Fogfehérítés

Fogápolás
Oszd meg

A fogfehérítés a fogak világosításának a folyamata. A fog színe mindannyiunk nagyon egyedi jellemzője, amelyet számos tényező befolyásol. A legfontosabbak közé tartozik a fogzománc minősége és szilárdsága, mineralizációja, a fogak felületén lerakódott pigmentáció mennyisége, de a dentin vagy a dentin árnyalata is. A dentin, amely a zománcréteg alatt helyezkedik el, sárgás színű és porózus szerkezetű. Az azt borító fogzománc félig átlátszó. Ennek köszönhetően a dentin egyedi árnyalata is hatással van a kialakuló fogszínre. Az alkalmazott szerek lefolyása és hatásmechanizmusa szerint a fogfehérítés több kategóriára oszlik. Létezik kémiai, optikai és mechanikus fehérítés, otthoni vagy belső fogfehérítés. Az EU rendelete a külső fogfehérítést a kozmetikai eljárások kategóriájába sorolta, és szigorú egészségügyi és biztonsági szabályok vonatkoznak rá.  A belső fehérítés viszont olyan orvosi eljárás, amelyet fogorvosi rendelőben végeznek. Ennek köszönhetően eltávolították a felületi pigmentációkat, ugyanakkor gondatlanul koptatták a fog felületét, ami fokozott érzékenységhez vezetett. Az optikai fehérítő természetes enzimek biokémiai reakcióit vagy a fog felületének biomimetikus remineralizációját használja. Egy ilyen folyamat során a felületi elszíneződések megszűnnek, a fogzománc simább és fényesebb lesz, aminek köszönhetően jobban visszatükrözi a fényt és élénk fehér árnyalatot nyer.
A mechanikus fehérítés főként a leülepedett pigmentációk eltávolításán alapul a fog felületéről, csiszoló fogkrém részecskék alkalmazásával. Ezek a fehérítő vagy világosító fogkrémek viszont nagyon alacsony kopásállósággal bírnak, és más mechanizmusok alapján működnek, például mikronizált kalcium-peroxid, enzimatikus reakciók vagy biomimetikus remineralizáció. Ezért már nagyon gyengédek a fogak felületén.
A kémiai fehérítés az oxidáló hatásokon alapul, különösen egy olyan vegyületnél, mint a hidrogén-peroxid. Különböző, ismét szigorúan szabályozott koncentrációkban használják mind a szabadon hozzáférhető készítményekhez, mind a professzionális fehérítő készítményekhez. A hidrogén-peroxid képes áthatolni a zománc szerkezetén, fehéríteni a felszín alatti pigmentációkat, és ezáltal megváltoztatni a fogak ebből eredő árnyalatát. 

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei