Saját fogak egy életen át

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Mindenki egészséges fogakra vágyik, egészen idős koráig. Ha a sérülésektől eltekintünk, a fogak elsősorban a kezeletlen parodontózis miatt esnek ki. Tehát, aki szájüregéről rendszeresen és helyesen gondoskodik, annak nem kell a parodontózistól és annak tüneteitől tartania.

Parodontózis, paradentóza, parodontoza, parodontitida – ezen összes elnevezést a fogak megbetegedésére használják. Ahogy a sárgaságról azt tartják, hogy a piszkos kezek betegsége, ugyanúgy a parodontózisról is elmondható, hogy a piszkos fogak betegsége.  A parodontózisnak ugyanis egyetlen egy kiváltó oka van: az elégtelen szájhigiénia. Alapos szájápolás esetén még annál sem jelentkezik a betegség, akinél egyébként adottak a feltételek a kialakulásához (pl.: elégtelen nyálképződés, mely természetes úton öblíti és fertőtleníti a szájüreget).

A parodontózis tünetei

A kezdeti stádiumban a tünetek közé tartozik a fogak érzékenysége, olykor a fogíny vérzése fogmosás közben vagy a szájszag. A következő, középső stádiumban alakul ki a fogínygyulladás, amely a fog és a fogíny közötti rést jelenti. Ezek lehetnek nyugodtak vagy aktívak gyulladásos tünetek is jelentkezhetnek, mint amilyen például a gennyes váladékozás.  A gyulladt íny folyamatosan elemelkedik a fognyaktól, így a fogínyben úgynevezett tasakok keletkeznek. A fognyakról visszahúzódott fogíny nyitott kapu a száj- és az egész szervezet fertőzéséhez. Az utolsó, kritikus fázis nagyon fájdalmas, a fogak meglazulnak és akár ki is eshetnek. Ebben a fázisban legtöbbször már nem lehetséges a saját, teljes fogazat megmentése.     

A panaszok okai

A parodontózis kialakulása egyszerű. A fogíny megpróbálja kilökni a szennyeződéseket, amelyek az elégtelen szájhigiénia miatt rakódtak le egyes helyeken. Még akkor is kialakulhat, ha valaki rendszeresen, naponta 2x, az ajánlott 2 percen át tisztítja fogait, de például nem megfelelő tisztítási technikát alkalmaz. A mindennapos ápoláson kívül szintén fontos a dentálhigiénikus rendszeres látogatása évente egyszer vagy kétszer. A fogkő és a pigment eltávolításán kívül, a paciens iránymutatást kaphat, hogyan tisztítsa fogait a leghatékonyabban. A helyes mozdulatok elvégzéséhez eleinte koncentrálni kell, amíg a tisztítás új módja automatizálódik.

Segítenek az antibakteriális krémek, gélek és a probiotika

Az alapos tisztítás fontos a megelőzés érdekében és a kezelés során is. Ne féljen az elektromos fogkefétől, különösen a fejlett technológiájú szónikus fogkeféktől, melyek egyaránt gyengédek a fogakhoz és fogínyhez. Érzékenység és vérzés esetén használjon speciális fogkrémeket. Az akut állapotra a Gum Paroex Chlorhexidin fogkrém ajánlott. Ez az anyag magas antibakteriális hatással rendelkezik és részben képes bejutni a fogzománcba is.  Ezen okból kifolyólag a magasabb koncentrációjú klórhexidin tartalmú szerek nem alkalmasak a hosszútávú használatra, mert a fogak és a nyálkahártya elszíneződését okozhatják. Rendszeres használatra az Apadent Total Care fogkrém, valamint a L'Angelica Delicate Gums fogkrém szolgál, előbbiben tea levél, zsálya és kamilla kivonat, utóbbiban aloe vera, tegneri só és szegfűszeg található. Mindkét készítmény regenerálja, erősíti és megnyugtatja az irritált ínyt.  

Le a foglepedékkel!

A fogkefével történő tisztítás után mindig használjon fogköz tisztító kefét. A megfelelő mérete(ke)t a dentálhigiénikus határozza meg. A szájüreg tökéletes tisztításának nagyon modern és hatásos módszere az otthoni öblítés szájzuhannyal. A zuhany helyes használat esetén képes a lepedékek 99,9%-át eltávolítani. Nyomás alatt lévő vízsugarak elvén működik, melyek hozzáférnek a nehezen elérhető helyekhez is. A szájzuhanyt naponta lehet használni, tiszta vízzel vagy szájvízzel, például Gum Paroex-szel.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei