Magyarország
Cseh Köztársaság
Lengyelország
Szlovákia

Szónikus fogkefe: minden, amit tudni akartál (és amit még tudnod kell)

PM
A Profimed csapata
olvasás 11 percig
Oszd meg
Milyen fogkefe a legjobb választás? Ha betévedünk egy üzletbe, ezer és ezer különböző formájú, színű, felépítésű és méretű fogkefe nehezíti meg a döntést. Vannak elektromos és hagyományos fogkefék, ismerünk kemény, lágy, extra lágy sörtéjű, illetve cserélhető fejű típusokat is. És akkor az online fogápolási webshopok kínálatáról még nem is beszéltünk. Valljuk be, nem nehéz elveszni a végtelen kínálat tengerében.

Melyik fogkefe mire jó? Melyik illik a fogaimhoz? Melyik mit kínál?

A fogaink ritkán maradnak egészségesek és hófehérek az évek során, ha pedig nem foglalkozunk velük kellőképpen, biztosan komoly gondokkal kell szembenéznünk. Az egészségért tehát nekünk is tennünk kell – jellemzően nem is keveset. Ebből a szempontból vizsgálva pedig egyértelműen nem mindegy, hogy milyen fogkefét használunk. 

 

Ma már gyakorlatilag tendencia, hogy a fogorvosok az elektromos fogkeféket ajánlják a hagyományos darabok helyett. Ez azonban még önmagában nem túl nagy segítség, hiszen annyi különböző típusú fogkefe létezik, hogy találomra választani egyáltalán nem kifizetődő.

Az elmúlt években ráadásul egyre inkább előtérbe kerülnek az úgynevezett szónikus fogkefék.

“Hogy mik? A szónikus fogkefe nem elektromos fogkefe? A kettő nem ugyanaz?”

Ilyen és ehhez hasonló kérdések százai kínoznak minden fogápolásra igényes embert, nap mint nap. Ilyen kétségek között pedig nehéz meghozni a tökéletes döntéseket, még fogápolási kérdésekkel kapcsolatban is.

Éppen ezért ebben a cikkben átkalauzoljuk az ezer fogkefesörte erdején, hogy végül pontosan lássa, milyen megoldások állnak rendelkezésére, és melyek lehetnek a leghatékonyabbak – kifejezetten önnek. 

Beszélünk arról, hogy mi az a szónikus fogkefe, mire jó, miben különbözik a “hagyományos” elektromos fogkefétől. Szót ejtünk használati módokról, esetleges egészségügyi kockázatokról, árak és minőség kapcsolatáról, valamint a szónikus fogkefék működési elvéről is.

Lényegében tehát mindenről, amit a szónikus fogkefékről tudni lehet, és tudni érdemes. Kezdjük a történetet az elején.

 

1. fejezet

A fogkefék evolúciója

Talán nem is sejti, de a fogápolás már évezredekkel ezelőtt központi téma volt az emberiség körében.

Archeológiai leletek bizonyítják, hogy már az ókori Babilónia területén (i.e. 3500 körül) is, különböző botok rágcsálásával gondoskodtak az emberek fogaik egészségéről.

Szerencsére napjainkban ennél már szofisztikáltabb – és nem utolsó sorban higiénikusabb – módszerek állnak rendelkezésünkre.

 

Történelmi feljegyzéseink szerint az első sörtés fogkefét Kínában készítették el, az 1700-as évek végén Angliában megkezdődött a fogkefék ipari gyártása is.

Ekkor még jellemzően lószőrből, az 1930-as évektől fogva azonban már nejlonból készültek a sörték.

Talán meglepő, de az elektromos fogápolási eszközök is jóval régebben léteznek, mint azt sokan gondolják. Hogy pontosan mióta? Az első elektromos fogkefe egészen pontosan 1959-ben jelent meg a piacon. 

De pontosan hogyan is működik az elektromos fogkefe?

 

2. fejezet

Minden az elektromos fogkefékről

Szóval azt már tisztáztuk, hogy a dentálhigiénés szakemberek jelentős többsége az elektromos fogkefét ajánlja, szemben a manuális fogkefékkel szemben.

Akad azonban néhány kérdés, ami talán tisztázásra szorul.

Először is: miért hatékonyabb az elektromos fogkefe, mint a hagyományos?
 

forgófejes fogkefeLeginkább azért, mert az elektromos fogkefével olyan helyeket is elérhetünk a szájüregünkben, amelyeket a kézi működtetésű fogkefével nem. Ez egyrészt azért lehetséges, mert az előbbi feje sokkal keskenyebb, így a szűk helyekre is befér, anélkül, hogy felsértené a fogínyt, a nyelvet, vagy épp a szájüreg belső falát.

Emellett lepedékeltávolításban is erősebb, mint a hagyományos társai. A szónikus fogkefe színrelépése óta számos tanulmány bizonyította, hogy a rezgő-forgó technológiával működő fogkefék több lepedéket távolítottak el a fogakról, mint a kézi használatúak – rövid és hosszú távon egyaránt.

 

FONTOS: És ez még nem minden, az elektromos fogkefék bizonyítottan nagyobb arányban csökkentették az ínyproblémákat is.

 

Miért egyszerűbb elektromos fogkefét használni?

A kézi fogkeféket előre-hátra kell mozgatni a fogakon, gondosan ügyelve arra, hogy a fog elérhető oldalai közül egy se maradjon ki. (Sajnos a fogak minden oldalát nem tudjuk fogkefével tisztítani, ezért szükséges fogköztisztító módszereket is alkalmaznunk.)

Elektromos fogkefével azonban csak annyi a dolgunk, hogy végigvezetjük az eszközt a fogakon.

“Lehet egy fogmosás fájdalmas?”

Ezt a kérdést csak azok a szerencsés olvasók teszik fel, akik nem szenvedtek még ízületi gyulladásban. Számukra ugyanis sokkal megterhelőbb a hagyományos fogkefét mozgatni, mint az elektromos fogkefét tartani.

Ezzel azonban még mindig nem kaptunk teljes képet a problémáról, ugyanis elektromos fogkefe és elektromos fogkefe között is komoly különbségek lehetnek – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a szónikus fogkefe nem szinonimája, az elektromos fogkefének.

 

Elektromos és szónikus fogkefék: mi a különbség?

A két típus működése annyiban hasonló, hogy mindkettő a fej rotáló mozgásának, illetve az eközben létrejövő súroló mozdulatoknak köszönheti fogtisztító hatását. Ezen túl azonban a két típus között van néhány nagyon fontos, alapvető eltérés.

 

Az egyik ilyen tényező a sebesség. A szónikus fogkefe ugyanis gyorsabb fejmozgást végez, mint hagyományos elektromos társai. Ez átlagosan percenkénti 50000-es mozdulatszámot jelent.

Az eszköz lényegében ennek köszönheti a nevét is. Az átlagosan 12000-24000 Hz-es frekvencián működő fogkefék ugyanis egy jellegzetes, zümmögő hangot adnak ki. (A szónikus szó jelentése lényegében ez: hanggal kapcsolatos, hallható.)

 

De miért fontos a fogkefe hangja?

 

A szónikus fogkefék nem csak a sörték mozgásának segítségével képesek eltávolítani a lepedékeket és baktériumokat, hanem a gyors mozgás során létrejövő hanghullámok segítségével is.

szónikus fogkefeMivel a kefefejek gyorsabban mozognak, mint a szimpla elektromos fogkefék esetében, a mozgások amplitúdója (azaz kilengése) igen nagy. Ebből adódóan gyorsabban távolítják el a fogakon található lepedékeket és baktériumokat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A hagyományos (vagy forgófejes) elektromos fogkefe körkörös mozdulatokat tesz. Megközelítőleg 4000-8000-et percenként. A szónikus fogkefe oldalirányú mozgása ezzel szemben percenként mintegy 30000 mozdulatot jelent.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a szónikus fogkefék fejét időnként természetesen cserélni kell, ahogyan a hagyományos fogkeféket is. A szakemberek szerint átlagosan 3 havonta érdemes cserélni, a művelet maga egyszerű, akár egy cserélhető fejű borotvában a pengék váltása.

 

Kinek ajánlott a szónikus fogkefék használata?

A legegyszerűbb, ha úgy fogalmazunk: mindenkinek, hiszen a hagyományosabb megoldásnál jóval hatékonyabb, higiénikusabb, praktikusabb eszközről beszélünk. Ha azonban ennél egy kicsit bővebben szeretnénk körbejárni a kérdést, behatárolhatunk néhány csoportot, akik számára különösen ajánlott az eszköz.

 

Kisgyerekeknek, akik még csak ismerkednek a fogmosással

 

A szónikus fogkefe kifejezetten ajánlott elsősorban azoknak, akik számára valamilyen okból kifolyólag nehézséget jelent a hagyományos kézi fogkefék használata.

Ez igaz például a 3 évesnél kisebb kisgyerekekre, akik kézügyessége még nem elég jó ahhoz, hogy elég stabilan tartsák és mozgassák a fogkeféiket. Számukra az elektromos fogkefe nem csak kényelmet jelent, hanem hatékonyabb védelmet is a fogaik számára. Először azonban mindenképpen manuális fogkefével kell, hogy megtanulják a fogmosás mikéntjét, mozdulatait.

 

A szónikus fogkefe automatikus mozgása ugyanis a fogak lényegesen nagyobb felületén fejti ki tisztító hatását.

philips sonicareMagukat a gyerekeket persze ez valószínűleg kevéssé érdekli, hiszen ebben a korban a szülőknek még az is nehézséget jelent, hogy a rendszeres fogmosásra rászoktassák őket. A szónikus fogkefék egyes típusai azonban erre a problémára is megoldást jelentenek.

“Hogyan venne rá egy fogkefe egy gyereket arra, hogy napi rendszerességgel önként használja?”

A kérdés jó és indokolt, a válasz pedig egyszerű.

Bizonyos típusú szónikus fogkefékhez már elérhetőek olyan applikációk is, amelyek:

  • érzékelik az eszköz használat közbeni mozgását, így segítik a gyermekeket annak helyes használatában;
  • másfelől pedig izgalmas játékká varázsolják a fogmosást, ami a srácok szemében addig csak kötelezően teljesítendő szülői utasítás volt.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a Philips gyerkmekeknek szánt szónikus fogkeféiben helyet kapott KidTimer funkciót például a szülők 98%-a szerint teszi könnyebbé, hogy a gyermekeket rávegyük az alapos és hosszabb ideig tartó fogmosásra. Igen egyszerű elvről van egyébként szó: az időzítő vidám dallamot játszik, amely segít megtanítani a gyermeket a kétperces fogmosásra.

És ha már a gyerekek fogápolási szokásainál tartunk. 

Sajnos a közvéleményben él egy súlyos tévhit, miszerint a tejfogakra nem kell úgy figyelni, mint a csontfogakra, hiszen úgyis kihullanak.

 

FONTOS: A valóság ezzel szemben az, hogy a tejfogakban is idegek helyezkednek el, amelyek egy apró szuvasodás esetén is fájdalmat okozhatnak a gyermeknek.

A tejfogak összetétele ráadásul gyengébb, mint a csontfogaké, ezáltal gyorsabban el is romlanak azoknál.

Arról már nem is beszélve, hogy ha kiskorukban nem rögzül a gyermekekben a fogmosás rendszerességének és alaposságának fontossága, később jó eséllyel a csontfogaira sem tud majd kellőképpen odafigyelni.

 

Mindenkinek, aki nem 2 percig mos fogat

 

A fogmosási folyamat akkor a leghatékonyabb, ha következetesen betartjuk a rá vonatkozó szabályokat. Ilyen szabály például, hogy alkalmanként legalább két percig mossuk a fogainkat. 

egy perces fogmosásEz a szám leginkább a kézi fogkefékre vonatkozik, és percenként legalább 600 fogkefével leírt kört jelent. Ez a szám elektromos fogkefét használva – ahogy korábban már említettük –, 4000-8000, szónikus fogkefével pedig 31000. Egyértelmű, hogy összehasonlíthatatlan a különbség a három típus között.

Ebből adódóan tehát azt is látjuk, hogy a szónikus fogkefét használva két percnél kevesebb idő is elég lehet egy alapos fogmosáshoz. Azonban garantáltan nem ártunk a fogaink épségének, ha ezen eszközöket használva is tartjuk magunkat az előírt időtartamhoz. A legtöbben azonban ezt nem teljesítik. 

De mi lehet a megoldás? Járjunk stopperrel fogat mosni?

Számoljunk fejben, és bízzunk abban, hogy az első perc közepén nem felejtjük el, hol tartottunk?

Nem. 

 

Pro tipp: Bőven elég, ha beszerzünk egy olyan szónikus fogkefét, amely saját időzítővel is rendelkezik. Az ilyen eszközök ugyanis jelzik, hogy mikor járt le az ominózus két perc.

Azoknak, akik fehér fogakat szeretnének

 

A szónikus fogkefék ugyanis nemcsak hatékonyan és gyorsan tisztítják meg a fogakat, de kiváló fogfehérítő hatással is rendelkeznek.

Hogy miért?

Mert a hagyományos kézi és elektromos fogkeféknél lényegesen gyorsabban mozgó fejek hatékonyabban távolítják el a különböző elszíneződéseket a fogakról. Ráadásul a fogínyekre nézve is kíméletesebbek, köszönhetően többek között az oldalirányú mozgásnak.

 

Pro és kontra: a szónikus fogkefék előnyei és hátrányai

Amikor fogkefét választunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy egyik sem tökéletes. Vannak azonban olyan típusok, amelyek lényegesen jobban kiszolgálják az igényeinket, mint a többi – és természetesen akadnak olyanok is, amelyek kevésbé.

 
  • Jobban tisztítja a nehezen elérhető részeket is - A szónikus fogkefék a hagyományos elektromos fogkefékkel ellentétben nem kizárólag a kefefej mozgására támaszkodnak a fogak tisztítása közben. Az eszköz által kibocsátott hanghullámok ugyanis az olyan nehezen elérhető helyeken is hatékonyak, ahol a hagyományos fogkefék – legyenek akár manuális vagy elektromos modellek –, már nem.

  • Jobb az ínyeknek - A szenzitív, esetleg visszahúzódott ínnyel rendelkezők, illetve azok, akik eddig kemény sörtéjű fogkefével mostak fogat, egyaránt megkönnyebbülnek majd. 

  • Jobban tisztítja a fogak közötti területeket - Idővel sajnos minden ember ínye eltávolodik valamelyest a fogaktól. Az így keletkező résekbe pedig könnyebben beszorulnak az ételmaradékok. Az ilyen, illetve a fogak közé szorult szennyeződéseket is könnyebb eltávolítani szónikus fogkefével, mint egy hagyományos darabbal.

 
  • Kényelmetlen lehet - A hanghullámok keltette érzések eleinte kellemetlenek, szokatlanok lehetnek néhányak számára. Ezt időbe telik megszokni.

  • Az elem/akkumulátor nem olyan hosszantartó, mint más elektromos fogkefének - Egyes vásárlói visszajelzések szerint a szónikus fogkefék akkumulátorai gyorsabban merülnek, illetve az élettartamuk is rövidebb, mint a hagyományos elektromos fogkeféké

 

Milyen típusú fogkefék közül érdemes választani?

Alapvetően három gyártó termékeiről érdemes beszélnünk, amikor ki szeretnénk választani a számunkra legmegfelelőbb szónikus fogkefét.

Ezek a következők:

  • Phillips
  • Seysso
  • Oral-B

 

Mit érdemes tudni a Phillips szónikus fogkeféiről?

A Phillips felnőttek és gyerekek számára egyaránt gyárt szónikus fogkeféket. Így, ha az egész családnak egyszerre szeretné beszerezni az eszközöket, a Phillips jó döntés lehet.

Megjegyzés: A Phillip Sonicare elektromos fogkefék kitűnő választásnak bizonyulnak akkor is, ha az ínyek egészsége a cél, és akkor is, ha fogfehérítés vagy lepedékeltávolítás miatt vásárolná az eszközt.

A termékcsalád összesen 8 típusból áll, melyek közül garantáltan talál az igényeinek megfelelőt. Beszéljünk ezekről néhány szóban:

  • DiamondClean - egy elegáns csomagolásba bújtatott típus, beépített USB-töltővel, illetve az úgynevezett diamond head (gyémánt fej) kefefejjel, amely egy hét alatt fehérebbé varázsolja a fogakat, valamint hétszer több lepedéket távolít el, mint a kézi fogkefék. diamondclean smart
  • DiamondClean Smart - a Smart verzió egy applikációval is rendelkezik, amellyel fogmosási szokásait ellenőrizheti és javíthatja, ezt a folyamatot az intelligens kefefej-érzékelők teszik még hatékonyabbá – és intenzitási szinteket is állíthatunk. Mindemellett - nem beszélve az állítható üzemmódokról - pedig egy appot is használhatunk hozzá: a Philips Sonicare nem csak valós idejű visszajelzéseket ad arról, milyen hatékonyan mosunk fogat, de személyre szabott tanácsokkal is segít.
  • FlexCare - legnagyobb erőssége az UV-s fogkefefej-fertőtlenítő, illetve az állítható üzemmódok.
  • FlexCare Platinum - szintén rendelkezik saját applikációval és intelligens fogmosás-érzékelőkkel, valamint állítható üzemmóddal, intenzitási szinttel és nyomásérzékelővel, emellett pedig 2 kefefej és egy UV-fertőtlenítő is a csomag részét képezi.
  • HealthyWhite - ezzel az eszközzel egy telefonos applikáció is a birtokába jut, amellyel figyelheti és hatékonyabbá teheti fogmosási szokásait.
  • EasyClean - lényegében ez a Phillips belépőterméke: egy üzemmóddal és vagy két fogkefefejjel.
  • For Kids - kifejezetten gyerekek számára készített szónikus fogkefék, amelyek egyedi fogmosásoktatási applikációval, beépített Bluetooth-szal, illetve 2 állítható üzemmóddal rendelkeznek.
  • ProtectiveClean - beépített nyomásérzékelő segíti a fogmosást, emellett külön állítható üzemmódok, intenzitási szintek és tisztítási módok állíthatók rajta. 

3. fejezet

Összegzés: érdemes szónikus fogkefére váltani?

A szónikus fogkefe nem valamilyen különös, egyedi fejlesztés, hanem a fogmosás, a szájápolás technológiai evolúciójának jelenlegi csúcsa.

Egy olyan eszköz, amely minden korábbi megoldásnál hatékonyabb és praktikusabb.

 

A váltás tehát bárkinek megéri - akinek pedig a hagyományos fogkefével eleve nehézséget okoz a fogmosás, például ízület fájdalmak miatt, azoknak egyenesen megváltás lehet egy ilyen eszköz.

Összegezve a szónikus fogkefe nem csak segít a fogmosást kellemesebbé tenni, biztosítja a higiéniát is, kifehéríti fogainkat, és hosszú távon biztosítja azok egészségét.

Termékek összehasonlítása

Termék Extrák Típus Ár
Philips Sonicare EasyClean HX6511/50, szónikus fogkefe Hat éves kortól, Időzítő Szónikus fogkefe 15 999 Ft
Philips Sonicare DiamondClean SMART White HX9924/07, szónikus elektromos fogkefe Nyomásérzékelő, Applikáció, Hatféle használati mód Szónikus fogkefe 129 999 Ft

Termékek

Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei