Védekezés a koronavírus ellen: moss kezet és moss fogat!

PM
A Profimed csapata
olvasás 3 percig
Oszd meg
Szakértők megállapították, hogy a fogkrémmel történő fogmosás - csak úgy, mint a szappanos kézmosás – megakadályozza a Covid-19 terjedését.

Bár kijárási korlátozás nincs, a járvány veszély sajnos korántsem múlt el, sőt fenyegetőbb, mint valaha. A „moss kezet és fertőtleníts” mantrát már mindannyian elsajátítottuk és legtöbbünknél új rutinná vált a jóval gyakoribb kézmosás. Ám ahogy a vírus természetét jobban megismerik a kutatók, orvosok, újabb szempontokat tárnak fel és új ajánlásokat fogalmaznak meg a járvány lassítására. Neves fogorvosok hívják fel a figyelmünket a fogmosás fontosságára a Covid-19 elleni védekezés szempontjából. Dr.Martin Addy, a Bristol Egyetem nyugalmazott professzora valamint a fia Dr.Liam Addy a Cardiff Egyetem kórházának és fogászati tanintézményének konzultánsa meggyőződéssel vallják, hogy a szájhigiéné hatalmas szerepet játszhat a Covid-19 terjedésének visszaszorításában.

A kéz általi kontaktust a Covid-19 közvetlen és közvetett terjedésének egyik fő formájaként határozták meg, ezért tanácsolták a rendszeres szappanos kézmosást. A detergens (felületaktív tisztító) alapú termékek gyors antimikrobiális hatást fejtenek ki a baktériumok, gombák és vírusok, köztük a COVID-19 koronavírus ellen. A vírus közvetlen terjesztése azonban elsősorban a köhögéssel, tüsszentéssel vagy beszéd közben ürülő nyálcseppekkel történik, ami a távolságtartási szabály bevezetésének az oka.

A fogkrém habja a vírust távol tartja!

 „Ez a két ok, a cseppfertőzés és a detergenesek indokolják a fogászati szakértők napi kétszer két percre vonatkozó ajánlását.” magyarázza Addy professzor. „A fogkrémekben ugyanazokat a detergenseket használják, mint a legtöbb kézmosására használt kozmetikumban, amelyek hatékonyak a koronavírus elleni védekezésben, ezért úgy gondoljuk, hogy a kézmosás mellett a fogmosás is segítené a járvány terjedésének lassítását.”

A fogmosásra vonatkozó statisztikák nem túl rózsásak: egy a Semmelweis Egyetem által végzett reprezentatív felmérés alapján a megkérdezettek csupán 57 százaléka bevallása most naponta kétszer mos fogat. A 14–50 év közötti lakosság közel egyharmada (28%) csupán napi egyszeri alkalmat jelölt meg, és a felmérésben részt vevők 3 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem minden nap mos fogat. Mindössze 8% mossa meg napi két alkalomnál többször a fogát.

A Covid19 elleni védelem érdekében viszont a fogkrém védőhatását fenn kell tartanunk: „A fogkrém antimikrobiális hatásának időtartama 3-5 óra: ennyi időn keresztül segít lassítani a vírus újratermelődését a szájban, a nyálmirigyeken keresztül, ahol szaporodik.” – magyarázza Addy professzor. „A gyakori fogmosás növeli a fogkrém által kifejtett védelmet.”

Egyszerű és hasznos tippek

A vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos a fogmosás megfelelő időzítése. Legjobb, ha közvetlenül az otthonunk elhagyása előtt vagy a tömegközlekedést megelőzően (munkahelyről való indulás előtt) mossuk meg a fogainkat.

A szakértő tippjei a járvány időszakára:

  • Mossunk fogat 2 percen keresztül otthonról vagy a munkahelyünkről való távozás előtt, illetve ahányszor csak eszünkbe jut, napközben is.  
  • Ne öblítsük ki vízzel szájüregünket, csak köpjük ki a fogkrémet. Ez elősegíti a hosszabban tartó védelmet.
  • Ha maszkot viselünk, mielőtt föltesszük, mossunk fogat!

Kedvenc fogkrémeink:

Marvis Cinnamon Mint – gazdag, dúsan habzó, rendkívül kellemes ízű fluridos fogkrém

Gum OriginalWhite fogkrém – Amellett, hogy fogszuvasodás ellen magas szinten véd, még fehéríti is a fogainkat abszolút barátságos módon.

Biomin F fogkrém – Egy orvostechnikai eszköz, amely remineralizálja fogainkat  és véd fogszuvasodás ellen is.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei