Mindenkinek lehet kellemes lehelete

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Valószínűleg mindannyian éreztünk már szó szerint kellemetlen szájszagot. Amennyiben csak alkalmanként fordul elő, úgy ezt többnyire bizonyos típusú ételek vagy italok, esetleg dohányzás okozza. Ha tartós problémaként jelentkezik, akkor halitosis-ról (rossz lehelet) van szó. Mit lehet vele kezdeni?

A reggelenkénti kellemetlen lehelet legtöbbünknek gondot okoz. Ennek oka elsősorban az alvás közbeni kismennyiségű nyáltermelés. Ez ugyanis elősegíti a szájüreg természetes, folyamatos tisztítását. Továbbá az alvás közbeni stabil állapot, amikor általában az orrunkon keresztül lélegzünk, ideális a baktériumok szaporodásához.  

Mindenről a baktériumok tehetnek

A szájszagot az anareob baktériumok okozzák (ezek olyan baktériumok, amelyeknek nincs szükségük oxigénhez az életben maradáshoz). Ilyen baktériumok élnek a szájüregben is, a szájszag azonban a túlszaporodásuknak a jele. A baktériumok által produkált kénvegyületek tipikus, kellemetlen szagúak. Tehát a hasonlat, hogy valaki „ként (tüzet) lehel“, nem áll távol a valóságtól. Egyeseknek örökletes hajlamuk van a magasabb mennyiségű baktérium termelésére, de ez még nem jelenti, hogy bele kell törődniük a problémába. 

A halitosis nem betegség

A szájszag önmagában nem betegség, hanem csupán egyéb faktorok megnyilvánulása. A leggyakoribb ezek közül a dohányzás, alkohol-, lletve aromatikus ételek rendszeres fogyasztása. A szájszagot gyakran az elégtelen szájhigiénia okozza. Még a napi kétszeri, 2 perces tisztítás sem garantál minőségi ápolást, ha azt nem megfelelő módon végzik. A szájszag oka egyszerűen az éhség is lehet. Különösen akkor, ha hosszabb ideig tart, például diéta vagy böjt idején.

További ok lehet a kezeletlen fogszuvasodás, fogkő vagy paradontózis és a gyulladásos folyamatok a szájüregben vagy annak környékén. A szájüreg természetes környezetét viharos hormonváltozások is befolyásolják (pubertás, terhesség, menopauza, …) vagy egyes gyógyszerek is. A halitózis emésztőrendszeri megbetegedést, például reflux oesophagitis-t is jelenthet. Ilyenkor a gyomor tartalmának egy része az emésztett ételekkel és a gyomornedvekkel visszajut a nyelőcsőbe.

Tippek a helyes tisztításhoz

A szájszag megszüntetésének alapvető előfeltétele az elégséges szájhigiénia. Ez természetesen a fogak tisztítását jelenti, minimum reggel és este. Ha valamilyen aromatikus ételt fogyaszt, tisztítsa meg a fogát rögtön utána, ugyanúgy, ahogy minden cigaretta után. A fogkeféjét cserélje 2-3 havonta. Használjon fogköz tisztító kefét és fogselymet is. Továbbá használjon speciális fogkrémeket, például Gum HaliControl gél fogkrémet. A mechanikus vagy elektronikus fogkefével való tisztítást pedig egészítse ki szájvízzel való öblítéssel, például az  Ultradex szájvízzel.

A nyelvet is tisztítani kell

A nyelv tisztítására speciális kaparók léteznek, mint például a TePe márkáé. A kaparók műanyagból készülnek, ezért használatuk teljesen biztonságos. Nyelvtisztító gél használatával is kombinálhatóak, mint például a Miradent.

A tökéletes szájhigiénia modern kiegészítője a szájzuhany.  Ez a nyomás alatti vízsugaraknak köszönhetően a fogakról szinte minden lepedéket eltávolít. Széleskörű tartozékai között szerepel a nyelv egyszerű öblítésére szolgáló fúvóka is.

Segítség az elsősegély készletből

A szájszag megszüntetésére léteznek tabletták is. Ezek vagy növényi enzimek segítségével működnek, melyek semlegesítik a szájszagot, ezek közé tartozik a Gum HaliControl tabletta vagy probiotikumokkal, melyek helyreállítják a természetes  mikrobiális egyensúlyt a szájban.

Rágógumik és gyümölcsök

A szájban lévő kellemetlen érzés megszüntetésére napközben gyors és egyszerű elsősegély lehet a rágógumi – nemcsak, hogy felfrissíti a leheletet, de elősegíti a fokozottabb nyáltermelést, melyek eltávolítják a nemkívánatos baktériumokat. Amennyiben nem bízik az általános rágógumik minőségében, úgy használjon természetes rágógumikat (például gyantából állítják elő) vagy speciális Buccotherm rágógumit, mely termálvizet és xylitol-t tartalmaz. Sokszor segít az étrend megváltoztatása is – elősorban a hús- és füstölt hústermékek (kolbászok, stb.) fogyasztásának korlátozása és friss gyümölcsök bevitelének a növelése. A leginkább bevált az alma és a narancs. Amennyiben a fenti tanácsok ellenére is  rendszeres és hosszantartó tünetek jelentkeznek, orvos felkeresése szükséges, hogy kivizsgálja a lehetséges betegségeket.  

Termékek

Nincs raktáron
Nincs raktáron
Nincs raktáron
Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei