Magyarország
Cseh Köztársaság
Lengyelország
Szlovákia

A diabétesz és a rossz szájhigiénia egymást tápláló körforgása (avagy fogápolási tanácsok cukorbetegeknek)

PM
A Profimed csapata
olvasás 23 percig
Oszd meg
A legtöbben nem is sejtik, hogy az önmagukban is rengeteg kárt okozó cukorbetegség, valamint a szájüreg és a fogak betegségei együttes erővel még nagyobb rombolást képesek végezni az ember szervezetében. Ez elsőre igen rémisztőnek hat, de mint oly sok más egészségügyi problémára, természetesen erre is van megoldás.

Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy egyre több embert érint a cukorbetegség. Magyarországon jelenleg körülbelül egymillió cukorbeteg él – a lakosság majdnem egytizede tehát diabétesszel küzd –, olvasható egy 74 szakmai szervezet által végzett szűrőprogram jelentéseiben.

Mindeközben a KSH adataiból az is kiderül, hogy míg 2003-ban a felnőtt (19 éves, vagy annál idősebb) lakosság körében minden 10 000 lakosra 627,1 cukorbeteg jutott, ez az arány 2017-ben már 1 321,4 diabéteszes jutott minden 10 000 magyar állampolgárra. A gyerekek körében (0-18 éves korig) is hasonló arányú növekedés figyelhető meg, náluk a szám 12,5-ről emelkedett 27,4-re.

 

Kijelenthetjük tehát, hogy 14 év leforgása alatt több, mint duplájára nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon. A probléma tehát valós, és komolyan foglalkoznunk kell vele.

Éppen ezért gyűjtöttünk össze ebben a cikkben minden fontos tudnivalót a cukorbetegség és a szájápolás kapcsolatáról. Megmutatjuk, hogy mire kell figyelnie a szájhigiéniát illetően, ha ön vagy valamely családtagja diabétesszel küzd, és ellátjuk a megfelelő fogápolási tanácsokkal is – és azt is eláruljuk, hogy az egyes problémák megelőzéséhez vagy kezeléséhez milyen típusú szájápolási szereket és eszközöket érdemes használni.

1. fejezet

Pontosan mi a cukorbetegség? Milyen tünetei és típusai vannak?

Ahhoz, hogy megértsük a cukorbetegséget, előbb a glükóz (vagy köznapi nevén szőlőcukor) emberi szervezetben betöltött szerepét szükséges tisztáznunk. Ez ugyanis a sejtek egyik legfőbb energiaforrása. A szőlőcukor sejtekben történő felszívódásáért pedig az úgynevezett inzulin felel.

A glükóz egy része az elfogyasztott táplálék által kerül az emésztőrendszerbe, majd onnan a vérbe. A többi szőlőcukor előállításáért pedig a máj felelős. Amennyiben ugyanis a szervezetnek glükózra van szüksége, de épp nincs lehetőség étkezésre, a máj felszabadítja az általa tárolt mennyiséget, ezzel a normális szinten tartva a szervezet vércukorszintjét. A cukorbetegség során éppen ez a folyamat nem működik megfelelően.

A cukorbetegség vagy másként diabétesz tehát a glükóz feldolgozási zavara.

 

A betegség hátterében a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya áll, vagy éppen a szervezet inzulinnal szembeni rezisztenciája, érzéketlensége. Bizonyos esetekben mindkét jelenség megfigyelhető.

És hogy ez miért okoz problémát?

A megfelelő mennyiségű inzulin hiányában a sejtek képtelenek felvenni a vérben található glükózt, ennek hatására a vércukorszint megemelkedik. Lényegében ezek okozzák a cukorbetegség legfőbb tüneteit.

 

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között?

Amennyiben a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, 1-es típusú cukorbetegségrőlbeszélünk, ha pedig a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, 2-es típusú diabéteszről beszélhetünk. Röviden így magyarázhatjuk el a két típus közötti különbséget.

Az 1-es típusú cukorbetegség leginkább a fiatalabb korosztályt, a gyerekeket érinti – fontos azonban megjegyezni, hogy az említett állapot a későbbiekben sem szűnik meg, a diabétesz tehát nem „kinőhető”. 

A betegség legfontosabb jellemzője, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelésének hiányosságai miatt a beteg egész életében inzulinpótlásra szorul. Az 1-es típusú diabétesz egyik leggyakoribb tünetei a sok vizelet, a szomjúság és a fogyás. Emellett felléphet még szomjúságérzet, fáradékonyság és levertség, valamint szájszárazság is – ennek okairól és következményeiről a későbbiekben még lesz szó. 

 

A sejtek éhezése miatt ugyanis a szervezet fehérjéket és zsírokat alakít cukorrá. A magas vércukorszint miatt azonban vizelet formájában távozik a cukor, ez pedig kiszáradáshoz, rosszabb esetben kómához is vezethet.

A 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban jelentkezik. Ennél a típusnál nem szűnik meg a hasnyálmirigy inzulintermelő tevékenysége, csupán csökken az inzulinhatás, ezért nem jut megfelelő mennyiségű glükóz a sejtekbe.

A diabétesz ezen típusánál más tünetekre kell számítani, mint az 1-es típusúnál. A legjellemzőbbek a végtagok zsibbadása, a nehezen gyógyuló sebek, a bőrviszketés, valamint a romló látás.

Külön probléma, hogy a 2-es típusú diabétesz esetében a tünetek alig észrevehetők, aminek következtében a betegség diagnózisa csak a kialakulást követő években történik meg, ekkor azonban már a súlyos szövődmények (lassan gyógyuló sebek, bőrgombásodás stb.) miatt figyelnek fel a betegségre.

 

Az egyéb típusú cukorbetegségek

Bár a leggyakrabban az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt emlegetjük, ezek mellett létezik 3-as és 4-es típusú cukorbetegség is – igaz, ezek előfordulása ritkább, így az ismerettségük is alacsonyabb.

A 3-as típusú cukorbetegségnek nyolc különböző típusa van, és mindegyik külön kiváltó okkal rendelkezik. A 4-es típusú, úgynevezett terhességi diabétesz, a várandós, előzetesen nem cukorbeteg nőknél fordulhat elő, és bár a legtöbb esetben a szülés után elmúlik, a későbbiekben növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. 

 

Mitől alakulhatnak ki a cukorbetegség egyes típusai?

Bár az orvostudomány rengeteget fejlődött az elmúlt évszázadok során, azt a mai napig nem tudják pontosan megállapítani, hogy mi állhat az 1-es típusú diabétesz hátterében. A legtöbb kutató autoimmun eredetet, genetikai hajlamot, illetve bizonyos vírusokat tesz felelőssé a betegség kialakulásával kapcsolatban.

A 2-es típusú cukorbetegség esetében más a helyzet. Bár biztosan nem tudják megmondani, hogy kiből válik cukorbeteg, de abban nagy az egyetértés, hogy az egyes rizikófaktorok (magas vérnyomás, elhízás stb.) megvalósulását követően, bizonyos időn belül várható a diabétesz kialakulása.

 

Van továbbá még egy lényegi különbség az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között, utóbbi esetében az inzulinkezelés csak akkor válik szükségessé, ha a rendszeres testmozgás, a speciális diéta, valamint a szájon át adagolható gyógyszerek kudarcot vallanak.

Összegezve tehát kijelenthető, hogy a cukorbetegség nem gyógyítható, ellenben megfelelő odafigyeléssel és következetes kezeléssel javuló életkilátások érhetők el. Alábecsülni azonban egyik diabétesztípust sem szabad, ugyanis rendkívül komoly, akár életveszélyes szövődményekkel is járhatnak.

2. fejezet

A cukorbetegség a fogakat sem kíméli (a diabétesz szövődményei a szájüregben)

Mint ahogy azt már korábban is említettük, az elhanyagolt, nem megfelelően kezelt cukorbetegségnek rengeteg súlyos következménye lehet.

Ez alatt érthetjük a belső szervek működési zavarát, a látás folyamatos romlását, vagy akár az egyes végtagok elvesztését is. 

Sokan azonban még csak nem is gondolnak arra, hogy a diabétesz az emberi test egy olyan területén is komoly problémákat okozhat, amely esetében egyébként is alapvető fontosságú a napi rendszeres ápolás: a szájüregben.

Cukorbetegek esetében lényegesen nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a szájban lévő (kártékony) baktériumok elszaporodjanak. Így értelemszerűen az általuk okozott megbetegedések (például fogínyvérzés) is nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Hogy ez hogyan lehetséges?

A diabétesznek köszönhetően a szervezet kevesebb nyálat termel. Ez már önmagában problémát okozhat, ha azonban hozzávesszük, hogy a cukorbetegség okán szedett gyógyszerek szintén kelthetnek ilyen hatást, máris látjuk, hogy a szájszárazság kialakulásának esélye lényegesen nőtt.

 

A szájszárazság pedig, azonfelül, hogy irritáló, kényelmetlen érzéssel jár, előszobája a kellemetlen lehelet, valamint a szájüreget veszélyeztető fertőzések kialakulásának.

Cukorbetegek szájüregében például gyakrabban alakul ki afta vagy szájpenész. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, ahogyan a test egyéb területein, úgy a szájban található sebek és fertőzések gyógyulása is jelentősen lassul, sőt ezek visszatérésének esélye is nő a diabéteszes betegek körében.

A felsorolás azonban még korántsem ért véget. A szájszárazság miatt csökkenő nyálmennyiség ugyanis a fogak egészségére is kártékony hatással van. A nyál ugyanis a szájüreg egyik legfontosabb védelmi rendszere, hiszen rendszeresen átöblíti azt, így segít a kórokozók eltávolításában. Ebből adódik, hogy a kevesebb nyál nemcsak a fertőzések, de a fogszuvasodás kialakulásának esélyét is komoly arányban növeli.

Sőt, ha ezeket a tüneteket vesszük észre magunkon, korábban azonban semmilyen jel nem utalt arra, hogy a szájüregünkben ilyen jellegű problémák lennének, esetleg a korábbinál gyakrabban fordulnak elő dentális problémák, gyanakodhatunk arra, hogy korábban nem diagnosztizált cukorbetegség áll a háttérben.

 

Fontos: További probléma, hogy nemcsak a diabétesz okozhat gyakori fogínygyulladást, de éppen fordítva, a sűrűn előforduló fogínygyulladás is szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A diabétesz ráadásul a gasztronómiai élvezeteket is jelentősen rontja, ugyanis hatással lehet az ízek érzékelésére is.

Szerencsére azonban van megoldás a problémára. Az alábbiakban részletesen leírjuk, hogy az egyes tünetek milyen módszerekkel és eszközökkel szüntethetők meg.

 

Mit tehetünk a fogaink egészségének megőrzése, és a cukorbetegség tüneteinek enyhítése érdekében?

A kérdés viszonylag összetett, igyekszünk minden oldalról hasznos és pontos választ adni. Az első és legfontosabb, hogy azok, akiknél korábban már diabéteszt diagnosztizáltak, mindenképpen járjanak rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre. Ez természetesen a nem cukorbetegek esetében is erősen javallott, diabétesszel küzdők számára viszont kulcsfontosságú.

A fog- és ínybetegségek kezelése ugyanis a vércukorszintre is pozitív hatást fejt ki, így azt könnyebben kontrollálhatjuk, amivel csökkenthetjük a szövődmények kialakulását, valamint a tünetek erősségét. Kiemelt fontosságú továbbá a fogkőeltávolítás, ugyanis ezzel is erősíthetjük a vércukorszintünk felett gyakorolt kontrollt.

Ez azonban még csak az érme egyik oldala. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés csak akkor szolgálhat valós eredménnyel, ha az otthoni szájápolást sem hanyagoljuk el.

 

Ne feledd: napjában legalább kétszer mossunk fogat – de inkább háromszor, minden főétkezés után –, és ne feledkezzünk meg a szájvíz és a fogselyem használatáról sem. 

Fontos megemlítenünk, hogy bár a szájzuhany alkalmazása valóban hatékonyabb fogköztisztító módszer, cukorbetegek körében mégsem ajánlott a használata, ugyanis az érzékenyebb, sérülékenyebb ínyt könnyedén felsértheti, ami a nehezebb sebgyógyulás mellett szintén komoly problémát jelenthet.

Nagyon fontos továbbá, hogy a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás rendkívüli mértékben növelik a szájüregi panaszok, valamint a cukorbetegséggel összefüggő tünetek kialakulását, így ezekről a káros szokásokról is érdemes mielőbb leszokni.

 

5 cukorbetegség által (is) kialakuló szájüregi probléma és megoldásaik

A fentiekben érintőlegesen már foglalkoztunk azzal, hogy a cukorbetegségnek bizony vannak a szájüregi betegségek kialakulását segítő hatásai – ahogyan fordítva is megfigyelhető a rossz szájhigiénia és a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése közötti összefüggés.

Néhány példát is említettünk, de a teljes kép még várat magára. Az alábbiakban tételesen bemutatjuk a diabétesz okozta szájüregi betegségeket, illetve azok megelőzésének és kezelésének leghatékonyabb módjait és eszközeit. 

 

1. Fogszuvasodás

Korábban már tettünk említést arról, hogy a diabétesz és az ezzel járó emelkedett vércukorszint kedvez a baktériumok elszaporodásának, arról viszont még nem esett szó, hogy a fogkőképződést is nagymértékben elősegítheti.

Azt mindenképpen tisztáznunk kell, hogy a fogszuvasodás megelőzéséhez elengedhetetlen a helyes étkezés, valamint a rendszeres fogmosás.

 

Fontos: Nem mindegy ráadásul, hogy milyen fogkrémmel mosunk fogat. Az ilyen célokra ugyanis a fluoridtartalmú fogkrémek használata ajánlott. 

Arról már nem is beszélve, hogy a cukorbetegek számára kiemelt fontosságú az általuk használt fogkrémek összetételének tüzetes átvizsgálása. Ezzel kapcsolatban arra kell figyelnünk, hogy a fogkrém kizárólag mesterséges édesítőket tartalmazhat – például xylitolt. 

Megjegyzés:  Erre a célra kifejlesztett fluoridtartalmú fogkrém például a GUM ActiVital, amely komoly segítséget nyújt a fogszuvasodással, illetve a fogakra rakódó lepedékekkel szemben.

Hatóanyagainak köszönhetően ugyanis megbontja a bakteriális biofilmeket, eközben ráadásul a szájüreg természetes egyensúlyát sem zavarja meg. A pasztában található optimális mennyiségű fluorid pedig remineralizálja a fogzománcot – tehát visszajuttatja belé a szükséges ásványi anyagokat –, így azok még ellenállóbbak lesznek.

A GUM ActiVital fogkrém gondoskodik továbbá a gum activitalnyálkahártya tartós védelméről. Mindezt többek között gránátalma-kivonat, valamint Q10 koenzim antioxidánsainak segítségével teszi. (Ez utóbbi ráadásul azonfelül, hogy a fogak és a fogíny egészségét segíti, növeli az állóképességet, valamint jó hatással van az allergiák és az asztma elleni küzdelemben is.)

A fogkrém ráadásul az olyan természetes összetevőknek hála, mint a gyömbér és a bisabolol, rendkívül jó gyulladásgátló hatással is bír.

A legerősebb hatás érdekében érdemes a teljes GUM ActiVital termékcsomagot (fogkrém és szájöblítő) alkalmazni:

  1.  lépés: mosson fogat GUM ActiVital fogkrémmel, amely megbontja a szájüreg bakteriális biofilmjeit.
  2.  lépés: a GUM ActiVital szájöblítő fogmosás utáni használatával alakítson ki védőgátat a fogakon, amelyek megakadályozzák a baktériumok ismételt letapadását a fogzománcokon.

 

2. Fogínygyulladás

Érintőlegesen már erről is esett szó, de fontos, hogy gyökereiben értsük meg a problémát, hogy a megfelelő megelőzési és kezelési módszerekkel küzdhessünk meg vele.

 

A fehérvérsejtek számának csökkenése miatt a szervezet védekezőképessége is rosszabbul teljesít, amikor különféle fertőzésekkel kell szembenéznie.

Ezért alakul ki könnyebben fogínygyulladás a diabétesszel küzdők körében.

gum pareox fogkrémAz előző pontban már bemutatott GUM ActiVital termékcsomag megelőzéshez és kezeléshez egyaránt tökéletes, de jó szívvel ajánljuk a GUM Paroex szájöblítőt és fogkrémet is, amely megelőzi a különböző toxinok és baktériumok fejlődését és szaporodását, ápolja az érzékeny ínyt, és csökkenti a foglepedéket. Sőt, foghúzás előtt és után is tökéletes védelmet nyújt a szájüreg számára.

Megjegyzés: A GUM Paroex két intenzitási szinten érhető el. Mindkettő ideális fogászati beavatkozások (tömés, foghúzás stb.) előtt és után, valamint implantációt követően.

A szájöblítőt vízzel hígítva hatékonyan használhatjuk a baktériumok növekedésének és a toxinok képződésének megelőzésére, valamint a plakk megbontására is. Az elérni kívánt hatás függvényében 0,12%-os (3 rész víz + 1 rész CHX), illetve 0,6%-os (1 rész víz + 1 rész CHX) hígítást ajánlunk.

Az intenzívebb védelmet célzó fogkrém és szájöblítő E-vitamint és aloe verát is tartalmaz. Előbbi hatékony antioxidáns, amely segíti a szabad gyökök semlegesítését, amelyek a fogíny szövetét támadják, utóbbi pedig segít táplálni és megnyugtatni az irritált szöveteket, B5 pro-vitaminjával pedig újjáéleszti a szájüreg nyálkahártyáját.

 

A parodontális megbetegedésekről (fogínybetegségek) érdemes tudni, hogy az elsődleges kórokozók az úgynevezett jelölő baktériumok, amelyek többnyire a lepedékekben és a szájüregben találhatók. Amikor a baktériumok elpusztulnak, ekkor lipopoliszacharid (LPS) nevű anyagokat bocsátanak ki, amelyek a további kockázati tényezőkkel (például dohányzás, stressz stb.) kiegészülve gyulladásos immunreakciót, majd fogínybetegségeket váltanak ki.

Ezek megelőzésére és kezelésére alkalmas a GUM Paroex fogkrémből és szájvízből álló termékcsalád.

Hozzá kell azonban tennünk, hogy a GUM Paroex termékek használata leginkább rövidtávon javasolt. Hosszútávú megoldásként inkább a természetes anyagokból készült Tebodont fogkrémet ajánljuk, amely a benne található teafaolajjal (0,75 %) hatékony megoldást jelent a krónikus fogínygyulladással szemben, ezenfelül anélkül képes erősíteni a fogínyt, hogy elszínezné a fogakat. Összetevőinek köszönhetően hosszantartó friss érzést kölcsönöz a szájban.

Megjegyzés: Arról már nem is beszélve, hogy a teafaolaj antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatással is rendelkezik, ráadásul a fogínyt is erősíti, és megelőzi a fogszuvasodás képződését.

 

3. Rossz lehelet

A kellemetlen szájszag renget ember számára jelent problémát a mindennapokban. A legrosszabb, hogy sokan még csak nem is tudnak róla, hogy rossz a leheletük, hiszen ezt a legtöbben tabuként kezelik, így nem is figyelmeztetik társaikat a problémára. Ha pedig valamiről nem tudunk, bizony tenni is nehéz ellene. Pedig a rossz szájszag ellen igenis tudunk mit tenni. Különösen igaz ez a cukorbetegek esetében, hiszen velük kapcsolatban pontosan tudjuk, mi okozza a rossz leheletet, így azt meg is szüntethetjük.

A rossz lehelet 5+1 oka:

  • Baktériumok a szájban, amelyek a fogak között húzódnak meg, átterjednek a nyelvre, és továbbszaporodnak, miközben különböző kén vegyületeket bocsátanak ki.
  • A mandulán lévő tüszőüregek is okozhatnak kellemetlen leheletet. 
  • Bizonyos ételek, például a különféle hagymák vagy halak, még órákkal a fogyasztásukat követően is kellemetlen leheletet okozhatnak. 
  • Az olyan káros szenvedélyek, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, szintén rossz szájszagot idéznek elő.
  • Gyomorbántalmak is állhatnak a rossz szájszag hátterében, különösképpen, ha böfögéssel járó panaszokról van szó. Sőt, az alacsony szénhidráttartalmú diéta szintén okozhat ilyen jellegű tüneteket. 

És amire kevesen gondolnak: a cukorbetegség. Ahogyan ugyanis korábban már említettük, a diabétesz által előidézett szájszárazság egyenes következménye lehet a rossz lehelet.

Azonfelül, hogy a fent említett kiváltó okokat kezeljük vagy elhagyjuk a szokásaink közül, egyebet is tudunk tenni a rossz szájszag ellen. Az egészséges étkezés, valamint a nagy mennyiségű vízfogyasztás például segítenek frissen tartani a szájüreget, így távol tartva a rossz leheletet. 

A jó orális higiénia azonban alapfeltétel. Enélkül esélyünk sincs a kellemetlen szájszaggal szembeni harcban.

Ezért ajánljuk például a GUM HaliControl foggélt és szájöblítőt, amelyek a következőképpen gum halicontrol fogkrémsegítenek elűzni a kellemetlen leheletet:

  • Elpusztítja a rossz szájszagért felelős baktériumokat
  • Semlegesíti a szagok előállításáért felelős vegyületeket a szájüregben
  • Elfedi a szagokat, hűsítő hatásának köszönhetően pedig hosszan tartó friss leheletet biztosít
  • Fluoridtartalmának köszönhetően pedig megerősíti és védi a fogzománcot

Emellett érdemes kipróbálni a GUM HaliControl menta és fekete ribizli ízesítésű, cukor- és színezékmentes pasztilláit, amelyeket a zsebéből bármikor elővéve űzheti el a kellemetlen leheletet.

Megjegyzés:  Tökéletes szájápolási eszköz továbbá és a GUM Dual Action nyelvtisztító. A kefe és nyelvkaparó kombinációja kettős támadást intéz a kellemetlen lehelet ellen. A kétsoros kefe az egyik oldalon gyengéden eltávolítja a nyelv felületén képződött réteget, a duplasoros nyelvkaparó pedig, műanyag lamelláival, kíméletesen képes megtisztítani a nyelvet és környékét a szájüregben jelen lévő baktériumoktól.

 

4. Száraz száj

Cikkünkben érintőlegesen már arról is volt szó, hogy a nem megfelelően kontrollált diabétesz hatására a szervezet kevesebb nyálat termel, ezt a hatást pedig egyes gyógyszerek tovább erősítik, így a szájszárazság rendkívül gyakori a cukorbetegséggel küzdők esetében.

A szájszárazság ráadásul számos egyéb szájhigiéniai probléma előcsarnoka – hogy csak az előző pontban már bemutatott rossz leheletet említsük. Arról már nem is beszélve, hogy műfogsort viselők számára még kellemetlenebb lehet a szájszárazság.

 

Fontos: A protézissel élők esetében ugyanis már alapvetően gyakrabban fordul elő a szájszárazság tünete – amit a diabétesz csak fokoz –, az pedig tévhit, hogy a műfogsoron ne képződne lepedék, illetve ne telepednének meg rajta a további problémákat okozó baktériumok.

A szájszárazsággal küzdők számára hatékony megoldást nyújthat a GUM Hydral szájöblítő, amely összetételének köszönhetően segít megelőzni a fehér foltok (szuvas léziók) kialakulását, valamint a fogak szuvasodását és elősegíti a fogzománc remineralizációját is. A benne található CPC (0.05%) antibakteriális hatása pedig csökkenti a lepedék baktériumainak számát.

A szájöblítő a száj nyálkahártyáját hatékonyan képes nedvesíteni nagyobb viszkozitásának köszönhetően. A terméket kifejezetten úgy fejlesztették, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik az érzékeny, száraz száj ápolására keresnek megoldást.

 

5. Gombás fertőzések és szájpenész

A cukorbetegségben szenvedők esetében sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szájpenész. Ez lényegében egy gombás fertőzés, amit a candida gomba okoz. Leggyakoribb tünetei között szerepel a fájdalmas fehér vagy piros foltok megjelenése a szájban, vagy épp a szájüregben érzett égő fájdalom. A megfelelő szájhigiénia segíthet elkerülni a szájpenészt.

 

Ne feledd: Az antibiotikumok szedése miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a betegség.

Ezt azért fontos megemlítenünk, mert tudvalevő, hogy a cukorbetegek nagyobb számban fogyasztanak ilyen gyógyszereket. A kontrollálatlan diabétesz ráadásul remek táptalajt szolgáltat a gombás fertőzéseknek a szájüregben, és a műfogsor folyamatos viselése is járhat ilyen következményekkel – különösen cukorbetegek esetében.

A szájpenész jellemzően helyi gyógykezeléssel orvosolható, ezzel kapcsolatban minden esetben kérdezze meg fogorvosa véleményét is, aki nagy valószínűséggel szájpenész elleni gyógyszert, például gombaölő tablettákat is felírhat a fertőzés tisztítása érdekében.

Ezenfelül az otthoni fogápolás során is felveheti a kesztyűt a gombás fertőzésekkel és a szájpenésszel. A korábban már említett Tebodont fogkrém melllett – ami szintén hatékony a gombásodással szemben –, jó szívvel tudjuk ajánlani a Tebodont szájöblítőt, amely amellett, hogy hatékony védelmet nyújt a fogínygyulladással szemben, gombaellenes hatással is rendelkezik. De ugyanez elmondható az O7 Active szájöblítőről is.

 

Hasznos fogápolási tanácsok cukorbetegek számára

Abból kifolyólag, hogy a cukorbetegek jellemzően hajlamosabbak bizonyos szájüregi megbetegedésekre, esetükben a helyes fogápolás, ha lehet ilyet mondani, még fontosabb, mint a nem diabétesszel küzdők számára. Nem elhanyagolható továbbá a szájban megfigyelhető változásokra való fokozott odafigyelés, hogy az esetleges panaszokkal azonnal fogorvoshoz tudjunk fordulni.

A fentiekben részletesen kifejtettük, hogy a cukorbetegség milyen tüneteket és megbetegedéseket okozhat a szájüregben, és az ezekre szolgáló megoldásokat is alaposan górcső alá vettük.

Most pedig egy lényegre törő összegzést szeretnénk adni arról, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre – ha még hosszú évekig meg szeretné őrizni fogai egészségét, és a cukorbetegség tüneteit is enyhíteni szeretné –, mindenképpen oda kell figyelnie, a mindennapi fogápolási és egyéb szokásaival kapcsolatban.

Az alábbi tanácsokkal jelentősen csökkentheti a cukorbetegséggel járó orális panaszok kialakulásának esélyét.

  • Naponta legalább kétszer mosson fogat, de lehetőleg inkább háromszor – minden főétekezés után. Amennyiben napközben nincs alkalma fogat mosni étkezés után, legalább tiszta vízzel öblögesse ki a szájüregét, ezzel is javítható a száj frissessége, hiszen a baktériumok egy bizonyos százalékától ily módon is megszabadulhat.
  • Fogmosás során használjon puha sörtéjű fogkefét, nehogy felsértse a fogínyét. (Ilyen például a GUM ActiVital fogkefe.)
  • Különösen fontos odafigyelnie, hogy a lefekvés előtti fogmosás akkor se maradjon ki, ha napközben egyszer sem mosott fogat. A baktériumoknak ugyanis ilyenkor van a legtöbb esélyük szaporodni, köszönhetően az éjszakai alacsonyabb nyáltermelésnek és csekélyebb mértékű vízfogyasztásnak.
  • Használjon fogselymet és egyéb fogköztisztítókat – napjában legalább egyszer –, hogy a fogak közti ételmaradékoktól, valamint a velük együtt a szájüregben szaporodó baktériumoktól a lehető legnagyobb arányban megszabadulhasson. (Tökéletes választás lehet erre a célra a GUM Trav-Ler fogközi kefe, vagy akár a GUM Soft-Picks Advenced fogközi kefe és fogpiszkáló.)
  • Kerülnie kell azonban a szájzuhanyt, ez ugyanis könnyedén felsértheti a fogínyt, ami a cukorbetegeknél megfigyelhető lassú sebgyógyulás és fertőzések kialakulására való nagyobb hajlandóság miatt inkább kockázati tényező, mintsem valódi segítség.
  • Érdemes gyógynövénytartalmú fogkrémet beszerezni, ezek ugyanis nyugtatják a fogínyt, csökkentik a gyulladások kialakulásának esélyét, ráadásul a fogzománcot is erősítik.
  • Amennyiben kivehető fogsora van, azt naponta vegye ki és tisztítsa meg.
  • Ügyeljen a nyelve rendszeres és megfelelő tisztítására, ugyanis a fogakról ide is átterjedhetnek a szájban élő kártékony baktériumok. Számos fogkefén található erre a célra kialakított redőzet, de a legcélszerűbb, ha kifejezetten nyelvtisztításra készített eszközöket használ.
  • Bár a diabétesszel küzdők esetében ez más okból kifolyólag is erősen javallott, de a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a cukorfogyasztást, így jelentősen csökkentheti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. (Ezzel együtt érdemes minél kevesebb édességet fogyasztani, különösen a főétkezések előtt, hiszen ezek gyengítik a fogzománcot.)
  • Cukros üdítők helyett érdemes csapvizet vagy gyógyhatású teát inni.
  • Törekedjen továbbá arra, hogy a vércukorszintje minél közelebb legyen a normális értékhez – ez nem csak a szájüreg egészsége miatt fontos. A nyál glukóztartalma a ugyanis vércukorszint értékeitől is függ.

Ezek volták tehát azok a fogápolási tanácsok, amelyeket megtartva nagy arányban csökkenthetők a cukorbetegség által előidézett szájhigiéniai problémák, illetve az ezáltal könnyebben előforduló szövődmények kialakulásának esélyei.

Ezzel azonban még korántsem ért véget a hasznos tippek sora.

Jó szívvel ajánljuk ezért ezt a csomagot, amelyet úgy állítottunk össze, hogy a diabétesszel élők napi alapvető szájhigiéniás igényeit teljes mértékben kielégítse, ezzel megtéve az első lépést az egészséges, panaszmentes száj felé.

A csomagban megtalálható:

  • GUM ActiVital fogkefe, amely a fogíny alól, a fogíny mentén és a fogak közül is hatékonyan távolítja el a lepedéket különleges formájának köszönhetően.
  • ActiVital fogkrém, amely a természetes gránátalma kivonat és a koenzim Q10 antioxidánsai segítségével hosszan tartó védelmet nyújt a fogaknak és a fogínynek is, megelőzve a kórokozók elszaporodását.
  • Foglepedék-indikátor tabletták, amelyekkel könnyedén megtudhatjuk, melyek azok a helyek, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fogmosás során.

Fogorvosi kezelésekkel kapcsolatos tanácsok cukorbetegek számára

A diabétesszel küzdőknek nemcsak a mindennapi fogápolással kapcsolatban kell kiemelt figyelemmel eljárniuk, hanem a fogászati kezelések során is. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy pontosan mire érdemes figyelni a fogorvosnál cukorbetegként.

  • Évente két alkalommal mindenképpen látogassa meg fogorvosát, és ellenőriztesse a fogait. (Időközben jelentkező problémával természetesen ajánlott azonnal fogorvoshoz fordulnia, ne várjon heteket, hónapokat.)
  • Kivétel nélkül minden fogászati kezelést megelőzően tájékoztassa fogorvosát cukorbetegsége állapotáról. (A hipoglikémiás epizód – a vércukorszint kórosan alacsony mértéke – különösen fontos információ lehet a fogorvos számára.)
  • Annak érdekében, hogy a fogorvos által esetlegesen felírt gyógyszerek semmiképpen ne zavarják a diabétesz kezelését, fogorvosának mindenképpen tudnia kell az ön által szedett gyógyszerekről, valamint azok dózisáról is.
  • Érdemes továbbá megadni fogorvosa számára a diabéteszét kezelő orvosa elérhetőségét, hogy az egyes beavatkozások előtt konzultálhassanak egymással.
  • Egyeztessen a cukorbetegségét kezelő orvosával, hogy biztos lehessen abban, hogy az adott fogászati kezelések semmilyen kockázattal nem járnak az egészségére nézve – rosszul kontrollált vércukorszint esetén például érdemes elhalasztani a különféle fogászati beavatkozásokat, kezeléseket.
  • Amennyiben szájsebészeti beavatkozásra kerülne sor, járjon utána, hogy szükséges-e a műtét után antibiotikumot szedni, illetve megváltoztatni az étkezés idejét és az inzulinadag mennyiségét és adagolását.
  • Fogszabályzót viselő cukorbetegek mindenképpen forduljanak fogorvoshoz, ha a fogszabályzó felsértette a nyelvet, a fogínyt vagy a szájüreg egyéb részét.

És még valami. 

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy szájhigiéniai szempontból mennyire fontos a dohányzásról való leszokás. Cukorbetegek esetében pedig mindez különösen igaz. Amennyiben tehát dohányzik, kérjen segítséget orvosától a leszokáshoz.

3. fejezet

Mit tegyek, ha a gyerekem cukorbeteg? (Hasznos tippek szülőknek)

A cukorbetegség sajnos a gyerekeket sem kíméli – sőt, ahogyan azt korábban már említettük, az 1-es típusú diabétesz már kisgyermekkorban jelentkezik. Egy szülő számára tehát elengedhetetlen, hogy megfelelő módon felkészüljön gyermeke cukorbetegsége kezelésére.

Ráadásul a diabéteszes gyerekek számára kiemelt fontossággal bír a megfelelő szájhigiénia is. Ez extra nehézség a szülők számára, hiszen a legtöbbször még az is komoly nehézséget jelent, hogy a rendszeres fogmosásra rászoktassuk a gyerekeket. 

Ehhez szeretnénk egy kis extra segítséget nyújtani. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy bizonyos típusú elektromos fogkefékhez már olyan applikációk is elérhetők, amelyek: 

  • érzékelik az eszköz használat közbeni mozgását, így segítik a gyermekeket annak helyes használatában; 
  • másfelől pedig izgalmas játékká varázsolják a fogmosást, ami a srácok szemében addig csak kötelezően teljesítendő szülői utasítás volt.

De a hagyományos fogkefék között is akad olyan, amellyel a gyerekek sokkal szívesebben mosnak fogat. Ilyen például a GUM Junior Monsters fogkefe, amely hosszabbított nyakának köszönhetően a hátsó fogakat is megfelelően képes tisztítani, markolatán pedig hüvelykujj-támogató pont található, amely biztosítja a könnyű kezelhetőséget. 

A gyerekek számára persze nem ettől vonzó fogkefe, hanem a rajta található szórakoztató, több színben megtalálható szörnyfestés miatt.

Valamint fel kell hívnunk a figyelmet egy komoly tévhitre is.

 

Sokan azt gondolják ugyanis, hogy a tejfogak ápolására kevesebb figyelmet kell fordítani, hiszen úgyis kihullanak. A valóság ezzel szemben az, hogy a tejfogakban is vannak idegek, amelyek szuvasodás és egyéb problémák esetén komoly fájdalmat okozhatnak a kicsiknek.

És akkor a cukorbetegség okozta szájhigiéniai problémákról még szó sem esett, ami, mondanunk sem kell, ugyanúgy fennáll a gyerekek esetében, mint a felnőttekében.

 

6+1 hasznos fogápolási tipp cukorbeteg gyerekek szüleinek

Egy szülőnek még komolyabb odafigyelést kell tanúsítania, ha gyermekénél valamilyen szájüregi probléma lépett fel. Ez azonban még csak a kezdet, ennél sokkal többet is tehet, hogy megelőzze a bajt. Az alábbiakban ezzel kapcsolatban szedtük össze a legfontosabb és leghasznosabb tudnivalókat.

 

1. Vegye körül magát egy jó orvosi stábbal

Mivel a cukorbetegség nem múlik el, a választott orvosi stábbal éveken keresztül lesz kapcsolatban ön és gyermeke. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a gyerkőc is szimpatikusnak találja a kezelőorvosokat, és azok a szakmai elvárásoknak is megfeleljenek.

 

2. A megfelelő fogápolási eszközök cukorbeteg gyerekek számára

A GUM termékei között több olyan fogápolási eszköz is megtalálható, amelyet a gyermek is használhatnak. Ilyen például a GUM Junior foggél, amely tutti-frutti íze miatt a gyerekek kedvence. Ráadásul a fogszuvasodás ellen is hatékony védelmet nyújt – ami, mint tudjuk, a cukorbetegek számára kiemelt fontosságú –, köszönhetően a megfelelő mennyiségű fluoridtartalmának.

De a puha sörtéjű, kifejezetten gyerekek számára készített fogkeféket is említhetnénk. Érdemes továbbá már fiatal korban fogselyem használatára tanítani a gyermeket.

 

3. Rendszeres fogorvos-látogatás

Rendkívül fontos továbbá, hogy látogassák gyakrabban a gyermek fogorvosát. Ő ugyanis felfedheti a vércukorszint nem megfelelő szabályozását, illetve azt is el tudja magyarázni, hogyan kell gondozni gyermeke száját, hogy a cukorbetegség ne károsítsa a szájüregét.

 

4. Mindig legyen kész forgatókönyve, ha baj történne

Legyen tisztában azzal, mit kell tennie hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint) és hiperglikémia (túl magas vércukorszint) esetén. Az inzulint és a gyorsan felszívódó cukrokat tartsa mindig kéznél, állítsa gyorshívóra a segélyhívó számokat, valamint legyen tisztában a legközelebbi egészségügyi intézmény elérhetőségeivel.

 

5. Tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket, ha el kell hagyniuk a napi rutint

Nyaralás, túrázás vagy egyéb olyan tevékenységek esetén, ahol az előre megtervezett napi rutin felborulhat, mindig legyen B-terve. Készüljön fel a várhatóan előforduló eseményekre (hol lehet étkezni?, hol a legközelebbi orvosi rendelő vagy kórház?, milyen szájhigiéniai lehetőségek adottak? stb.), hogy semmi ne érje meglepetésként.

 

6. Alakítson ki az egész család számára megfelelő étrendet

Cukorbeteg gyermekének igen komoly diétához kell tartania magát. Annak érdekében, hogy ezt könnyebben elfogadja, érdemes az egész családnak átállnia erre a diétára. Így a gyermek is könnyebben tartja majd magát a diétához, ami jelentősen megkönnyíti majd a cukorbetegséghez kötött mindennapjait.

 

+1 Mindig törekedjen a pozitív szemlélet megtartására 

Diabétesszel élni nem egyszerű. Sem a gyerek, sem a szülő számára. Éppen ezért fontos, hogy gyermeke ne lássa önön, hogy fáradt vagy kétségbeesett. A pozitív szemlélet ráadásul nemcsak őt segíti majd a nehéz időkben, hanem önnek is extra erőt és motivációt ad majd.

4. fejezet

Összegzés: a legfontosabb fogápolási tudnivalók, cukorbetegek számára

Összegezve tehát a fentiekben leírtakat: a cukorbetegség növeli a dentális megbetegedések kialakulásának esélyeit, ráadásul az ilyen jellegű megbetegedések erősíthetik a diabétesz szövődményeinek megjelenését.

Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy cukorbetegként megfelelő odafigyeléssel ápoljunk szájüregünket és fogainkat.

Azonfelül, hogy fogorvosunkat érdemes legalább félévente meglátogatni, hogy kiszűrhesse az esetleges problémákat, a fogápolással kapcsolatban is van néhány jó tanács, amelyek betartásával megőrizhető fogaink egészsége, illetve elkerülhető a cukorbetegség szövődményeinek kialakulása.

 

Ilyen például a rendszeres, napi legalább kétszer, de inkább háromszor történő fogmosás, valamint a fogselyem napi minimum egyszeri használata.

A cukorbetegség által megnő továbbá a fogszuvasodás, a fogínygyulladás, a rossz lehelet, a szájszárazság, valamint a szájpenész kialakulásának esélye. Ezt tudatos táplálkozással, rendszeres szájápolással, valamint a megfelelő szájhigiéniai eszközök használatával elkerülhetjük – a GUM fogápolási termékek például éppen ilyen céllal készültek.

A cukorbeteg gyerekek számára továbbá különösen fontos, hogy szüleik megfelelő felkészültséggel és tudatossággal járjanak el, úgy a diabétesz kezelésével, mint a rendszeres fogápolással kapcsolatban. Ha ugyanis a gyerekek már fiatalkorban megtanulják ezeket, későbbi életük során lényegesen egyszerűbben veszik majd a cukorbetegség állította akadályokat.

Reméljük, hogy sikerült mindent átfogó, részletes és hasznos tanácsokat adnunk a cukorbetegség és a fogápolás területén. Amennyiben maradtak megválaszolatlan kérdései, keressen minket bátran, készséggel válaszolunk.

Ha pedig szeretné segíteni cukorbeteg ismerősei életét, ossza meg ezt a cikket, hogy hozzájuk is eljuthasson.

 
powered by Typeform

Termékek

Nincs raktáron
Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei