Távoktatás és annak hatása a gyermekek látására

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
Az élő online tanítás kihívást jelent a diákok, a tanárok és a szülők számára egyaránt. A modern technológia a táblagépek, számítógépek és mobiltelefonok formájában nélkülözhetetlenné vált a távoktatásban. A gyerekek fáradtságra, hátfájásra panaszkodnak és a monitorra való hosszas bámulás a látásukat is jelentősen megterheli.

Ezenkívül a digitális képernyők úgynevezett kék fényt bocsátanak ki, amely negatívan hat a melatonin hormonra. Ez felelős a sejtregenerációért és a jó alvásért. Ez számos egyéb szövődményt okozhat és a tanórákon való koncentrációt is befolyásolhatja. A videokonferencián és online órákon tanuló gyermekeknek korlátozniuk kell a képernyő előtt töltött hosszabb időt, különösen az esti órákban.

Mi is pontosan a kék fény, és milyen kockázatai vannak?

A kék fény a napfény természetes része és képesek vagyunk azt befogadni. Ez azonban a naplementével megváltozik, amikor a kék fény intenzitása csökken. A szervezet elkezdi felszabadítani a melatonin hormont, amely fokozatosan alvást indukál. A testnek ezt a természetes bioritmusát azonban általában megzavarja egy LED-izzó bekapcsolása, vagy egy laptop vagy más digitális eszköz használata. A kék fényt ezért este és különösen lefekvés előtt kerülni kell. Az esti filmnézés reggeli fáradtságot és ennek következtében csökkent teljesítményt eredményez a nap folyamán. A gyermekek és serdülők, akik mostanában sok időt töltenek a LED-képernyők előtt, különösen veszélyeztetett csoportot alkotnak.

A túlzott mennyiségű kék fény a látórendszer túlterheléséhez vezet, ébrenlétet okoz, és a szervezet biológiai ritmusának változása miatt az alvás zavaraiból és hiányából eredő egészségügyi komplikációk forrása lehet. E szövődmények közé tartozik az ingerlékenység, a depresszió, az immunrendszer gyengülése és a koncentráció csökkenése. A közelmúltban végzett vizsgálatok szintén kimutatták a kék sugárzás retinasejtekre gyakorolt káros hatását. A retinasejtek élettartama rövidebb és sokkal korábban kialakulhat az időskori szemfenék degenerációja, ami a látás elvesztését okozhatja.

A szemnek pihennie kell

A gyermeki szemnek erősen kell koncentrálnia a részletekre. Ezért a szemet folyamatosan pihentetni kell, például az ablakon kinézve vagy a szobában lévő különböző távoli tárgyakra fókuszálva. A tanítás során a szoba megvilágításának meglehetősen halványnak kell lennie és a képernyő fényerejét csökkenteni kell. A kék digitális sugárzást megakadályozó speciális szemüvegek nagyszerű védelmet nyújtanak. A Profimed a Babiators kaliforniai márka forgalmazója, amely a gyermekek szemvédelmére összpontosít és tavaly vezette be ezt az innovációt. A speciális lencsék 380-500 nm hullámhosszon a kék fény akár 55%-át, 450-500 nm hullámhosszon pedig akár 70%-át is blokkolják. Különösen hasznosak a digitális képernyők hosszan tartó nézése esetén, ráadásul a Babiators már 3 éves korú gyermekek számára is gyárt modelleket.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei