A FOGAK ÉS A TEST ÁPOLÁSÁNAK SZAKÉRTŐJE
Segítségre van szüksége?
+36 20 5 475 066

Saját fogak egy életen át

Mindenki egészséges fogakra vágyik, egészen idős koráig. Ha nem vesszük figyelembe a sérüléseket, a fogak elsősorban a kezeletlen parodontózis miatt esnek ki. Tehát, aki a szájüregéről rendszeresen és helyesen gondoskodik, annak nem kell a parodontózistól és annak tüneteitől tartania.

Parodontózis, paradentóza, parodontoza, parodontitida – ezen összes elnevezést a fogak megbetegedésére használják. Ahogy a sárgaságról azt tartják, hogy az a piszkos kezek betegsége, ugyanúgy a parodontózisról is elmondható, hogy az a piszkos fogak betegsége.  A parodontózisnak ugyanis egyetlen egy kiváltóoka van: az elégtelen szájhigiénia. Még annál sem, akinél adottak az előfeltételek a parodontózis kialakulásához (pl.: elégtelen nyálképződés, mely természetes úton öblíti és fertőtleníti a szájüreget), alapos szájápolás esetén a betegség nem jelentkezik.

A parodontózis tünetei

A kezdeti stádiumban a tünetek közé tartozik a fogak érzékenysége, olykor a fogíny vérzése fogmosás közben vagy a szájszag. A következő, középső stádiumban alakul ki a fogínygyulladás, amely a fog és a fogíny közötti rést jelenti. Ezek lehetnek nyugodtak vagy aktívak gyulladásos tünetekkel, mint amilyen például a gennyes váladék a fogínyből.  A gyulladt íny folyamatosan emelkedik a fognyaktól, így a fogínyben úgynevezett tasakok keletkeznek. A fognyakról visszahúzódott fogíny nyitott kapu a száj- és az egész test fertőzéséhez. Az utolsó, kritikus fázis nagyon fájdalmas, a fogak meglazulnak és akár ki is eshetnek. Ebben a fázisban legtöbbször már nem lehetséges a saját, teljes fogazat megmentése.     

A panaszok okai

A parodontózis kialakulása egyszerű. A fogíny megpróbálja kilökni a szennyeződéseket, amelyek az elégtelen szájhigiénia miatt lerakódtak egyes helyeken. Még akkor is, ha valaki rendszeresen, naponta 2x tisztítja a fogait az ajánlott 2 percig, ez nem feltétlenül elegendő. Például abban az esetben, ha nem megfelelő tisztítási technikát alkalmaz. A mindennapos ápoláson kívül szintén fontos a dentálhigiénikus rendszeres látogatása évente egyszer vagy kétszer. A fogkő és a pigment eltávolításán kívül, a paciens ajánlást kap arra, hogy hogyan tisztítsa a fogait a leghatékonyabban. A helyes mozdulatok elvégzéséhez eleinte koncentrálni kell, amíg a tisztítás új módja automatizálódik.

Segítenek az antibakteriális krémek, gélek és probiotika

Az alapos tisztítás fontos a megelőzés érdekében és a kezelés során is. Ne féljen az elektromos fogkefétől, különösen a fejlett technológiájú sonic fogkeféktől, melyek gyengédek a fogakhoz és a fogínyhez. Érzékenység és vérzés esetén használjon speciális fogkrémeket. Az akkut állapotra a Gum Paroex Chlorhexidin fogkrém ajánlott. Ez az anyag magas antibakteriális hatással rendelkezik és részben képes bejutni a fogzománcba is.  Ezen okból kifolyólag a magasabb koncentrációjú klórhexidin tartalmú szerek nem alkalmasak a hosszútávú használatra, mert a fogak és a nyálkahártya elszíneződését okozhatja. A rendszeres használatra a Tebodont fogkrém szolgál teafaolajjal, természetes antimikrobiális, antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatással. Akkut és krónikus panaszok esetén a természetes gélek, például a teafaolaj tartalmú Tebodont vagy a 7 gyógynövény kivonatból (repce, vérontófű, zsálya, kamilla, menta, szegfűszeg és édeskömény) álló Herbadent segítenek a panaszok enyhítésében. Mindkét gél regenerálja, erősíti és megnyugtatja az irritált ínyt.  

Le a foglepedékkel!

A fogkefével történő tisztítás után mindig használjon fogköz tisztító kefét. A megfelelő méretet a dentálhigiénikus javasolja. A szájüreg tökéletes tisztításának nagyon modern és hatásos módszere az otthoni öblítés szájzuhannyal. A zuhany helyes használat esetén képes a lepedékek 99,9%-át eltávolítani. Nyomás alatt lévő vízsugarak elvén működik, melyek hozzáférnek a nehezen elérhető helyekhez is. A szájzuhanyt naponta lehet használni, tiszta vízzel vagy szájvízzel, például Gum Paroex-el.

Termékek