PROFIMED a fenntartható fejlődésért

SS
Szőke Szidónia
olvasás 3 percig
Oszd meg
A PROFIMED is felzárkózik a környezettudatos vállalatok sorába. Az új szemléletmód kialakításával nagyobb figyelmet fordítunk a fenntartható fejlődést szolgáló cégműködésre.

Mára már talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna a globális klímaváltozásról. A Föld történetének klímaváltozásai során bekövetkezett felmelegedések és lehűlések természetes folyamatok voltak. ’Hivatalosan’ a legutolsó jégkorszak lehűlési periódusa 10.000 évvel ezelőtt fejeződött be, azóta – ha kezdetben lassan is – egy felmelegedési szakasz játszódik le. Tudományosan kifejezve a jelenben is egy interglaciálisban, vagyis jégkorsszakközben vagyunk, ami még több ezer, sőt egyes kutatói vélemények szerint, akár több tízezer évig is eltarthat. Jogosan merülhet fel egyesekben a kérdés: Ha bolygónk története során többször is megtörtént az, ami most, akkor mégis mi a probléma? Miért riogatnak?

 

Fun fact: Tudományos értelemben most is jégkorszak van, mivel a bolygón találhatóak jégsapkák, gleccserek, valamint állandóan fagyott földfelszínek és örökhóval borított területek.

A hatalmas különbségek és annak okai

A melegedési és hűlési szakaszok az esetek nagy többségében bolygónk csak kisebb területeit érintette, a mostani hirtelen globális felmelegedésnek valóban az egész glóbuszon mutatkoznak jelei. Ilyen esemény csak néhány alkalommal játszódott le a Föld létezése óta. Habár ezen történések egyik főszereplője minden esetben a légkörbe került nagy mennyiségű szén-dioxid volt, lényeges különbség, hogy míg idáig csakis abiotikus, vagyis élettelen tényezők – lemeztektonikai folyamatok, a Föld tengelyének dőlésszöge stb. – játszottak közre, addig jelen esetben a légköri CO2 mennyiség tetemes része, közvetlenül és közvetetten is, az emberi tevékenységek következtében kerül a levegőbe. Egy másik fontos különbség, hogy a szén-dioxid szint növekedés mértéke soha nem volt még ennyire gyors a Föld történetében.

 

Tény: A Föld történetében bekövetkezett, úgynevezett nagy kihalási eseményeket több esetben is a hirtelen globális éghajlatváltozás okozta.

A fent említett gázon kívül még számos egyéb légnemű komponens játszik közre a felszíni hőmérséklet növekedésében. Ilyen a metán (energiaszektor, mezőgazdaság stb.), a dinitrogén-oxid (egészségügyi beavatkozások, flakonokban hajtógáz), valamint a fluorozott és halogénezett szénhidrogének (hűtőberendezések, aeroszolos flakonok stb.). Ezeket gyűjtőnéven, a sokat emlegetett üvegházhatású gázoknak hívjuk.
További kedvezőtlen tényező a gyors klímaváltozás szempontjából az esőerdők irtása, valamint a nagyüzemi állattartás.

 

fenntartható fejlődés fogalma olyan fejlődési folyamatot jelöl, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket (Brundtland-jelentés, 1987, ENSZ).

A vészjósló tudományos kutatások kimutatásainak köszönhetően, valamint mivel már ténylegesen a saját bőrünkön érezhetjük a változás okozta következményeket, számos kis és nagy vállalat igyekszik változtatni.
Környezettudatos szemléletmódot építenek ki a fenntarthatóság érdekében, mind a termelés, mind a terjesztés és a felhasználás területén. Ezen vállalkozások mellé sorakozik fel a PROFIMED is, többek között azáltal, hogy nagyobb hangsúlyt helyez az öko termékekre. Cégünk a társadalmi és környezeti felelősségvállalás jegyében fókuszba helyezi azon gyártók eszközeit és készítményeit, melyek környezetkímélő, ökologikus gazdaságokból származó, kis szénlábnyommal rendelkező alapanyagokból állnak.
A cikk alatt összegyűjtöttük ezen termékeinket, a jövőben pedig bővítjük a skálát.
A Magyar PROFIMED Kft. ezen felül számos egyéb módon igyekszik figyelmet fordítani a környezetvédelemre:
- Ha megoldható, digitális formában raktározzuk az adatokat, így csökkentve a papírhulladékot.
- A még felhasználható papírt külön gyűjtjük az újrahasznosítás jegyében.
- Szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk ki irodánkban és 3 üzletünkben.
- Lehetőségeinkhez mérten zöldebbé varázsoltuk az irodát.
- Új eszközök beszerzésekor odafigyelünk arra, hogy magyar gyártótól, lehetőleg újrahasznosított anyagból készült termékeket vásároljunk.
- Üzleteinkben a nylon és papírzacskókért is fizetni kell, így csökkentve a felesleges hulladékot. Előbbit szeretnénk felváltani újrahasznosított papírból készült zacskóra.
- A nálunk vásárolt elektromos készülékeket, azok elromlása esetén, veszélyes hulladékként le lehet adni bármelyik üzletünkben és mi gondoskodunk biztonságos megsemmisítésükről.
- 2021 tavaszán új kezdeményezéseket tervezünk. A munkatársakkal közösen szemétszedéseket és faültetéseket szeretnénk szervezni.
Bízunk benne, hogy szemléletmódunk hatással van ügyfeleinkre és vásárólinkra egyaránt. Úgy véljük, közös érdekünk élhetőbbé, fenntarthatóbbá tenni környezetünket a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” mottó jegyében.

TePe® GOOD

Az új TePe GOOD termékek cukornádból készülnek. A növényből származó cukrokat először etanollá, majd az etanolt polietilénné alakítják, amelyet aztán a bioműanyag („zöld” műanyag) termékek gyártásához használnak fel.

Miért jobb ez a környezet számára?

A fosszilis tüzelőanyagoktól eltérően a cukornádból előállított bioalapú polietilén („zöld” műanyag) akár 96%-ban megújuló energiaforrás. Ez azt jelenti, hogy a cukornád egy éven belül újratermelhető és felhasználható új bioműanyag előállítására.

A bioalapú polietilénnek mindössze 5%-os szénlábnyoma van. Tehát szinte elhanyagolható hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására, így nem járul hozzá a globális felmelegedéshez.

A fogkefék sörtéi 100%-ban ricinusolajból kerülnek előállításra.

A termékcsalád kínálatában fogkefék, nyelvtisztító és fogselyem is található.

Oralpeace®

Az Oralpeace új irányt mutat a fogápolásban, környezetbarát, miközben hatékonyan küzd a dentális plakkok ellen. A termékek fő összetevője a Neonisin-e, amely egy 100%-ban természetes, szabadalmaztatott antibakteriális szer, melyet egy japán biotechnológiai kutatás keretein belül fejlesztettek ki. A hatóanyag baktériumokra és élesztőre kifejtett hatásai kitűnőek. Alapanyagaiknak köszönhetően a termékek nem terhelik vegyi anyagokkal sem a szervezetet, sem a természetet. Kiválóan alkalmazhatóak fogszuvasodás, ínygyulladás, periodontális betegségek, candidiasis fertőzés, rossz lehelet, valamint szájszárazság esetén is.


Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei