A FOGAK ÉS A TEST ÁPOLÁSÁNAK SZAKÉRTŐJE
Segítségre van szüksége?
+36 20 5 475 066

Elégedetlen a mosolyával? Próbálja ki a fogfehérítést!

Ki ne szeretne ragyogó mosolyt tündöklő fehér fogakkal? Annak ellenére, hogy a fog színének árnyalata genetikailag adott, otthoni vagy professzionális fehérítés révén elérhető a világosítás. Nem szabad azonban túlzásba vinni, azért hogy természetes hatású maradjon és ne rongálja fogzománcot

Úgynevezett „gyöngyfogakat“ szinte mindenhol láthatunk  – televízióban, magazinokban, plakátokon. Hogyan lehetséges, hogy a való életben kevésbé találkozunk vele? Ez azért lehetséges, mert minden nyomtatott produkció számítógéppel javított és számos celeb visel porcelán héjat a fogán a jobb kinézet érdekében. A természetes fogárnyalátának színét a szemfehérje árnyalata alapján állapíthatja meg. A szín elsősorban a zománc áttetszőségének köszönhető. Minél inkább áttetsző, annál inkább sárgásabb a dentin. Gyengébb fogzománccal vagy születünk vagy megsérthetjük nagyobb nyomás alatti forgó fogkefével, egyes gyógyszerek használatával vagy túlzott fogfehérítéssel.  

Hogyan keletkeznek a foltok a fogakon

Számos embernek van barna vagy épp ellenkezőleg, fehért folt a fogán. A sötét foltokat az élelmiszerek típusai és az életstílus okozza (pl.: dohányzás, illetve a vörösbor, kávé vagy tea túlzott fogyasztása) esetleg gyógyszer használatával (a múltban különösen a tetraciklin révén), a fehér foltok a fogzománc demineralizációja révén vagy magas fluor tartalmú fogkrémek gyermekkorban történő túlzott használata által keletkeznek. Az összes említett problémát lehetséges többé vagy kevésbé fehérítéssel kezelni. Ezeket kémiai (hidrogén-peroxid segítségével) és mechanikus (csiszolóanyaggal történő) vagy házi (otthoni), illetve orvosi rendelőben történő kezelésre oszthatjuk. A kezelési módokat kombinálhatjuk is.

Fogorvos általi fogfehérítés

A rendelői technika a leghatékonyabb. Kb. 1,5 óráig tart, melynek során a fogorvos vagy a dentálhigiénikus először úgynevezett védőburkolatot helyez a fogíny szélére, majd ezt követően alkalmazza a fogfehérítő gélt, biztonságos koncentrációjú hidrogén-peroxiddal. A gélt 15-20 perces ciklusokban egymás után többször is hatni hagyni. A hatást lézerrel vagy LED technológiával fokozza.  

Otthoni fehérítés

Ez a módszer olcsóbb, de ugyanakkor időigényesebb. A látható hatás hosszabb idő után jelentkezik, mivel ezek a fehérítő szerek biztonsági okokból nagyon minimális százalékban tartalmaznak fehérítőszereket. A fehérítés úgy történik, hogy a fogorvos először leveszi a fog nyomatát és a laboratóriumban átlátszó műanyag hordozót (fehérítő formát) hoz létre. A fehérítő forma átvételekor tájékoztatást kap a gél megfelelő használatához. A gél aktív hidrogén-peroxidot tartalmaz, melyet a fehérítő formába kell helyezni. Ezt a nap folyamán, adott esetben éjszaka, több órára a fogakra kell helyezni. A fogzománc károsodásának elkerülése érdekében, fontos az orvos utasításait betartani a procedúra idejét illetően és az előírt időt nem meghaladni. 

Fehérítő fogkrémek, szájvíz és fehérítő toll

A fehérítő fogkrémek általában olyan csiszoló részecskéket tartalmaznak, amelyek zavarják a gyakori kávé- és teafogyasztás vagy dohányzás által okozott pigmenteket. A fogkrémek tehát nem fehérítenek, hanem tisztítják a keletkezett lerakódásokat, mely által a fogakat optikailag világosítja és fényesíti. A Gum OriginalWhite fehérítő fogkrém a mikronizált szilikát elve alapján működik (laikusan mondva: nagyon kis szilikát részecskékkel történő hatásfoknövelés). A Buccotherm fogkrém a szódabikarbóna hozzáadására fogad, amely helyreállítja a száj PH értékét és ugyanakkor eltávolítja a nemkívánt pigmenteket a fogzománc felületéről. Az összetétel 97,5 %-ban természetes eredetű, ebből 30,6 % bio mezőgazdaságból származik. A fogkrémhez fehérítő toll is tartozik. A legkedveltebbek közé tartozik a Swissdent Extreme egyedülálló kétfázisú technológiával a fogak intenzív és egyben kíméletes fehérítéséért.

Az összes értékesítésre kerülő fehérítő tollnak, szájvíznek és fogkrémnek meg kell felelnie a szigorú jogi előírásoknak és biztonságos mennyiségű koncentrációt kell tartalmaznia. A csiszoló részecskék mennyiségét a feltüntetett RDA értékek alapján ismerheti fel. Míg korábban 200 RDA-t tartalmazó termékeket használtak, addig manapság a kíméletes fogkrémeket ajánlják, melyek nem haladják meg az 50 RDA-t. A legalacsonyabb csiszoló értéket (25) tartalmazó fehérítő fogkrém a Swissdent Gentle. Ez a fogkrém természetes enzimekkel, papain-nal, bromelain-nal és kalcium-peroxiddal dolgozik.

Tökéletes ápolás

A száj egészségéhez és a tündöklő fogakhoz természetesen a rendszeres és alapos szájhigiénia is hozzájárul, ehhez segít a szájzuhany. A Waterpik Whitening zuhany a maximális hatás eléréséhez fehérítő tablettákat is használ. Ez az eljárás lehetővé teszi a fogak közötti nehezen elérhető helyek fehérítését is a fogíny vonalában.   

Termékek