A FOGAK ÉS A TEST ÁPOLÁSÁNAK SZAKÉRTŐJE
Segítségre van szüksége?
+36 20 5 475 066

Mindenkinek lehet kellemes lehelete

Valószínűleg mindannyian éreztünk már szó szerint kellemetlen szájszagot a saját vagy más szájából. Amennyiben ez csak alkalmanként fordul elő, úgy ezt többnyire bizonyos típusú ételek vagy italok, esetleg dohányzás okozza. Ha ez tartós problémaként jelentkezik, akkor halitosis-ról (rossz lehelet) van szó. Mit lehet vele kezdeni?

A reggelenkénti kellemetlen lehelet legtöbbünknek gondot okoz. Ennek oka elsősorban az alvás közbeni kismennyiségű nyáltermelés. Ez ugyanis elősegíti a száj természetes, folyamatos tisztítását. Továbbá az alvás közbeni stabil állapot, amikor általában az orrunkon keresztül lélegzünk, ideális a baktériumok szaporodásához.  

Mindenről a baktériumok tehetnek

A szájszagot az anareob baktériumok okozzák (ezek olyan baktériumok, amelyeknek nincs szükségük oxygénhez az életben maradáshoz). Ezek a baktériumok rendszerint a szájüregben élnek, a szájszag azonban a túlszaporodásuknak a jele. A baktériumok által produkált kén tipikus, kellemetlen szagot bocsát ki. Tehát a hasonlat, hogy valaki „ként (tüzet) lehel“, nem áll távol a valóságtól. Egyeseknek örökletes hajlamuk van a magasabb mennyiségű baktérium termelésére, de ez még nem jelenti, hogy bele kell törődniük a problémába. 

A halitosis nem betegség

A szájszag önmagában nem betegség, hanem csupán egyéb faktorok megnyilvánulása. A leggyakoribb ezek közül a dohányzás, alkoholfogyasztás és aromatikus ételek rendszeres fogyasztása. A szájszagot gyakran az elégtelen szájhigiénia okozza. Még a naponta 2x, rendszeres 2 perces tisztítás sem garantál minőségi ápolást, ha azt nem megfelelő módon végzik. A szájszag oka egyszerűen az éhség is lehet. Különösen akkor, ha hosszabb ideig tart, például diéta vagy böjt idején.

További ok lehet a kezeletlen fogszuvasodás, fogkő vagy paradentózis és a gyulladásos folyamatok a szájüregben vagy annak környékén. A szájüreg természetes környezetét viharos hormonváltozások is befolyásolják (pubertás, terhesség, menopauza, …) vagy egyes gyógyszerek is. A halitózis emésztőrendszeri megbetegedést, például reflux oesophagitis-t is jelenthet. Ilyenkor a gyomor tartalmának egy része az emésztett ételekkel és a gyomornedvekkel átjut a nyelőcsőbe.

Tippek a helyes tisztításhoz

A szájszag megszüntetésének alapvető előfeltétele az elégséges szájhigiénia. Ez természetesen a fogak tisztítását jelenti, minimum reggel és este. Ha valamilyen aromatikus ételt fogyaszt, tisztítsa meg a fogát rögtön utána, ugyanúgy, ahogy minden cigaretta után. A fogkeféjét cserélje 2-3 havonta. Használjon fogköz tisztító kefét és fogselymet is. Továbbá használjon speciális fogkrémeket, például Gum HaliControl gél fogkrémet. A mechanikus vagy elektronikus fogkefével való tisztítást egészítse ki szájvízzel való öblítéssel, mint például az  Ultradex szájvízzel.

A nyelvet is tisztítani kell

A nyelv tisztítására speciális kaparók léteznek, mint például a TePe márka. A kaparók műanyagból készültek, ezért használatuk teljesen biztonságos. A használatuk nyelvtisztító gél használatával is kombinálható, mint például a Miradent.

A tökéletes szájhigiénia modern kiegészítője a szájzuhany.  Ez a nyomás alatti vízsugaraknak köszönhetően a fogakról szinte minden lepedéket eltávolít. Széleskörű tartozékai között szerepel a nyelv egyszerű öblítésére szolgáló fúvóka is.

Segítség az elsősegély készletből

A szájszag megszüntetésére léteznek tabletták is. Ezek vagy növényi enzimek alapján működnek, melyek semlegesítik a szájszagot, ezek közé tartozik a Gum HaliControl tabletta vagy a probiotikumok, melyek helyreállítják a természetes  mikrobiális egyensúlyt a szájban.

Rágógumik és gyümölcsök

A szájban lévő kellemetlen érzés megszüntetésére napközben gyors és egyszerű elsősegély lehet a rágógumi – nemcsak, hogy felfrissíti a leheletet, de elősegíti a fokozottabb nyáltermelést, melyek eltávolítják a nemkívánatos baktériumokat. Amennyiben nem bízik az általában értekesített rágógumik minőségében, úgy használjon természetes rágógumikat (például gyantából állítják elő) vagy speciális Buccotherm rágógumit, melyek ásványvízet és xylitol-t tartalmaznak. Sokszor segít az étrend megváltoztatása is – elősorban a hús- és füstölt hústermékek (kolbászok, stb.) fogyasztásának korlátozása és friss gyümölcsök bevitelének a növelése. A leginkább bevált az alma és a narancs. Amennyiben a fenti tanácsok ellenére is  rendszeres és hosszantartó tünetek jelentkeznek, orvos felkeresése szükséges, hogy kivizsgálja a lehetséges betegségeket.  

Termékek