A FOGKRÉM SZÁMÍT

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Mindannyian használunk fogkrémet, és talán mindannyian olvastuk (vagy legalábbis hallottuk), hogy a fogápolásban minimális a jelentősége, sőt, nem is nagyon számít, maximum a fogkefe ízesítésére jó. Tényleg az íze és a kellemes érzés miatt használjuk végső soron?

Úgy tűnik, hogy ez az "információ" valahol a szakértők szájából a fülünkbe jutott és útközben átalakult. Joggal halljuk a fogorvosoktól, hogy a fogakat fogkefével mossuk. Valamint, hogy amikor fogmosásról van szó, a fogkeféhez képest minimális a jelentősége a fogkrémeknek. Ezt meg tudjuk erősíteni. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy a fogkrém csak valami színezett, mentaillatú dolgot jelent. A fogkrémnek a fogtisztításnál fontosabb feladatai is vannak, amelyeket (ha jó minőségű és jól megválasztott fogkrémről van szó) lelkiismeretesen ellát, és nagyon jelentősen hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez, valamint a komfortérzethez.

A fogkrémek és egyéb szájápoló kozmetikumok témaköre ma már igen nagy, ezért többször górcső alá vesszük majd. Most egy első pillantást vetünk rá és kicsit tisztázzuk a dolgokat.

I. rész - Akkor most tisztít a fogkrém vagy sem?

Igen. Bármilyen paszta RDA-értéke megmérhető. Relatív dentin abrázió. Ezt az értéket egy számmal jelölik és nagyon egyszerűen fogalmazva minél magasabb a szám, annál jobban "tisztít" a paszta. Egy bizonyos értéktől akár túlságosan is. Ez egy relatív szám, tehát ez a mérték a fogaktól is függ. Ami az egyik embernek már sok, az a másiknak talán kevés. Segítünk egy kicsit eligazodni.
Az RDA 40-ig terjedő fogkrémek a legkíméletesebbek a piacon. Használhatják a nagyon érzékeny fogakkal rendelkezők és bárki, aki alapvetően kíméletességet igényel. Jelenleg nem sok van a piacon, viszont egyre több van belőlük. Az "érzékeny" vagy „sensitive” feliratú fogkrémek RDA 40 körül vannak. A hagyományos fogkrémek leggyakrabban 100 és 200 RDA közötti tartományban mozognak. A 200 RDA a legtöbb ember számára már határesetnek számít. Ennél magasabb számnál valószínű, hogy a fogkrém a fogmosás során a zománcot is koptatja. Azok, akik tájékozottak vagy tisztában vannak azzal, hogy kíméletes kezelésre van szükségük, alacsony RDA-t válasszanak (alacsony abrazivitás). Azok, akiknek tökéletes minőségű és rendben lévő fogai vannak, magasabb RDA-jú fogkrémet is használhatnak. A tisztítással együtt jobb pigmenteltávolítást és ezáltal ragyogóbb fogakat is elérhetnek. Mivel nincs bizonyosság arra vonatkozóan, hogy hol van a határérték, az általános ajánlások természetesen a kíméletes - azaz alacsonyabb RDA értékű - fogkrémek felé mutatnak. Ha valamely fogápoló termék (fogkrém vagy por) RDA értéke 200-nál jelentősen magasabb, konzultáljon fogorvosával annak használatáról.

Az első jellemzőt tisztáztuk. Ez összefügg azzal az információval, hogy fogmosás előtt soha ne fogyasszunk semmilyen savas anyagot. Felejtse el a citromot, a sót, illetve ezzel együtt a házi "hogyan készítsd el a saját fogkrémed" ötleteket.  Savas étkezés után kortyoljon vizet (vagy használjon lúgos pH-jú szájöblítő spray-t, vagy esetleg cukormentes rágógumit), és csak bizonyos idő eltelte után mosson fogat. Még ezek a műveletek is hatással vannak a fogak felszínére, valamint az is, hogy hogyan mossa a fogait, vagy durvább fogkrémet használ-e, mint kellene, ami nem kívánt nyomokat hagy a fogzománcon.

"Ha nincs fogkeféd, legalább egyél egy almát". Ezt pedig SEMMILYEN esetben sem ajánljuk!

A fogkrémekről szóló második részben a legfontosabb tulajdonságukat fogjuk megvizsgálni - vagyis azt, hogy hogyan vesznek részt a fogszuvasodás megelőzésében.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei