Dentálhigiénia II. - A fogkőtől az aftáig, a fogfehérítés módjai és a szokatlanabb szindrómák

PM
A Profimed csapata
olvasás 24 percig
Oszd meg
A szájhigiéniát sokan hajlamosak elhanyagolni - nincs idő a fogmosásra, elfelejtődik, nem figyelnek arra sem, hogy életmódjuk milyen hatással van a fogakra, nem is beszélve arról, hogy milyen ritkán járunk egyáltalán fogorvoshoz.

Ez általános probléma, és éppen ezért kétrészes cikksorozatunkban is olyan problémákat veszünk sorra, amelyekkel a legtöbben találkoznak életük során, vagy legalábbis ismernek olyat, akinél jelentkeztek.

Áttekintjük, hogyan alakulhatnak ki a különféle fertőzések, mi okozhatja ezeket, hogyan előzhetjük meg vagy éppen kezelhetjük a fogkövet, a lepedékes nyelvet, az aftát, a fogak elszíneződését. Ezzel egy időben pedig hasznos tanácsokkal segítünk abban, hogy a mindennapi szájápolás egyszerűen és könnyedén megoldható legyen, hogy ne kelljen az itt felsorolt problémák miatt aggódnunk.

Kezdjük is egy olyan jelenséggel, ami tényleg mindannyiunkat érint...

1. fejezet

Fogkő

Mi az a fogkő és mitől alakul ki?


Fogkő, vagy szakmaibb nevén plakk gyakorlatilag mindannyiunk szájában megtalálható. Alapja az a lepedék, amely színtelen, vékony rétegként az étkezések során alakul ki a fogakon, és leginkább oldott ételmaradékból áll. 

 

Ne feledd: A baktériumok, kórokozók számára ez nagyszerű táptalajt biztosít, ezért fontos, hogy rendszeres fogmosással gátoljuk a képződését.

Ha ezt nem tesszük meg vagy nem végezzük elég hatékonyan, a nyálban található ásványi anyagok hatására a plakk idővel keményebbé válik, elmeszesedik, így jön létre az a réteg, amelyet tulajdonképpen fogkőnek szoktunk nevezni.

A plakk tehát lényegében egy vékony fehérjeréteg, amelybe más anyagok tapadnak, a baktériumokon kívül ételmaradékok, a nyál egyes alkotóelemei, nagy molekulájú szénhidrátok és így tovább.

A fehéres-sárgás színű lepedék az első néhány napban még viszonylag könnyedén eltávolítható, utána azonban már megkeményedik, meszes lesz, és erjedési folyamatok kezdődnek benne, amelyek savas kémhatást hoznak létre. 

 

A savak képződése pedig közvetlenül fogszuvasodáshoz vezet (lásd kétrészes sorozatunk első részét, ha részletesebben akarsz olvasni a fogszuvasodásról), és nem mellesleg kellemetlen leheletet is okoz.

Fogkő ötből négy felnőtt szájában megtalálható, általános jelenségről van tehát szó, otthon pedig nem távolítható el, ehhez szakember segítségét kell kérnünk. Erről részletesen is írunk, de előbb nézzük, pontosan milyen típusai léteznek.

 

A fogkő típusai

Ínyen kívüli fogkő


Ha a fogkő az ínyen kívül helyezkedik el, szupragingivális fogkőnek nevezzük. Ez a típus általában az alsó elülső fogak oldalán és a felső őrlőfogak külső felén alakul ki. Leggyakrabban a nyálmirigyek kivezető nyílásai közelében képződik a fogakon, és általában fehér, sárga vagy barna színű. Az íny alatt képződő fogkőnél gyengébben tapad a fogakhoz.

 

Íny alatti fogkő


Az íny alatt, jellemzően a fogínytasakokban kialakuló fogkövet szubgingivális fogkőnek nevezzük szaknyelven, jellemzően sötétbarna vagy fekete színű. A fogakhoz az ínyen kívüli fogkőnél sokkal erősebben tapad, de sokkal lassabban is alakul ki.

 

Mit tehetünk a fogkő ellen?

Rendszeres fogmosással jellemzően megelőzhető, hogy komolyabb fogkőréteg alakuljon ki. A hangsúly itt a rendszerességen van, a lepedék, plakk ugyanis már kevesebb mint fél órával a legutóbbi fogmosást követően elkezd kialakulni a szájban. 

 

Ugyanezért szükséges az is, hogy a lehető legnagyobb gondossággal tisztítsuk meg a fogakat, ne csak gyengén és gyorsan átsikáljuk egyszer-egyszer.

A megtisztítandó fogfelületek tekintélyes része ráadásul olyan helyeken található, ahol nehezen férünk hozzá hagyományos fogkefék segítségével, a fogközök nem kevesebb mint 30%-ot adnak.

 

A fogkő eltávolítása


A fogorvos egy erre tervezett eszközzel, amelyet a szaknyelvben depurátornak hívunk, általában könnyedén képes a fogkő eltávolítására, anélkül, hogy ezzel bármilyen sérülést okozna a fogínyben. A depurátornak több fajtáját is ismerjük, a leggyakoribbak a vízhűtéses ultrahangos eszközök, de használhatnak kézi eszközöket, ún. fogkőkaparókat is.

A kezelést követően fogunk felületét érdesnek érezhetjük, ez teljesen normális - annak felszínét ugyanis a szakember nem tudja teljesen simára polírozni ultrahangos eszközzel. Egy másik fogászati eszközzel ugyanakkor ez megoldható: ez a fogászati homokfúvó, amely neve ellenére nagyon kíméletesen képes újra simává varázsolni a fogakat, ugyanis sűrített levegővel, vízzel és nagyon finom polírpor keverékével működik.

 

Az eljárás előnye az is, hogy a segítségével eltávolíthatjuk fogainkról a különféle elszíneződéseket, amelyekkel a fogfehérítő fogkrémek és hasonló rendeltetésű termékek már nem képesek megbirkózni - jellemzően ilyenek lehetnek a kávé, tea, cigaretta, vörösbor okozta foltok.

Érdemes észben tartani, hogy Magyarországon nem is kell fizetnünk a fogkőeltávolításért, feltéve, hogy fizetjük a társadalombiztosítást, ez ugyanis évente egyszer fedezi ezt.

 

Fogkő eltávolítása házilag?

Nem ritka, hogy a páciensek úgy gondolják, a fogorvost kihagyva inkább saját maguk oldják meg a fogkő eltávolítását otthon, ahol nem kell különféle fogászati eszközökkel szembenézniük. Ezt azonban rosszul teszik.

A túlságosan kemény sörtéjű fogkefék például egyáltalán nem lesznek hatékonyak - viszont könnyen sérüléseket okozhatnak a fogakon, a szájüregben. 

 

Fontos: Azt kell, hogy mondjuk: semmilyen házi praktikával nem javasolt megkísérelni a házi fogkő-eltávolítást, ideértve a szódabikarbónát és a hidrogén-peroxidot is.

philips sonicareA kemény, lerakódott fogkövet kizárólag szakember képes eltávolítani, szakszerű eszközökkel, és ha saját magunk próbáljuk ezt meg, sokkal valószínűbb, hogy olyan károkat okozunk, amelyek miatt azután úgyis fogorvoshoz kell majd fordulnunk - csak éppen bonyolultabb lesz a kezelés, mint egy egyszerű fogkőeltávolítás.

Amit valóban hatékonyan megtehetünk otthon a fogkő ellen, az a megelőzés. Ügyeljünk a száj higiéniájára, naponta legalább kétszer mossunk alaposan fogat fogkrémmel, vagy amennyiben rendelkezünk ilyennel, elektromos fogkefével. 

 

Pro tipp: A szájzuhany használata szintén sokat segíthet a szájüreg tisztán tartásában, ezzel hatékonyan tisztíthatjuk ki a már említett fogközöket, amelyek a hagyományos eszközökkel nehezebben hozzáférhetőek.

2. fejezet

Fogínygyulladás

Mi az a fogínygyulladás? 

A fogínygyulladás, más néven gingivitis olyan szájbetegség, amelyet szinte biztosan mindenki megtapasztal élete során. Sokan triviálisan kezelik, egyszerűen nem vesznek róla tudomást, hiszen ha például csak alkalmankénti ritka fogínyvérzésről van szó, túl nagy kényelmetlenséget nem okoz. Hiba azonban figyelmen kívül hagyni, mert komoly következményei lehetnek hosszú távon.

 

Mi válthatja ki a fogínygyulladást? 

Általánosságban a gyulladást az váltja ki, hogy a fogakon, fogközökben a baktériumok megtelepednek (jellemzően a nem megfelelő szájhigiéniás szokások miatt), és megfertőzik az ínyt. Sok olyan tényező van azonban, amelyek pluszban elősegíthetik vagy kiválthatják a fogíny gyulladását, ezek közül sorolunk most fel néhányat.

 • Az egyik legtriviálisabb a dohányzás, amely gátolja a fogíny hatékony regenerációját, gyógyulását.
 • Ha a fogak nem voltak megfelelően szabályozva és kuszák, összetorlódtak, könnyen maradhatnak nehezen hozzáférhető és tisztítható részek, ahol a lepedék könnyebben megtepelszik. (Éppen ezért javasolt a modernebb szájhigiéniás eszközök használata, így például a szájzuhanyé.)
 • Serdülőkorban vagy éppen a terhesség alatt, illetve a menopauza idején többféle hormonális változás megy végbe a testben. A hormonszint megemelkedésével együtt járhat többek között az is, hogy az ínyben található erek sérülékenyebbé válnak a fertőzésekkel szemben, ami pedig gyulladáshoz vezet.
 • Az immunrendszer gyengülése önmagában is hasonló ok lehet - akár valamilyen betegség, akár immunszupresszáns kezelés hatására következik be.
 • Az immunválasz hatékonyságát az alkoholfogyasztás is rontja, és a száj higiéniájára sincs jótékony hatással.
 • A stresszes életmód szintén gyengíti az immunrendszert, a folyamatos feszültségben élő ember sokkal fogékonyabb lesz a fertőzésekre, megbetegedésekre.
 • Ha a szánkon keresztül veszünk levegőt, ezzel a száj jobban kiszárad, több irritációs is éri, ez pedig megfelelő táptalajt biztosít a kórokozóknak. Ugyanezért a csökkent nyáltermelés is kiváltó ok lehet.
 • A helytelen táplálkozási szokások, helytelen diéta is kiválthatják az ilyen fertőzést, különösen a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása.
 • A cukorbetegség, mivel a keringést közvetlenül károsítja, a szövetek regenerálódási képességét csökkenti, ugyancsak valószínű kiváltó oka lehet az ínygyulladásnak.
 • Végül pedig a gyulladás lehet mellékhatása a vitaminhiánynak (mivel a szervezet védekezőképessége ennek következtében csökken), illetve különféle gyógyszerek (például epilepszia elleni gyógyszerek) szedésének.

Tünetei

A fogínygyulladás egyik leggyakoribb tünete a fogínyvérzés. Egészséges fogíny esetében nem fogunk vérzést tapasztalni, ez mindenképpen valamilyen problémát jelez, leggyakrabban éppen a gyulladásra utal, akár fogmosás vagy fogselyem használata közben jelentkezik. Akkor is fontos, hogy fogorvossal megnézessük az ínyünket, ha vérzést csak elvétve tapasztalunk, mert már ez is könnyen arra utalhat, hogy kialakulóban van valamilyen komolyabb probléma.

 

Ne feledd: A rossz lehelet szintén utalhat a gyulladásra - persze alapvetően egy sor egyéb problémát jelezhet, gyakran fogszuvasodást is, így ha más tünetekkel együtt észleljük, leginkább akkor gyanakodhatunk ínygyulladásra.

Ekkor a gyulladást okozó baktériumok azok, amelyek a rossz szagot kibocsájtják, miközben a szájban lévő ételmaradékok részecskéit lebontják.

Szintén alapos gyanúra ad okot a megduzzadt fogíny - ezt általában érezzük is, de érdemes fogmosáskor meg is vizsgálni a fogíny állapotát, és ha úgy találjuk, hogy az a szokottnál vörösebb, duzzadtabb, illetve persze akkor is, ha érzékenyebb, mindenképpen nézessük meg fogorvossal.

A fogíny sorvadása általában már elég egyértelmű jel, és ezt is megvizsgálhatjuk otthon saját magunk. A sorvadás során a fogíny elkezd a fogról leválni, így szabadon hagyva az alatta található gyökeret. Ezt a tükörben úgy érzékelhetjük, mintha a fog megnyúlna, láthatunk hézagot ott, ahol a fogíny és a fog találkozik, és természetesen ezzel is gyakran együtt jár a fog érzékenysége.

 

Következményei

Ha nem kezeljük, az ínygyulladás gyökérhártya-gyulladáshoz vezethet, amely a fogíny visszafordíthatatlan és súlyos károsodásához vezethet, és felnőttkorban a leggyakoribb kiváltó oka a foghullásnak.

Egyes tanulmányok ennél is súlyosabb összefüggésekre engednek következtetni: bizonyos kutatások szerint összefüggés állhat fenn elsősorban a szájban, garatban, torokban jelentkező rosszindulatú daganatok képződése és az ínygyulladás között.

Meglepő lehet, de logikus, hogy az ínygyulladás még a nemi életünkre is hatást gyakorolhat: mivel a véráramunkba a fertőzés hatására kórokozók kerülhetnek, így a merevedésre is lehet negatív hatással.

 

Emellett pedig összefüggésbe hozták olyan légúti betegségek kialakulásával, mint például a tüdőgyulladás, illetve a súlyosbodó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).

 

Fogínygyulladás kezelése

Az első lépés természetesen az, hogy meglátogatjuk a fogorvosunkat, és részletesen beszámolunk neki a tünetekről. Nincsen rá szüksége, hogy saját diagnózist állítsunk fel, és a tüneteket nagy részét maga is érzékelni fogja, mégis fontos, hogy alaposan beszámoljunk mindenről, kiemelten arról, hogy az ínyünk vagy fogaink érzékenyek, hogy pontosan hogyan (hidegre, melegre, nyomásra stb.), mióta tapasztaljuk és így tovább.

Amennyiben a fogorvos biztos diagnózist tudott felállítani (és kizárta többek között a parodontitiszt, mint a tünetek kiváltó okát), az első lépés mindenképpen a fogkő eltávolítása. (Ha erről többet szeretnél megtudni, ugorj vissza az előző fejezethez!) Ha a gyulladás elsődleges kiváltó oka a lepedés, úgy a gyógyulás esélyei igen jók. 

 

Nagyon ritkán szükség lehet szájssebészeti beavatkozásra, ha gingivális hiperpláziát diagnosztizál a fogorvos, erre azonban elvétve kerül csak sor.

gum paroex Mint azt a kiváltó okoknál is említettük, lehetséges, hogy a fogínygyulladást valamely gyógyszer mellékhatása okozza - ha szedünk olyat, amelynél ez előfordulhat, mindenképpen konzultálnunk kell kezelőorvosunkkal a problémáról.

A GUM Paroex fogkrémet kifejezetten tudjuk ajánlani arra, hogy a fogínygyulladást, ínyvérzést megelőzzük, mert a plakk kontroll mellett kifejezetten arra tervezték, hogy megvédje ínyünket. A benne található klórhexidin-diglükonát segít eltüntetni az olyan baktériumokat, amelyek az ínybetegségek kialakulásáért felelősek, a cetylpiridinium-klorid pedig antimikrobiális szerként növeli ennek hatékonyságát, és a baktériumok által termelt toxinok semlegesítésében is segít.

3. fejezet

Fehér (lepedékes) nyelv

Okai és tünetei 

Ha fehér, letörölhető lepedéket észlelünk a nyelven, ez szinte minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Lehet ez szerzett vagy örökletes betegség is, de az is lehet, hogy olyan egyszerűbb problémáról beszélünk, amely életmódváltással kiküszöbölhető. 

Az ilyen típusú lepedéket jellemzően a Candida ablicans nevű gomba okozza, és ebben az esetben gombás fertőzéssel van dolgunk. 

 

Elsősorban a gyerekeknél gyakori jelenség ez, de előfordul felnőtteknél is.

A Candida albicans gomba jelenléte önmagában nem számít rendellenesnek, az egészséges szájüregben is megtalálhatjuk, jellemzően azonban csak ártalmatlan mikroorganizmusként - ilyenből meglehetősen sok található az emberi szájban. Éppen emiatt viszont a diagnózis még akkor sem teljesen biztos, ha a nyelvről levett kaparék pozitív eredményt hoz a gombafajtára.

A gomba elszaporodását egy sor hajlamosító tényező válthatja ki, elsősorban az immunrendszer gyengülése. A fogínygyulladásról szóló fejezetben láthattuk, hogy rengeteg olyan körülménnyel számolhatunk, amely az emberi test védekezőmechanizmusait gyengíti, ezzel pedig hozzájárul ahhoz, hogy szájunk egészsége is leromoljon.

Okozhatja ezt a legyengülést valamilyen betegség, vagy akár az annak kezelésére szedett gyógyszer mellékhatása, az egészségetelen életmód (kiemelten a dohányzás és az alkoholfogyasztás), cukorebetegség, genetikai tényezők, de egyszerűen az is lehet az ok arra, hogy nem elég erős az immunrendszer, hogy újszülettekről vagy idősekről beszélünk.

 

Ne feledd: Ha valóban gombafertőzésről beszélünk, ebben az esetben maga az elváltozás piros foltok formájában kezd kialakulni, a fehér lepedék (gombatelep) kialakulása ezt követi - ezt letörölve vérző, piros nyálkahártyát találunk.

A fehér nyelv jelenséget okozhatja az ún. leukoplakia is, amely a leggyakrabban előforduló daganatmegelőző állapot, a nyálkahártya kóros gyulladását és elszarusodását okozza. Jellemzően 40 év feletti férfiaknál fordul elő, és jellemzője, hogy a lepedék ilyenkor nem távolítható el. Ebben az esetben nem elég egyszerűen a tünetet kezelni, sokkal komolyabb vizsgálatokra és terápiára van szükség - ezért is fontos, hogy amint a nyelven hasonló elváltozást észlelünk, mindenképpen vizsgáltassuk azt meg szakorvossal.

 

Fehér lepedékes nyelv kezelése

Ha gombás fertőzéssel van dolgunk, úgy különféle gombaellenes szerekkel kezelhetjük a problémát, tabletta, oldat vagy éppen ecsetelés által viszonylag könnyen megszabadulhatunk a fertőzéstől. Fontos azonban, hogy ezzel csak magát a fertőzést kezeljük: meg kell tudnunk azt is, hogy azt mi idézte elő, és oda kell figyelnünk arra, hogy ha az egészségtelen életmód miatt alakult ki, ennek megfelelően változtassunk.

Egy hasonló fertőzés ugyan közvetlenül csak a szájat érinti, de komolyabb problémákat vetíthet előre: ha immunrendszerünk ott nem képes megküzdeni a kórokozókkal, számíthatunk rá, hogy más problémák is akadnak majd az egészségünkkel.

Mindenképpen fontos a szájhigiénia fenntartása: a rendszeres fogmosás, és lehetőleg nem csak a hagyományos fogkefékkel, amelyek nem érnek el minden részt a szájban, hanem lehetőleg olyan modernebb megoldásokkal, mint a szájzuhany, vagy éppen rendszeres fogselymezéssel. 

 

A szájvíz szintén segít abban, hogy a szájüreget, fogakat fertőzésmentesen tartsuk.

Hogy megkönnyítsük a mindennapi higiénia fenntartását, ajánlunk néhány tapasztalataink szerint hatékony terméket.

o7 activeAz O7 Active fogkrém Ardox-X technológiát használ, egyszerre segít a szájhigiénia és a fehér fogak megtartásában a benne található aktív oxigénnel, amivel a rosszindulatú baktériumokkal is megküzd, és a fogzománc fehérítésében is szerepet játszik. Működési elve egyszerű: az aktív oxigén molekulák biztonságos formában felszabadulva a lepedékbe és a fog szerkezetébe hatolnak, így semlegesítik a kórokozókat.

Az O7 Active szájöblítő ugyanezzel a technológiával dolgozik, biztonságos módon aktív oxigént felszabadítva, mindennapi használatra tökéletesen alkalmas, mivel alkoholt nem tartalmaz, illetve semleges pH értékkel bír, emellett pedig tartalmaz fluoridokat is, amelyek segítenek a fogzománc védelmében és megerősítésében.

Végül a GUM OriginalWhite fogselyem is nagy segítségünkre lehet a szájhigiénia mindennapi fenntartásában: ez gyengéd szilikátréteggel van bevonva, így a sötét pigmenteket hatékonyan távolítja el a fogközökből az esetleges szennyeződésekkel, ételmaradékokkal együtt.

4. fejezet

Afta a szájban

Mi az afta?

Az afta a szájban jelentkező, jellemzően szürkés, sárgás vagy fehér színű elváltozás. Lényegében hámhiány: fekélyszerű, fájdalmas, gyulladt jelenség. Világosabb, hólyaghoz hasonlító része álhártyával van fedve - valójában tehát nem hólyag. 

Ha hasonló, kidudorodó hólyagot találunk, akkor herpeszről van szó, ha viszont dudor nincsen, aftáról. A másik, ami alapján különbséget tehetünk, a gyulladásos udvar: ilyet herpesz esetén nem találunk, az aftának viszont jellemzője.

Alapvetően három típusát különböztetjük meg:

 • Mikulicz-féle afta: a leggyakrabban előforduló típus, jellemzően kisebb, mint 10 milliméter, a hólyagszerű rész 2-3 milliméter nagyságú. Egyesével jelenik meg a szájüregben, de egyszerre akár több helyen is kialakulhat.
 • Cooke-féle afta: ez a típus hasonlít leginkább a herpszre, kisebb, 1 milliméteres afták jelennek meg a szájban, csoportokban.
 • Sutton-féle afta: óriásafta néven is emlegetik, mivel kifejezetten nagy fekélyről van szó, 2-3 centiméteres is lehet, és sokkal lassabb gyógyulási folyamattal jár, mivel mélyebb szöveteket is érint. A szájban egyesével jelenik meg.

Önmagában az afta jellemzően veszélytelen elváltozás, ettől azonban még rendkívül kellemetlen és fájdalmas a megjelenése: a gyulladásos terület érzékenysége nehezíti az evést, ivást, még beszéd közben is okozhat fájdalmat adott esetben. Még kellemetlenebb jelenséggé teszi, hogy sokaknál hajlamos időről időre kiújulni a kezelés ellenére. Súlyosabb esetekben előfordulhat a gyulladás következtében láz, illetve a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

 

Mitől nő hólyag a szájban?

Az afta kialakulásának pontos okait jelenleg még nem ismeri az orvostudomány, bár elméletek természetesen léteznek rá.

Kiválthatja például a stresszes életmód, illetve egy sor olyan tényező, amely az immunrendszer működésében okoz zavarokat, mint például a cukorbetegség, genetikai betegségek. Lehetséges kiváltó okok emellett a fizikai sérülések, beharapás, a nem megfelelő szájhigiénia, más a szájban előforduló fertőzések, de egyesek szerint még egyes ételek fogyasztása is vezethet afták képződéséhez.

Lehet az afta tünet is, így kiválthatja vitaminhiány, autoimmun betegségek, Bechet-kór vagy a Crohn-betegség - a gyanúsítottak listája hosszú.

 

Mindez azonban jelenleg egyáltalán nem bizonyított, inkább csak találgatás - megfigylehetjük, hogy a lehetséges okozók listája nagyjából megegyezik minden más, a szájban jelentkező fertőzéséhez.

Amit tudunk, hogy valószínűleg létezik genetikai hajlam, amely valószínűbbé teszi az afta megjelenését és kiújulását, ez pedig, ha a családon belül többeket is érintő jelenségről van szó, általában intenzívebb, jóval kellemetlenebb tüneteket képes okozni.

 

Az afta gyors eltüntetése

Az afta a legtöbb esetben saját magától is meggyógyul, jellemzően 7-14 napon keresztül van jelen a szájban. Ez persze nem mondható éppen gyors gyógyulásnak, különösen akkor, ha ez alatt folyamatosan fájdalmat is érzünk, ha az evés és ivás is kellemetlen tevékenységgé válik.

Az aftával általában kevesen fordulnak orvoshoz, hacsak nem valamilyen komolyabb esetről van szó, és ez nem is mindig szükséges, hiszen általában magától is meggyógyul. A legtöbben valamilyen gyógyszertárban kapható szerrel igyekeznek kezelni a fekélyeket, változó sikerrel - hiszen a kiváltó okokat sem igazán ismerjük, így azt is kevéssé tudjuk megállapítani mi és miért hatékony vagy éppen nem az adott esetben.

 

Pro tipp: Ha legalább részleges elképzelésünk van a kiváltó okról, sokkal hatékonyabb lehet a tüneti kezelés, hiszen magát az okot célozhatjuk.

gum sensivitalHa például a nyálkahártya sérülése vezet az afta megjelenéséhez, akkor a gyógyulást felgyorsíthatjuk, a kiújulást megakadályozhatjuk, ha ennek a meggyógyítására fókuszálunk.

Annyi biztos, hogy a fertőtlenítés fontos, a fertőzött hámréteg további elfertőződését meg kell akadályoznunk, a szájhigiéniára pedig kiemelten figyelnünk kell - különösen, ha korábban elhanyagoltuk azt. Ilyenkor SLS-mentes fogkrémek használata javasolt, illetve a fertőtlenítő szájvizek napi alkalmazását se felejtsük el.

 

Az antibakteriális szerek egy része, amelyekkel a további fertőzést megakadályozhatjuk, orvosi javallatra váltható ki, már csak ezért is érdemes még kisebb kellemetlenség esetén is felkeresni az illetékes szakorvost.

Ha tömegesen jelentkezik  afta a szájban, illetve gyakran kiújul, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, ugyanígy akkor is, ha nagyobb területen jelentkezik, illetve kicsit is komolyabb tüneteket észlelünk az egyszerűbb kellemetlenségeken túl, mint például lázat, a nyirokcsomók megnagyobbodását, hosszan elhúzódó gyógyulási folyamatot és így tovább. Ha valamilyen egyéb, komolyabb betegségben szenvedünk, mint a cukorbetegség vagy valamilyen autoimmun-betegség, ebben az esetben is érdemes még a kevésbé komolynak tűnő esetekben is szakorvoshoz fordulni.

A nagyobb kiterjedésű vagy aggresszívebb tüneteket előidéző aftás fertőzések esetében már orvosi beavatkozásra lehet szükség, akár speciális, a fül-orr-gégészek által használt oldatok, vagy még komolyabb esetben fogorvosi lézerkezelés alkalmazásával. 

 

Afta kezelése házilag


Az afta olyan probléma, amelynek a gyógyulását házilagos módszerekkel is elősegíthetjük, persze a siker sohasem garantált ám az esetek nagy részében legalábbis lerövidíthetjük a gyógyulást. A leghatékonyabb megoldás ilyenkor az lehet, ha kamillateával, illetve orvosi zsálya főzettel öblögetünk, mivel ezek ténylegesen hatékonyan képesek csökkenteni a különféle gyulladásokat.

Gyógyszertárban kapható alkoholos oldatokkal is próbálkozhatunk: az ecsetelés általában fájdalmas, égető, csípő érzést okoz, tehát önmagában sem éppen kellemes művelet, viszont kifejezetten javasolt, ugyanis mellékhatásmentes és általában hatékony gyógymódként tartják számon az afta ellenében.

 

Afta gyerekeknél


Gyerekeknél sem ritka az afta megjelenése, különösen akkor, ha a családban egyébként is előfordul hasonló fertőzés, ha a szülőknél is időről időre kiújul. 

 

Fontos: Ilyenkor érdemes védőnővel, gyermekorvossal egyeztetni, megmutatni a fertőzést és elmondani a tüneteket.

Különösen érdemes figyelnünk arra, hogy a gyógyulási folyamat során a gyermek ne száradjon ki, hiszen ha az evés-ivás fájdalmat okoz, hajlamosabb lehet kevesebb folyadékot magához venni.

Ha tudjuk, igyekezzünk elmagyarázni a gyermeknek, hogy a fertőzést a nyelvével vagy akár ujjaival ne piszkálja, mert ezzel csak ront a helyzeten, lassítja a gyógyulást.

A kezelés nem változik esetükben sem, gyorsabb módszer sajnos gyermekeknél sem ismert az afta eltüntetésére, így ilyenkor elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy a fájdalmukat csökkentsük, lehetőség szerint ráleljünk a valószínű kiváltó okra, illetve megakadályozzuk az afta újbóli megjelenését.

5. fejezet

Fogfehérítés

Mitől színeződik el a fog?

Erre a kérdésre a válasz viszonylag egyszerű: ha nem szuvasodásról vagy valamilyen még komolyabb problémáról, csak egyszerű elszíneződésről beszélünk, akkor általában valamilyen rossz szokás, életmódbeli probléma vezet a fogak színének megváltozásához.

 

Az elszíneződést kiválthatják olyan mindennapi szokások is, mint a tea vagy kávé fogyasztása, természetesen a dohányzás, amelynek ez csak egyik kellemetlen mellékhatása a számtalan egészségromboló hatás közül, és általában a rossz szájhigiénia (általában nem rendszeres vagy helytelenül végzett fogmosás).

Az elszíneződés oka lehet a lepedék és a fogkő megjelenése is: a lepedék elmeszesedésével a fogak természetes színe nem megváltozik, hanem lényegében a fogkő színe elfedi. (A fogkő kialakulásáról és kezeléséről részletesebben olvashatsz a cikk első fejezetében!)

 

Legjobb fogfehérítési módszer

Fogorvosi kezelés


A fogfehérítés első lépése természetesen az, hogy a fogkövet, ha van, eltávolítsák, hiszen ez már önmagában is elszínezi a fogakat, és ahhoz, hogy a fog színét adó apró, a fogzománcban és az alatt található dentinben lévő pigmentrészecskékhez hozzáférjenek ez szintén szükséges.

 

A fogfehérítés maga lényegében ezeknek a pigmentrészecskéknek az elszíntelenítését takarja. 

Alapja egy ún. hidegfény eljárás, amely sem a fogzománcot, sem pedig a fogban található idegeket nem roncsolja. Az eljárás, amely átlagosan 1-1,5 órás művelet, a következőképpen néz ki:

 • Az első lépés a fogak megtisztítása és polírozása.
 • Ezt követően a fogorvos pontosan meghatározza az aktuális fogszínt egy ún. fogszínkulcs segítségével - ez később azért lesz fontos, mert így válik mérhetővé a fogfehérítési eljárás eredménye.
 • Az alsó és felső fogínyre ezt követően egy speciális ínyvédő gél kerül, az alsó és felső fogsor külső felületére pedig a fogfehérítő anyagot viszi fel a fogorvos.
 • Itt lép be az eljárásba az úgynevezett hidegfény: a fogsorra felvitt fogfehérítő anyagot UV fénnyel aktiváljuk, amivel egy speciális lámpát használunk a fogak megvilágítására. Ez a szakasz körülbelül 10-15 percig tart, és a kiinduláskor meghatározott fogszín függvényében három-négy alkalommal is megismétlődhet.
 • Amikor a megvilágítással végeztünk, a fogfehérítő gélt eltávolítjuk a fogakról, és ismét ellenőrizzük a fogak színét a fogszínkulcs alapján.

Vannak, akik azért döntenek úgy, hogy nem szánják rá magukat a fogfehérítésre, mert úgy vélik, annak eredménye úgyis csak időleges, és az elszíneződés így is, úgy is visszatér majd. Ez igaz lehet, különösen, ha káros szokásaink okozzák, ugyanakkor bizonyos szempontból tévedés is.

 

Pro tipp: A kezelés során ugyanis a fogzománc reminarizálódik és megkeményedik, ennek következtében egészségesebb, keményebb lesz, és a későbbiekben jobban is tisztítható.

Nem egyszeri, pillanatnyi hatásról van tehát szó, a fehérítés hosszabb távon is segít fogainkat fehérebben tartani.

 

Fogfehérítés otthon

fogfehérítő toll
Van lehetőség arra is, hogy otthon fehérítsük a fogainkat, ezt azonban minden esetben előzetes orvosi egyeztetéssel végezzük

Ha otthon, saját magunknak akarjuk elvégezni a fogfehérítést, fel kell készülnünk arra, hogy ez a folyamat hosszabb időt vesz majd igénybe, az eredmény pedig valószínűleg kevésbé lesz majd látványos, mintha szakemberhez fordultunk volna. Amíg a kívánt hatást elérjük, általában 10 nap szükséges otthoni kezelés esetében.

Az otthoni fogfehérítéshez arra van szükség, hogy az orvosi rendelőben elkészítsenek nekünk egy sínt a foglenyomatunk alapján, amely így az alsó és felső fogsorhoz tökéletesen illeszkedik majd. Emellé az orvos átadja a fogfehérítő gélt is, illetve természetesen megfelelő instrukciókkal lát el a sín és a gél használatát illetően.

 

Fontos: Fontosnak tartjuk ismét megjegyezni, hogy az otthoni fogfehérítéshez is szükséges orvosi felügyelet és konzultáció: teljesen "házi" módszerekkel nem fogjuk tudni megoldani a fogak kifehérítését.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy olyan problémák léphetnek fel ilyenkor, amelyeket a szakember hatékonyabban tudna kezelni - ilyen jellemzően az, amikor a gél irritációt okoz. A legtöbb esetben sokkal jobban megéri teljes mértékben a szakemberre bízni magunkat, mert a folyamat nem csak egyszerűbb és gyorsabb lesz, de a potenciális problémák későbbi kezelését, a kellemetlenségeket is megspórolhatjuk ezáltal.

 

Fogfehérítés szódabikarbónával


Külön fejezetet érdemel egy tévhitként is élő otthoni fogfehérítési módszer: a fogfehérítés szódabikarbónával. Évtizedekkel ezelőtt valóban használtak hasonló eljárásokat, és azok úgymond még sikeresek is voltak, a szódabikarbónával dörzsölt fogak ugyanis kétségkívül fehérebbek lettek.

 

Ennek azonban ára van.

Az "eljárás" a fogakat érdesebbé teszi, a gyakori használat által a felszínüket gyakorlatilag roncsolta - ennek következtében pedig a tisztításuk is nehezebbé vált. Éppen ellentétes hatást váltott tehát ki, mint a modern fogfehérítési eljárások: a fehérítés után az elszíneződés, szennyeződés sokkal könnyebben megtapadt, gyorsabban visszatért, ezzel nem mellesleg növelve az esélyét a különféle fertőzések kialakulásának is.

A dörzsölés, roncsolás, a karcolások emellett előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül fogszuvasodáshoz is vezetnek (lásd a részletekért cikksorozatunk előző darabját). Elmondható tehát, hogy ezt a módszert mindenképpen érdemes elkerülnünk - nem csak hosszú, de rövid távon is sokkal jobban járunk, ha egy megbízható szakember egy kipróbált, modern, hatékony eljárással fehéríti ki a fogainkat, mi pedig hozzájárulunk azáltal, hogy nem hanyagoljuk el a mindennapi szájhigiéniát.

 

6. fejezet

Szájszárazság

A száj kiszáradásának okai

A száj kiszáradását, amelyet szakszóval úgy ismerünk, xerosztómia, rengeteg különféle dolog okozhatja, és nagyon is gyakori jelenség.

 

A kávé, fekete tea, energiaitalok és más üdítők, vagyis lényegében a koffeintartalmú italok fogyasztása vezethet leggyakrabban ehhez.

Éppen ezért ha nap közben sok ilyen italt fogyasztunk - márpedig ez nagyon sokunkra jellemző - akkor oda kell figyelni arra is, hogy emellett megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe.

A horkolás természetesen szintén vezethet szárazsághoz, ahogyan az is, ha valaki szájon át veszi a levegőt. Előbbi esetben a probléma gyökerét kell feltárni, vagyis azt, hogy magát a horkolást pontosan mi okozza. 

Megjegyzés: A szájon át légzés akkor a leggyakoribb, amikor valamilyen betegség miatt az orrunk bedugul, például betegség vagy allergia okán.

Ezeket is magukban kell kezelni, hiszen a száj szárazsága ezekben az esetekben mindössze tünetként jelentkezik.

A száj kiszáradást okozhatják emellett különféle gyógyszerek mellékhatásai is, így ha a probléma különösen kellemetlen, vagy eleve rendszeresen szedünk olyan orvosságot, aminek ez lehetséges mellékhatása, érdemes gyógyszerésszel, kezelőorvossal egyeztetni, hogy ezt kiküszöbölhessük.

Ezeken túl pedig természetesen létezik néhány olyan betegség is, amelyeknek tünete a száj kiszáradása. Az egyik ilyen a Sjörgen-szindróma, de okozhatja az égő száj szindróma is (amiről a következő fejezetben részletesebben írunk), illetve a nyálmirigyek eltömődése.

Térjünk rá tehát arra, hogy mit tehetünk ellene.

 

A szájszárazság kezelése


Aligha meglepő, hogy a szájszárazság kezelésére a leghatékonyabb módszer az, ha megfelelően hidratáljuk magunkat, különösen akkor, ha koffeintartalmú, dehidratáló italokat fogyasztunk nagyobb mennyiségben.

Igyunk több vizet, akár használjunk valamilyen applikációt, amely időnként emlékeztet erre, a mindennapi tevékenységek közben ugyanis rengetegen hajlamosak elfelejteni inni, és akár csak egy-két pohár vízzel átvészelni egy teljes napot.

 

Pro tipp: Érdemes azt is megnéznünk valamilyen online kalkulátor vagy akár orvos segítségével, hogy milyen napi vízfogyasztásra van szükségünk.

gum hydral szájvízAz is segít, ha több gyümölcsöt és párolt zöldséget fogyasztunk (nyáron, amikor a kiszáradásra méginkább kell figyelnünk, ez egyébként is praktikus megoldás, hiszen a hőségben a könnyebb ételek fogyasztása javasolt).

A szájban a nyál termelődését segíthetik a különféle (cukormentes) rágógumik vagy cukorkák, de használhatunk kifejezetten erre a célra szájnedvesítő gélt vagy éppen fluorid tartalmú szájöblögetőt, ha nem tudjuk közvetlenül megszüntetni a probléma okát.

Ha pedig hosszabb távon fennálló és különösen kellemetlen problémáról van szó, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert lehet akár valamilyen komolyabb betegség tünete, vagy akár egy gyógyszer mellékhatása is, erre pedig mindenképpen fényt kell derítenünk.

 

7. fejezet

Égő száj

Miért jelentkezik az égő száj?

Az égő száj szindróma talán az egyik legkellemetlenebb, legfrusztrálóbb betegség, könnyen kitalálható, hogy miért: az érzést általában ahhoz hasonlítják, mint amikor forró étellel égetjük meg a nyelvünket vagy szájunk belsejét.

 

Az ízeket kevésbé vagy nem érezzük, a zsibbadás, bizsergés is elhúzódik. Csakhogy ebben az esetben nem égés miatt jelentkezik az érzés.

Az égő száj szindróma egyik jellemzője, hogy nem korlátozódik kizárólag a nyelvre, hanem érezni a torokban, a száj hátsó részében, a szájüregben is, és emellett zsibbadás, fájdalom, illetve mint az előző fejezetben említettük, szájszárazság is felléphet kísérőtünetként.

Az égő száj szindróma általában nem magában, hanem tünetként jelentkezik. A lista hosszú, az alábbiakra mindenképpen gyanakodhatunk:

 • Cukorbetegség
 • Táplálkozási zavarok
 • Savas reflux
 • Menopauza
 • Különféle gyógyszerek mellékhatása, rákterápia
 • Rendellenességek a szájüregben (fertőzés, szájszárazság, szájpenész stb.)
 • B-vitamin hiány 
 • Vashiány
 • Sjögren-szindróma
 • Pszichés okok
 • Sérülés a szájüregben, amely az idegeket is érinti

A szindróma önmagában csakis akkor értelmezhető betegségként, ha a kiváltó okot nem lehet egyértelműen megállapítani. Ettől függetlenül viszont tény marad az, hogy rendkívül kellemetlen jelenségről van szó, amely nem kevés stresszt, frusztrációt, akár álmatlanságot okozhat, alvászavarokhoz vezethet, a kialvatlanságon és stresszen keresztül pedig akár hangulatingadozáshoz, depresszióhoz és egy sor egyéb kellemetlenséghez.

Tehát: mit tehetünk ellene?

 

Az égő száj kezelése

Az első lépés természetesen az, hogy orvoshoz forduljunk a gonddal - ebben az esetben valószínűleg ezt nem kell kétszer mondani, hiszen aki rendszeresen, vagy akár folyamatosan úgy érzi, mintha megégette volna a száját, szeretne ennek az érzésnek minél gyorsabban búcsút inteni.

 

Általánosságban annyit mondhatunk, hogy meg kell találnuk a kiváltó okot, és azt kezelni, hiszen a legtöbb esetben kísérőtünetként vagy akár mellékhatásként jelentkezhet mindez.

Itt is érvényes az, hogy a száj higiéniájára különösen ügyelni kell, hiszen olyasmi is kiválthatja az égő száj szindrómát, ami éppen a mindennapi higiénia elhanyagolása okán lép fel.

8. fejezet

A higiénia váljon rutinná!

Végigolvasva a különféle problémákat, betegségeket, elváltozásokat, amelyek a szájban jelentkezhetnek, könnyű megtalálni a közös pontot.

A kockázatot minden esetben az jelenti, ha elhanyagoljuk a szájhigiéniát: nem mosunk fogat rendszeresen, nem figyelünk arra, hogy megfelelően megtisztítsuk a fogakat és a szájüreget, hogy ne tegyük ki baktériumok, gombák elszaporodásának a szánkat.

A feladat alapvetően nem is nehéz: feladatunk lényegében annyi, hogy meghatározzuk, melyek azok az eszközök, amelyekkel a leghatékonyabban biztosíthatjuk a higiéniát (nem árt ehhez fogorvosunkkal is egyeztetni), és napi néhány perces rutinfeladattá tenni a törődést.

Ezzel nem mellesleg azt is elérhetjük, hogy a fogorvost sokkal ritkábban kelljen meglátogatnunk, és kevésbé kelljen attól tartanunk, hogy fogfúrásra, tömésre, húzásra vagy akár komolyabb szájsebészeti eljárásokra legyen szükségünk.

 

A másik fontos pont, hogy midnenképpen rendszeresen ellenőriztessük a fogainkat és általánosan a szájüreg állapotát a fogorvossal, ezzel szintén biztosítva a komolyabb problémák megelőzését.

Teljes biztonságot adó módszer, eszköz vagy termék persze nem létezik - adott esetben fertőzések vagy más kellemetlenségek jelentkezhetnek betegségek mellékhatásaként vagy genetikai okból is. De még ekkor is jobban járunk, ha az egyszerű napi fogmosást alaposan elvégezzük, odafigyelve, mert legalábbis minimalizáljuk ezek megjelenésének esélyét, illetve enyhítjük a következményeket.

A legjobb tanácsunk tehát ez: bármilyen dentálhigiéniai problémától tartsunk is, a legelső lépés az, hogy kézbe vesszük a fogkefét.

Termékek

Nincs raktáron
Készleten > 5 db
Nincs raktáron
Készleten > 5 db
Nincs raktáron
Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei