ÓVAKODJON A FOGSZUVASODÁSTÓL

PM
A Profimed csapata
olvasás 2 percig
Oszd meg
II. rész – A fogkrém biztosítson védelmet!

Az előző írásban elmagyaráztuk, hogy a fogkrém hogyan tisztítja a fogainkat. Mivel az ismétlés (állítólag) a tudás atyja, újból emlékeztetjük magunkat, hogy a fogkefét biztosan nem helyettesítheti. Azonban térjünk át gyorsan az ismétlésről a fogkrém talán legfontosabb feladatára, a fogszuvasodás elleni védelemre. Ha 100%-os hatékonysággal lennék képesek megmosni a fogainkat (márpedig erre senki sem képes), akkor nem lenne rá szükség. De ha a fogkeféje munkavégzése hagy maga után még kívánnivalót, akkor az első, ami segíthet az a fogkrémben lévő aktív összetevő, mely gátolhatja a fogszuvasodást.

ISMERJE MEG AZ ELLENSÉGÉT

A fogszuvasodás fő okozója a Streptococcus mutans baktérium, amely a nyálban és lepedékben (szájüregi mikroflórában) él. Ez a baktérium, nagyon leegyszerűsítve, a cukrokat szerves savakká alakítja át, amelyek a száj pH-értékét 5,5 alá csökkentik és ez a kemény fogszövetek demineralizációjához vezet.

Tekintsünk el attól a helyzettől, hogy szó szerint maximálisan el tudjuk távolítani a fogkefével a szóban forgó baktériumokat, mivel ez egyszerűen nem lehetséges. Azt az állapotot is mellőzük, hogy a baktériumok által okozott „kár” olyan kicsi, hogy a szájban lévő ökoszisztéma magától is képes megbirkózni vele. Máris elérkeztünk oda, hogy segítségre van szükségünk. A fogorvosi székben ülve biztosan megkapnánk ezt a segítséget, előtte azonban van esélyünk a megfelelő fogkrémmel elkerülni a fogorvost, amely képes helyreállítani a sérült, meszesedett fogzománcot. A legismertebb és leggyakrabban használt paszták a fluoridos fogkrémek. A fogkrémek és szájvizek mellett magas fluorid-koncentrációjú gélt is alkalmazhat. Ilyen típusú gél használata előtt mindig konzultáljon fogorvosával és gondosan kövesse az használati utasítást.  A közönséges fogkrémek általában 1000-1500 ppm fluoridot tartalmaznak, a gyerekfogkrémek viszont csak 500-1000 ppm-et.

Az utóbbi időben megjelentek olyan állítások, melyek szerint a fluorid egészségtelen, ezért fluorid nélküli fogkrémeket is gyártanak. Ha azonban a fluoridot úgy iktatják ki, hogy nem helyettesítik más, a fogzománcot javító és antibakteriális hatású összetevővel, megnő a fogszuvasodás kockázata.

Az orvosi minőségű hidroxiapatit bizonyítottan sikeres (mHAP). Majdnem azonos a természetes hidroxiapatittal, amely a fogzománc egyik összetevője (más ásványi anyagokkal együtt a fogzománc 87%-át teszi ki). A japán fogkrémgyártó, a Sangi hosszú távú vizsgálatokban bizonyította a hatást, ezért a japán egészségügyi minisztérium a fogszuvasodás ellen hatékony összetevőnek minősítette az mHAP-ot.

Tehát, megfelelő védelem vagy "tökéletes" mechanikus tisztítás nélkül nagyon magas a fogszuvasodás kockázata.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei