is.

Tippek a szájvizek használatához:

  • a fogmosást és fogköztisztítást követően használjuk, illetve napközben, ha nincs alkalmunk fogat mosni
  • ne higítsuk, a csomagoláson feltüntetett mennyiséget – egy kupaknyit, azaz 10-20 ml-t vegyünk a szánkba, és a forgassuk meg alaposan 30 másodpercen keresztül mielőtt kiköpnénk
  • fogászati vagy szájsebészeti beavatkozások után használjuk, a fertőzések, gyulladások kialakulásának megakadályozására

Kedvenc szájvizünk:

Apagard Szájvíz

A japán Sangi cég, amely az Apagard termékeket gyártja, a NASA-nak fejlesztett ki egyedi hidroxiapatit koncentrációt, mert az űrhajósok ásványianyag vesztesége jelentős az űrben. Ezt az egyedi űrhajósoknak kifejlesztett különleges hidroxiapatit komplexet tartalmazza az Apagard szájvíz is, ami kiemelten véd fogszuvasodás ellen, alkoholtartalmának köszönhetően pedig hatékonyan pusztítja el a szájban lévő baktériumokat és vírusokat. 

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei