Elégedetlen a mosolyával? Próbálja ki a fogfehérítést!

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Ki ne szeretne ragyogó mosolyt, tündöklő fehér fogakkal? Annak ellenére, hogy a fog színének árnyalata genetikailag öröklött tulajdonság, otthoni vagy professzionális fehérítés révén elérhető a világosítás. Nem szabad azonban túlzásba vinni, annak érdekében, hogy természetes hatású maradjon és a fogzománc se rongálódjon.

Úgynevezett „gyöngyfogakat“ szinte mindenhol láthatunk  – televízióban, magazinokban, plakátokon. Hogyan lehetséges, hogy a való életben kevésbé találkozunk vele? Úgy, hogy minden nyomtatott és digitális kép számítógéppel feljavított, valamint számos celeb visel porcelán héjat a fogán a jobb kinézet érdekében. Természetes fogárnyalátának színét a szemfehérje árnyalata alapján határozhatja meg. A szín elsősorban a zománc áttetszőségének köszönhető. Minél inkább áttetsző, annál inkább sárgásabb a dentin. A gyengébb fogzománc örökölhető vagy kialakulhat, ha megsértjük nagy nyomás alatti forgó fogkefével, egyes gyógyszerek használata során vagy túlzott fogfehérítéssel.  

Hogyan keletkeznek a foltok a fogakon

Számos embernek van barna vagy épp ellenkezőleg, fehért folt a fogán. A sötét foltokat az élelmiszerek típusai és az életstílus okozza (pl.: dohányzás, illetve a vörösbor, kávé vagy tea gyakori fogyasztása) esetleg bizonyos gyógyszerek használata (a múltban különösen a tetraciklin révén), a fehér foltok a fogzománc demineralizációja révén vagy magas fluor tartalmú fogkrémek gyermekkorban történő túlzott használata miatt keletkeznek. Az összes említett problémát lehet többé-kevésbé fehérítéssel kezelni. Ezeket kémiai (hidrogén-peroxid segítségével) és mechanikus (csiszolóanyaggal történő) vagy házi (otthoni), illetve orvosi rendelőben történő kezelésre oszthatjuk. A kezelési módokat kombinálhatjuk is.

Fogorvos általi fogfehérítés

A rendelői technika a leghatékonyabb. Kb. 1,5 óráig tart, melynek során a fogorvos vagy a dentálhigiénikus először úgynevezett védőburkolatot helyez a fogíny szélére, majd ezt követően alkalmazza a fogfehérítő gélt, biztonságos koncentrációjú hidrogén-peroxiddal. A gélt 15-20 perces ciklusokban, egymás után többször is felviszi, majd hagyja hatni. A hatás lézerrel vagy LED technológiával fokozható.  

Otthoni fehérítés

Ez a módszer olcsóbb, ugyanakkor időigényesebb. A látható hatás hosszabb idő után jelentkezik, mivel ezek a fehérítő szerek biztonsági okokból nagyon minimális százalékban tartalmaznak fehérítőszereket. A fehérítés úgy történik, hogy a fogorvos először leveszi a fog nyomatát és a laboratóriumban átlátszó műanyag hordozót (fehérítő formát) hoz létre. A fehérítő forma átvételekor tájékoztatást kap a gél megfelelő használatához. A gél aktív hidrogén-peroxidot tartalmaz, melyet a fehérítő formába kell helyezni. Ezt a nap folyamán, adott esetben éjszaka, több órára a fogakra kell helyezni. A fogzománc károsodásának elkerülése érdekében, fontos az orvos utasításait betartani a procedúra idejét illetően és az előírt időt nem meghaladva. 

Fehérítő fogkrémek, szájvíz és fehérítő toll

Az általános fehérítő fogkrémek általában olyan csiszoló részecskéket tartalmaznak, amelyek lekoptatják a gyakori kávé- és teafogyasztás vagy dohányzás által keletkezett pigmenteket. Ezek a fogkrémek tehát nem szó szerint fehérítenek, hanem eltávolítják a keletkezett lerakódásokat, mely által a fogakat optikailag világosítja és fényesíti. A Gum OriginalWhite fehérítő fogkrém a mikronizált szilikát elve alapján működik (laikusan mondva: kis szilikát részecskékkel történő hatásfoknövelés). A Buccotherm fogkrém szódabikarbóna hozzáadására fogad, amely helyreállítja a száj PH értékét, ugyanakkor eltávolítja a nemkívánt pigmenteket a fogzománc felületéről. Az összetétel 97,5 %-ban természetes eredetű, ebből 30,6 % bio mezőgazdaságból származik.
A fogkrémek hatása fehérítő tollakkal is kiegészíthető. A legkedveltebbek közé tartozik a Swissdent Extreme egyedülálló, kétfázisú technológiával a fogak intenzív és egyben kíméletes fehérítéséért.

Az összes értékesítésre kerülő fehérítő tollnak, szájvíznek és fogkrémnek meg kell felelnie a szigorú jogi előírásoknak és biztonságos mennyiségű koncentrációt kell tartalmaznia. A csiszoló részecskék mennyiségét a feltüntetett RDA értékek alapján ismerheti fel. Míg korábban 200 RDA-t tartalmazó termékeket használtak, addig manapság a kíméletes fogkrémeket ajánlják, melyek nem haladják meg az 50 RDA-t. A legalacsonyabb csiszoló értéket (25) tartalmazó fehérítő fogkrém a Swissdent Gentle. Ez a fogkrém természetes enzimekkel, papain-nal, bromelain-nal és kalcium-peroxiddal dolgozik.

Tökéletes ápolás

A száj egészségéhez és a tündöklő fogakhoz természetesen a rendszeres és alapos szájhigiénia is hozzájárul, ehhez nyújt segítséget a szájzuhany. A Waterpik Whitening szájzuhanyhoz a maximális hatás elérése érdekében fehérítő tabletták is használhatóak. Ez az eljárás lehetővé teszi a fogak közötti, illetve a fogíny vonalán történő nehezen elérhető helyek fehérítését is.   

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei