A nagy fogkrémhatározó (az egyes fogkrémek szájhigiéniai és egyéb hatásai)

PM
A Profimed csapata
olvasás 25 percig
Oszd meg
A boltok polcai rogyásig vannak pakolva a legkülönbözőbb fogkrémmárkák termékeivel. Már az is órákba telne, ha mindegyiket egyenként a kezünkbe véve vizsgálnánk meg, pontosan mit is ígér az adott fogkrém. És akkor még közel sem járunk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális típust, csupán a felszínt kapargattuk meg egy kicsit.

A csomagolások és a reklámok lényegében mind ugyanazt állítják saját termékeikről: keresve sem találhat ennél jobb fogkrémet, és persze a legtöbb fogorvos éppen azt a márkát és típust ajánlja.

Mi az igazság? Létezik “legjobb fogkrém”? És ha igen, melyik az?

 

Az igazság az, hogy akárcsak a fogkefék és egyéb fogápolási termékek esetében, a fogkrémekkel kapcsolatban is igaznak bizonyul az állítás, miszerint ahány fog- és szájtípus, annyi fajta fogkrém.

A megfelelő kiválasztásához figyelembe kell vennünk, hogy milyen fog- és ínytípuson használjuk majd, illetve azt is, hogy egyáltalán milyen céllal. (A fogkrémek funkciója ugyanis manapság már túlmutat az “egyszerű” fogtisztításon.)

 

A tökéletes fogkrémet kiválasztani nehéz feladat, ám koránt sem lehetetlen. A segítséget pedig ebben a cikkben igyekszünk összefoglalni.

Részletesen bemutatjuk, milyen fogkrémek kaphatók a hazai piacon, és ezek közül melyek azok, amelyekben teljes mértékben megbízhatunk. Kitérünk arra is, hogy a különböző típusú fogakra milyen fogkrémeket érdemes használni

Lesz szó az egyes fogpaszták funkcióiról, továbbá arról is, hogy helyettesíthető, illetve kiegészíthető-e valamilyen házi megoldással a bolti fogkrémek használata.

1. fejezet

  A fogkrém pontos szerepe a fogápolásban

Sokan csak egy “egyszerű” fogkrémet szeretnének, és valójában fogalmuk sincs, hogy több típus is létezik – azt pedig pláne nem tudják, hogy ezek közül melyiket és miért lenne érdemes használniuk.

Az sem példa nélküli, hogy valaki egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán használ fogkrémet. Egy korábbi felméréséből kiderül, hogy a magyar lakosság átlagosan évi 3,8 tubus fogkrémet használ el, tehát negyedévente 0,95-ot, míg az ideális arány a havi 3 tubus lenne.

Azt a legtöbben tudják, hogy a fogkrém fogápolási célt szolgál. De mit jelent ez pontosan? Hogyan ápolja a fogakat?

A fogkrém legfontosabb szerepe, hogy elősegítse a fogakon található plakk, vagy más néven lepedék eltávolítását, illetve megszüntesse a fogkefe sörtéi által okozott kellemetlen érzést fogmosás közben. Az egyes fogkrémekben ráadásul számos olyan anyag található, amelyek gyógyhatással vannak az ínyre és fogakra.

Az, hogy ilyen sokféle hatású fogkrém található a piacon, azt is jelenti, hogy egy laikus számára valóban nem egyszerű a döntés.

 

Fontos: Annak érdekében tehát, hogy jó döntést hozzunk, érdemes megkérdezni fogorvosunk véleményét is, aki szakszerű tanácsokkal láthat el minket a fogak és az íny állapotát, valamint számos egyéb kritériumot figyelembe véve.

Milyen anyagot tartalmaznak a fogkrémek?

Bár számos különféle típusú fogkrémmel találkozhatunk a boltokban, van néhány olyan összetevő, amely szinte minden pasztában megtalálható:

  • lepedék és elszíneződések eltávolítását segítő abrazív (vagyis koptató) anyagok,
  • szintén a lepedék feloldását végző különféle oldóanyagok,
  • habzást előidéző úgynevezett felületaktív anyagok (SLS),
  • stabilizáló és kötőanyagok, amelyek a fogkrém állagát határozzák meg,
  • ízesítő és illatanyagok, melyek pedig értelemszerűen a fogkrém ízéért felelnek.

Egy “hagyományos” fogkrém összetételében lényegében ezek az alapvető anyagok találhatóak meg.  Az ezen felül hozzáadott kémiai anyagok, illetve gyógyszeres készítmények pedig azt határozzák meg, hogy az adott fogkrém milyen egyéb problémára (szuvasodás, ínyvérzés, rossz lehelet stb.) nyújt megoldást.

Az egyik ilyen anyag a hidroxiapatit, amelyet a szájsebészetben csontpótlásra használnak. Erre azért alkalmas, mert hasonló kémiai szerkezettel bír, mint a természetes csontok, így fogkrémek alkotóanyagaként alkalmas a fogak megerősítésére is. 

Szintetikus hidroxiapatitot elsőként a NASA állított elő azért, hogy az asztronautáknál tapasztalható fog- és ínysorvadást kezeljék a segítségével nullgravitációs környezetben. Előállításának módját a piaci szektor később egyenesen az űrhivataltól vette át. Az első ilyen nano-hidroxiapatitot tartalmazó, fogzománc-erősítő fogkrémet Japánban, 1980-ban mutatták be - azóta a szigetországban szinte már kötelező alkotóanyaga a fogszuvasodás-megelőző készítményeknek.

Szintén fontos eleme a legtöbb fogkrémnek a fluorid, amely a szájban található baktériumok sejtjeit életben tartó enzimek hatását gátolja, így segíti a lepedék kialakulásának megelőzését, tehát megelőzi a fogszuvasodást, valamint óvja is a fogzománcot.

A kalcium szintén megtalálható a fogkrémekben, fontos a szerepe a csontok egészségének megőrzésében, de a fogzománc újjáépítésében is.

Most pedig vegyük sorra, milyen típusú fogkrémekkel találkozhatunk a polcokon.

2. fejezet

Milyen típusú fogkrémek vannak?

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de összesen 6 különböző fogkrémtípust különböztethetünk meg, annak alapján, hogy milyen szájhigiéniai problémára kínál megoldást.

Bár ezzel kapcsolatban vannak viták, hogy pontosan hová helyezzük a határt az egyes hatásmechanizmusok között, de ez a közelítőérték viszonylag pontos.

 

Létezik fogfehérítő, fluormentes, a fogkő kialakulásának megelőzését segítő vagy fogínyvérzés elleni fogkrém, illetve olyan is, amely a fogzománc regenerálódásáért felel. Van tipikusan a rossz lehelet ellen kifejlesztett fogkrém, ahogyan a kizárólag természetes anyagokból és gyógynövényekből álló készítmények is megtalálhatók a boltok polcain.

De melyik típusra mi jellemző? Mire kell figyelnünk, mielőtt az egyiket megvásárolnánk? Egyáltalán milyen fogakra ajánlott a használatuk?

 

Fogfehérítő fogkrém

swiss dent fogkrémMindenki fehér fogsorra vágyik, de sajnos nem adatik meg mindenkinek. Az, hogy valakinek mennyire fehérek a fogai, számtalan dolog függvénye. Az étkezési és egyéb életmódbeli szokások természetesen rengeteget nyomnak a latba, de bizony genetikai okok is megbújhatnak a könnyebben sárguló, fogak mögött.

Az évek során azonban kvázi társadalmi elvárás lett a fehér fog – és akár azt is mondhatnánk, a hibátlan fogsor már szinte státusszimbólum. A plakátokról gyönyörű fehér fogak csillognak le ránk, ahogyan a mozivászonról is, de a mindennapi életben is egyre gyakrabban találkozhatunk ápolt fogsorral.

A jó hír az, hogy azok számára is van remény, akiknek jelenleg nem fehér a fogsoruk. Számukra több fogfehérítő megoldás is könnyedén elérhető. 

 

Pro tipp: Ilyen például az orvosi fogfehérítés, illetve a fehérítő hatású fogkrémek és egyéb megoldások.

Az egyéb megoldások között jellemzően fogfehérítő hatású szájvizeket, fehérítő matricákat, tollakat és ecseteket értünk.

A fogfehérítő szájvizek azért is bizonyulnak hasznosnak, mert egyfelől növelik a hasonló céllal készített fogkrémek fehérítőhatását, másfelől pedig növelik a szájüreg tisztításának hatékonyságát is.

A fehérítő csíkok ma már a legtöbb drogéria polcain megtalálhatóak, de meg kell jegyeznünk, hogy a rendelői szerekhez képest ezek alacsonyabb koncentrációjú termékek. Emellett káros hatásaik is lehetnek, ezt több vizsgálat is alátámasztja, többek között egy, amelyet idén az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves ülésén mutattak be, miszerint a hasonló termékek a felszín alatt károsíthatják a fogak szerkezetét

Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy fogfehérítés közben nem ihatunk és nem ehetünk.

Léteznek persze házi praktikák is fogfehérítésre: ezeket a cikk egy külön fejezetében tárgyaljuk részletesen.

Az tény, hogy a legegyszerűbb, legkíméletesebb és egyben leginkább költséghatékony megoldást a fogfehérítő fogkrémek jelentik. Ezeknek is több típusát különböztetjük meg. Vannak olyanok, amelyeket a hagyományos fogkrémek mellett, és olyan is, amelyeket azok helyett kell alkalmaznunk.

Ráadásul nem is kell messzire mennünk, ha fogfehérítő fogkrémet akarunk beszerezni, ezek ugyanis a drogériák és gyógyszertárak kínálatában egyaránt megtalálhatóak.

 

Fontos: Azt azonban mindenképpen tudni kell ezekről a pasztákról, hogy alapvetően nem változtatják meg a fog eredeti színét - csupán megtisztítják azokat a lepedék okozta elszíneződésektől.

Nagyon fontos, hogy gyerekek számára nem ajánlott a fehérítő hatású fogkrémek használata, az ő fogzománcuk ugyanis még túlságosan puha, így a fogkrém könnyedén felsértheti azt.

Adott a kérdés: mire kell kiemelten figyelni, amikor fehérítő hatású fogkrémet választunk?

A fluoridszám lehet az egyik indikátor, ugyanakkor meg kell jegyeznünk azt is, hogy nem minden fehírő fogkrémben találunk fluoridot. Egy jó fehérítő fogkrém 1400 ppm (parts per million, az illető komponens mennyisége a rendszer millió egységében) fluoridot tartalmaz. 

 

Ne feledd: Ezért is kockázatos a fehérítő fogpaszták használata gyerekek számára, hiszen egy hat éven aluli gyermek számára 500 ppm flouridtartalom, egy hat éven felüli számára pedig az 1000 ppm körüli fluoridtartalom az ideális.

Egy másik fontos tényező, amire érdemes odafigyelnünk, az egyes anyagok napi beviteli aránya. Az ilyen fogkrémek ugyanis apró, érdes tisztítószemcséket is tartalmaznak, ezekhez pedig a gyártók mind konkrét napi beviteli (RDA, azaz Recommended Dietary Allowance) értéket rendelnek. Szakértői vélemények szerint a tisztítószemcsék RDA-értéke maximum 150 mg lehet.

Természetesen fontos szempont az is, hogy amikor fogkrémet vásárolunk, mindenképpen olyat válasszunk, amely megfelelt a klinikai teszteknek.

 

Fluoridmentes fogkrém

Optimális esetben napi rendszerességgel, legalább egyszer használunk fogkrémet. Így igazán érdemes alaposan átgondolni, milyen anyagtartalmú fogkrémet veszünk a szánkba. A szájnyálkahártya körülbelül 1 perc alatt képes felszívni a különféle anyagokat, amelyek a fogkrémben találhatók. Ráadásul az így a szervezetbe került anyagok a májat megkerülve jutnak a véráramba.

A fluorid hatásait illetően sok kérdés merült fel az elmúlt évtizedekben, a szakemberek azonban még ma is a fluoridos fogkrémek használatát javasolják, jótékony hatásai miatt - amelyeket mellesleg elsősorban helyileg képes kifejteni, így például az ivóvízben található fluorid kisebb hatással van ránk, mint gondolnánk. Megjegyzendő az is, hogy a fogkrémekben található fluoridkoncentrációt törvényileg szabályozzák, tehát attól sem kell tartani, hogy túlságosan sok kerülne a szervezetünkbe.

Néhány kutatás szerint a magas fluorid-koncentráció negatív hatással lehet az IQ-szintre is, ezek az eredmények azonban egyelőre még nem számítanak egyhangúan elfogadottnak. A vizsgálatokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a már esetlegesen káros koncentráció messze nagyobb, mint ami a nyugati világban az ivóvízben előfordul, és ezeket jellemzően olyan helyeken mérték, ahol a közműrendszerrel, az ivóvízzel egyébként is komoly problémák akadnak, így Iránban, Kínában és Indiában. Ezzel szemben az Egyesült Államokban például, ahol a koncentráció alacsonyabb, a ‘40-es évek óta tart az ivóvizek fluoridizációja és évtizedek óta a lakosság mintegy kétharmadát érinti közvetlenül - az azóta eltelt évek alatt az ország átlagos IQ-szintje 15 pontot növekedett. Tehát: a kifejezetten magas fluorid-koncentrációnak lehetnek negatív hatásai, emiatt azonban az átlagos európai vagy amerikai fogyasztónak egyáltalán nem kell aggódnia.

Egyéb potenciálisan káros összetevők

Nem a fluor az egyetlen anyag, amelyre érdemes figyelnünk. Az SLS (nátrium-lauril-szulfát) szintén az egyes fogkrémek összetevője, erős tisztítóereje miatt. Ahogyan arról már a fentiekben is írtunk, a fogkrém lényegében az SLS miatt habzik.

 

A legnagyobb probléma ezzel a szerrel, hogy maró hatása miatt kikezdi a bőrfelületet, így a különféle méreganyagok könnyebben jutnak be a szervezetünkbe – egészen pontosan a véráramba.

Ezenfelül lassítja a sebgyógyulást és az afták kialakulásában is jelentős szerepe van. (Itt sem arról van szó persze, hogy az anyag szó szerint szétmarná a szánkat, aligha engedélyeznék fogkrémekben a használatát, az egyébként észre sem vehető roncsoló hatása azonban éppen elég lehet némi kellemetlenség okozásához, ha nem figyelünk a mennyiségekre.)

De a felsorolás még korántsem ért véget. A hagyományos fogkrémekben található ugyanis egy PEG (polietilén-glikol) nevű emulgeáló szer is. A tanulmányok szerint a PEG-nek önmagában nincsenek káros hatásai a szervezetre, bár megjegyzendő, hogy hatását a gyermekekre nem vizsgálták kimerítően. Előállításának módjától függően azonban tartalmazhat nagyobb mennyiségű etilén-oxidot, amely bizonyítottan rákkeltő anyag, illetve 1,4-dioxánt, amely potenciálisan rákkeltő

 

Fontos: A legtöbb fogkrém esetén természetesen ettől nem kell tartanunk: ez jellemzően az olcsóbb, nem ellenőrzött, klinikailag nem tesztelt termékeknél fordulhat elő.

És végül még egy összetevő, amely káros hatással lehet az egészségünkre: a parabén. Ezt az anyagot leginkább tartósítószerként használják. A probléma, hogy túlságosan magas koncentrációban káros hatással lehetnek a hormonrendszerre, befolyásolva az ösztrogéntermelést, így pedig közvetetten rákkeltő hatásuk is lehet (a túlságosan magas ösztrogénszint növeli ugyanis a mellrák kockázatát).

 

 A jó hír, hogy a neves gyártók már szinte kivétel nélkül megszabadultak tőle, az olcsóbb termékekben azonban még a mai napig megtalálható ez az anyag.

Érdemes tehát alaposan ellenőrizni, hogy ezen anyagok közül szerepel-e bármelyik is a fogkrémünk összetevőinek listáján. És amennyiben igen, úgy erősen javasolt lecserélni azt egy olyanra, amely mentes ezektől a káros anyagoktól.

 

Fogkő elleni fogkrém

Sokan nem is tudják, de az egyik leggyakoribb szájhigiéniai probléma a fogkő, amelynek következménye akár ínygyulladás is lehet, de felelős lehet a rossz leheletért, illetve az elszíneződött fogakért is.

 

Ne feledd: A fogkő úgy alakul ki a szájban, hogy az étkezés utáni savas közegben szaporodó baktériumok lepedéket képeznek a fogakon, amelyekből idővel (ha nem távolítjuk el őket) fogkő képződik. 

Ezért is érdemes olyan fogkefét használni, amely hatékonyan távolítja el a fogról a lepedéket.

A fogkövet, annak kialakulása után, már csak fogorvos tudja eltávolítani, így a megelőzés kulcsfontosságú - ebben játszanak szerepet a fogkrémek. Ennek érdekében ajánlott antibakteriális fogkrémet használni, amely megtámadja és hatékonyan semmisíti meg a szájüregben a fogakra telepedő baktériumokat.

A fogkő kialakulásának megelőzésében segíthet továbbá a fogselyem, illetve a cukormentes rágógumi is. Előbbi a lepedékeket távolítja el hatékonyan, utóbbi pedig az étkezés utáni savas közeget semlegesíti a szájban.

 

Paradontózis vagy fogínyvérzés elleni fogkrém

gum paroex fogkrémA fogínyvérzés viszonylag gyakori probléma – a felnőtt lakosság ~90%-a már tapasztalta valamilyen formában, hogy legalább egy kis területen vérzik az ínye. Ráadásul érdemes komolyan venni ezt a tünetet, mert az ínygyulladás első jele is lehet. 

A fogínyvérzés megelőzhető rendszeres és alapos fogápolással. Ha azonban már megtörtént a baj, használhatunk ínygyulladás és fogínyvérzés elleni fogkrémet. 

Megjegyzés: Ezekben jellemzően klórhexidin, triklozán, gyógynövények és vitaminok találhatók. Ha tehát fogínyvérzést tapasztal, érdemes ilyen típusú fogkrémet vásárolnia.

Meg kell ugyanakkor említenünk, hogy a klórhexidin tartalmú fogkrémek jellemzően rövid távon hasznosak, hosszabb távon viszont szerepet játszhat a fogak elszíneződésében és a fogkőképződésben is.

 

Fogzománc-regeneráló fogkrém

A fogzománcról érdemes tudni, hogy a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagát tartalmazó anyaga. Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy ne kellene védelméről külön is gondoskodnunk, ugyanis természetesen nem sérthetetlen ez sem.

 

A fogzománcra a savas ételek és italok vannak a legkárosabb hatással.

 Az első lépés tehát a zománc védelmének érdekében, hogy ezek fogyasztását csökkentjük.

A fogzománc károsodásának hatásai a következők lehetnek:

  • hidegre és melegre érzékeny fogak,
  • elszíneződő fogak, illetve
  • a fogak felszínen megjelenő mélyedések.

A fluoridtartalmú fogkrémek azonban elősegítik a meggyengített fogzománc regenerálódását: az ilyen készítmények kiválóan alkalmazhatóak a káros hatások megelőzésére.

 

Rossz lehelet ellen

A rossz szájszaggal az a legnagyobb probléma, hogy a legtöbben sajnos nincsenek is tisztában vele, mennyire érinti őket a probléma – társaságban ugyanis általában tabutémát képez a kellemetlen lehelet.

gum halicontrol fogkrémA kellemetlen szájszag mögött számos dolog állhat. A leggyakoribb ok, hogy az éjjel kiszáradt szájban – a nyál fertőtlenítő hatása nélkül –, elszaporodnak a rossz leheletért felelős baktériumok. Kiváltó ok lehet továbbá a gyenge immunrendszer, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz és a kialvatlanság is.

De mit lehet tenni a rossz szájszag ellen?

A reggeli kellemetlen lehelet elleni harcban az úgynevezett éjjeli fogkrémek jó választásnak bizonyulhatnak, de kaphatóak kifejezetten a rossz lehelet megelőzésére gyártott fogkrémek is – ugyanakkor ezek összetevőik tekintetében alig, vagy legtöbbször egyáltalán nem mutatnak eltérést. 

Az ilyen készítmények, természetes összetevőik (xilit, borsmenta olaj, szegfűszeg olaja, C-vitamin, eukaliptusz olaj, édeskömény magjának kivonata) segítségével gátolják a nemkívánatos baktériumok elszaporodását a szájban. 

 

Természetes, gyógynövényes fogkrém

buccotherm fogkrémÖsszességében kijelenthető tehát, hogy a természetes anyagokból készült gyógynövényes fogkrémek több fronton is bevethetők, ha szájápolásról van szó. Egyfelől megóvják a szervezetet a felesleges méreganyagok véráramba jutásától. Másfelől pedig a kellemetlen szájszagokkal is hatékonyan veszik fel a harcot.

Az ezekkel kapcsolatos egyik gyakori félelem, hogy az ízük kellemetlenebb, mint a hagyományos fogkrémeké - a tesztek azonban azt bizonyítják, hogy a legtöbbnek igen kellemes íze van.

Természetes összetevőik között pedig olyan anyagokat találunk, amelyek:

  • fertőtlenítő és gyulladácsökkentő hatásúak,
  • kellemes illatot kölcsönöznek a szájnak,
  • ráadásul sebtisztításra és fájdalomcsillapításra is egyaránt alkalmasak.

3. fejezet

Fogkrém házilag – jó ötlet, vagy felejtsük el?

Jól látható trend, hogy manapság egyre több házi szépségápolási tipp terjed közkézen. És mivel a fogfehérítés napjainkban igen divatos, természetesen otthoni fogfehérítő tippekből is bőven talál, aki keres.

De vajon mennyire jó ötlet megbízni ezekben?

Először vegyük sorra, melyek a legnépszerűbb házi fogfehérítő technikák. A dobogó legfelső fokán egyértelműen a szódabikarbóna áll. Mégpedig azért, mert a szódabikarbóna képes eltávolítani a fogakra rakódott lepedéket, valamint a fogak fényesítésében is jól teljesít.

Van azonban egy "apró" probléma vele. 

 

Mégpedig az, hogy hosszú távú használat esetén károsítja a fogzománcot, ha citrommal vagy más savas anyagokkal együtt használjuk. Éppen ezért nem javasoljuk a használatát.

Van még néhány gyümölcs, amelyet sok házi fogfehérítő praktikákat tartalmazó lista megemlít, a szakértők mégsem javasolják ilyen célú használatukat. Mégpedig a citrom, a citromlé és a narancs. A citrusfélékben fellelhető citromsav kivonja a fogakból a kalciumot, ezáltal súlyosan károsítja a fogzománcot.

Sajnos a megelőzésre méltatlanul kevés időt fordítunk.

 

Pro tipp: Pedig az egészséges és fehér fogak titka: a színező hatású italok és táplálékok fogyasztásának mellőzése.

Ilyenek például a cigaretta, a kávé, a tea, vagy éppen a vörösbor, illetve a különféle mesterségesen színezett üdítők. Ha ezek fogyasztását mérsékeljük, illetve nullára csökkentjük, máris rengeteget tettünk fogaink egészségért és ragyogó fehérségéért.

Az otthoni fogfehérítési praktikák egyik legnagyobb hátránya, hogy hatásukat jóval lassabban fejtik ki, mint a fogorvos által végzett fogfehérítés.

4. fejezet

Melyek a legjobb fogkrémek?

A cikk ezen pontján gyakorlatilag mindent tudunk a fogmosásról, amit laikusként tudni érdemes. Mindent, egyetlen dolog kivételével: melyiket válasszuk a rengeteg fogkrémmárka közül?

Az alábbiakban 12 márka legkülönbözőbb hatású fogkrémeit gyűjtöttük össze. 

 

 A lista tartalmaz fogfehrítő, fluroidmentes, érzékeny fogakra, illetve paradontózis vagy rossz lehelet ellen fejlesztett, valamint természetes anyagokból készült fogkrémeket is.

 

Swissdent fogkrémek

A Swissdent egyaránt kínál megelőzésre, a fogzománc regenerálására, illetve fogfehérítésre alkalmas fogkrémeket, ráadásul legtöbb termékük fluoridmentes.

A céget a svájci Dr. Vaclav Velkoborsky fogorvos alapította 2006-ban. A fogfehérítési módszerek egyik legelismertebb szakértőjeként dolgozott, amikor felismerte, hogy igény volna egy olyan fehérítő eljárásra, amely nem jár azzal, hogy a fogak érzékenyek lesznek vagy sérül a fogzománc. Ezt keresve alkotta meg azt a formulát, amelyen a Swissdent fogkrémek alapulnak, és amellyel a fogfehérítés negatív hatásai elkerülhetőek.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a SWISSDENT termékeinél az abrazivitás értéke a legnagyobb megengedett határértéknél ötször kisebb, a hagyományos fehérÍtő fogkrémek jellemzően 3-5-ször ekkora értékkel bírnak.

swissdent fogkrémA Swissdent Crystal a fogzománc hiányosságainak kijavításával, ezáltal annak megerősítésével járul hozzá a fogak egészségéhez. Ráadásul alkalmas érzékeny fogak kezelésére, hosszútávú használat során pedig csökkenti a fogak érzékenységét is. Mindezek mellett pedig a fogak fehérítésében is remekül szerepel.

A Swissdent Extreme egyszerre segít a fogfehérítésben és a fogápolásban. A fogkrém étkezési szóda-, kalcium peroxid- és dupla mennyiségű természetes enzimtartalma ugyanis hatékonyan távolítja el a fogakon található külső elszíneződéseket, ráadásul semlegesíti a szájban lévő savakat, amelyek így nem tudnak alapul szolgálni a baktériumok gyors szaporodásának. Emellett hatékonyan ápolja az ínyt is. Alacsony abrazivitás értékének köszönhetően az egyik leggyengédebb fogfehérítő fogkrém a piacon.

A Swissdent Biocare a fogak remineralizálásában játszik fontos szerepet, valamint csökkenti azok érzékenységét, továbbá simává teszi felületüket, ezáltal nehezebben színeződnek el. Ezenfelül képes csökkenteni a foglepedék-képződést, a fogkrémben található rozmaring- és gránátalmakivonat pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

A Swissdent Gentle pedig egy gyengéd fogfehérítő fogkrém, amely amellett, hogy világosítja a fogakat, eltávolítja a fog felszínéről a proteinréteget, amely a fog felületének az elszíneződését és foglepedék képződését okozza. Mindemellett úgy képes frissíteni a leheletet, hogy közben nem irritálja a szájnyálkahártyát.

Apadent fogkrémek

apadent fogkrém

Az Apadent fogkrémek közül két típust szeretnénk kiemelni, a Total Care-t és a Sensitive-et.

A mentolos Total Care a fogak és az íny teljeskörű ápolását garantálja, köszönhetően a benne található sangi hidroxiapatitnak, amely erősíti a fogzománcot (így bizonyos mértékig fehéríti is a fogakat), illetve megóvja a fogakat a szuvasodással szemben. A hidroxiapatitot a fogorvoslásban évtizedek óta használják már kedvező tulajdonságai miatt csontpótlásra, lásd cikkünk elején a részletesebb leírást.

Megjegyzés:  A fogkrémben található tealevelek, zsálya, valamint kamillakivonat pedig az ínyre vannak jó hatással.

A Sensitive szintén tartalmaz sangi hidroxiapatitot, amely fogfehérítő és fogzománcerősítő hatással bír, illetve segít a fogszuvasodás megelőzésében, valamint az íny jó állapotának megtartásában is. 

Megjegyzés:  Ezenfelül a benne található kálium-nitrátnak köszönhetően enyhíti a fog túlérzékenységét is. 

Fontos megemlíteni, hogy sem fluoridokat, sem csiszolóanyagokat nem tartalmaz.

 

Apagard fogkrémek

Ha érzékeny fogakra kifejlesztett, fogfehérítő és fogzománc-regeneráló, fluoridmentes fogkrémeket keres, az Apagard Premio és M-Plus tökéletes megoldás lehet, a SMOKIN’ pedig kifejezetten dohányosok számára kifejlesztett fogkrém.apagard

A Premio és M-Plus a fentiekben már említett hidroxiapatit tartalmaz, amely remineralizálja a fogzománcot (visszajuttatja belé a szükséges ásványi anyagokat), valamint kijavítja és betömi a fogakon található mikrocsatornákat. Íze mentolos, fluoridot és csiszolóanyagokat nem tartalmaz. 

A SMOKIN’ a fentiekhez hasonló hatások mellett extra védelmet nyújt a cigaretta, bor és tea okozta elszíneződéstől, köszönhetően a benne található polietilén-glikolnak és polivinil-pirrolidonnak. Íze szintén mentolos, társaihoz hasonlóan pedig sem fluoridot, sem csiszolóanyagokat nem tartalmaz. 

 

BioMin fogkrémek

biominHa érzékeny fogakra használható, fluoridmentes fogkrémet keres, a BioMin F, valamint a BioMin C tökéletes választás lehet. 

Ezek ugyanis egy nemrégiben szabadalmazott technológia révén segítik a fogzománc védelmét, valamint speciálisan a modern étkezés szájhigiéniai kockázatainak csökkentésére fejlesztették ki.

A fogkrémek egyik különlegessége, hogy lassú felszabadulású, alacsony dózisú fluorapatit nevű ásványokat juttat a fogfelszínre, amely még 12 órával a fogmosást követően is kétszer olyan erős védőréteget képez, mint a normál fogzománc.

 

Buccotherm fogkrémek

A Buccotherm fogkrémei segítenek a fogszuvasodás megelőzésében, a fogak fehérítésében, illetve az érzékeny íny ápolásában is. 

A fogszuvasodást megelőző fogkrémük 26%-ban Castera-Verduzan termálvizet, gazdag lúgos pH értékű ásványi sót tartalmaz, amellyel segít a száj savasságát és szárazságát semlegesíteni, hogy gátolja a baktériumok gyors szaporodását, valbuccothermamint ezáltal segíti a fogzománc ásványianyag-pótlását. Nagyon fontos továbbá, hogy a termék nem tartalmaz parabént, szintetitkus színezékeket, valamint különféle illatanyagokat és alkoholt sem.

A fogfehérítő hatású Buccotherm fogkrémek képesek eltüntetni az elszíneződésekért felelős pigmentációkat a fogzománcról, nyugtató hatású propolisz kivonata pedig a fogíny esetleges kellemetlen érzését, fájdalmát enyhíti.

Megjegyzés:  A fogkrém 99,7%-ban természetes összetevőkből készült. Nem tartalmaz parabéneket, szintetikus színezékeket és illatosító szereket, ráadásul 20,4%-ban ökologikus földgazdálkodásból származik – azaz nemcsak egészséges, környezettudatos is.

Az érzékeny ínyekre kifejelsztett fogkrém pedig megnyugtatja a folyamatos irritációnak kitett, esetleg gyulladt ínyt, valamint segíti az afták és fekélyek gyógyulását. Lúgos hatású ásványi sói segítik a fogzománc védelmét, ráadásul nem tartalmaznak alkoholt, SLS-t, mesterséges színezékeket es illatanyagokat, parabént, cukrot és mesterséges édesítőszert sem.

 

Marvis fogkrémek

A Marvis fogkrémek elsősorban azoknak jelentenek tökéletes választást, akik olyan fogfehérítésre alkalmas készítményt keresnek, ami egyben ízélménnyé varázsolja a fogmosást.

marvis

A Marvis fehérítő menta fogkrém eltávolítja a fogakon található lepedéket és egyéb felületi szennyeződéseket, hogy használója fényesebb, szebb mosolynak örvendhessen a mindennapokban. 

A Cinnamon Mint egy egzotikus, fahéjas ízű fogkrém, amely összetevőinek köszönhetően csökkenti a fogakon való lepedékképződést, illetve a fogkő kialakulását.

Az Amarelli Licorice az 1731 óta medvecukrot és édesgyökeret gyártó Amarelli cég együttműködése során jött létre. A fogkrém ízhatása így egészen különleges élményt nyújt.

A Marvis termékei között megtalálható a finoman hűsítő, menta ízű Aquatic Mint, a gyömbért a mentával vegyítő Ginger Mint, valamint a jázmin és menta elegyéből származó Jasmine Mint – ezutóbbit leginkább hölgyek számára ajánljuk. A Classic Strong íze pedig a fogkrémek és rágógumik egyik legismertebb és legnépszerűbb ízét, a borsmentát képviseli. 

 

Mindezeket pedig tovább fokozza az a kellemes, habos és intenzív ízélmény, amelyet a Marvis fogkrémei fogmosás közben nyújtanak.

 

GUM Sunstar fogkrémek

A GUM Sunstar fogkrémei igen sokféle szájhigiéniai és fogászati problémára képesek hatékony megoldást nyújtani. Ilyenek például a fogínyvérzés, a lepedékképződés, a fogszuvasodás, fogérzékenység, a rossz szájszag, valamint a szájszárazság.

A GUM Paroex tökéletes megoldást nyújt ínyvérzés és -gyulladás ellen, továbbá remek lepedékcsökkentő hatással bír. A fogorvosok ínyregenerálására és revitalizálására ajánlják. A Paroex használata ráadásul a szájban lévő sebészeti beavatkozások előtt és után, foghúzás vagy implantáció esetén ajánlott. Hosszú távon viszont a fogkrém nem használható rendszeresen.

Amennyiben a fogak és a fogíny hosszútávú védelméről szeretne gondoskodni, a GUM ActiVital jó döntés lehet, köszönhetően jótékony hatású gránátalma kivonatának. A fogkrém ráadásul megerősíti a fogzománcot, illetve a fognyak-visszahúzódás esetén a dentint (a zománc, a cement és a fogbél között elhelyezkedő keményszövetet) is.

A GUM Ortho foggél antibakteriális hatása csökkenti a lepedék baktériumainak számát, a gyömbér és az Alpha Bisabolol kombinációja pedig gyulladáscsökkentő hatású. Ezenfelül a fogakon található fehér foltok (szuvas léziók) és a fogszuvasodás kialakulásának esélyét is csökkenti.

Ha pedig fogfehérítő fogkrémet keres, a GUM OriginalWhite-ra érdemes vetnie egy pillantást. A benne található fehérítő mikro gyöngyökkel hatékonyan segít újra hófehérré varázsolni a fogakat. Hatóanyagainak köszönhetően pedig a felületi elszíneződéseket is eltávolítja, és hozzájárul a fogzománc erősítéséhez.

A GUM SensiVitalt kifejezetten érzékeny fogakra fejlesztették. Helyreállítja a sérült fogzománc ásványianyag-tartalmát, ezenfelül feltölti a nyitott hidroxiapatit-részecskékkel, így csökkentve azok érzékenységét, illetve a szuvasodás kialakulásának esélyét. Ráadásul sem parabént, sem SLS-t vagy alkoholt nem tartalmaz.

A kellemetlen szájszaggal küzdők számára a GUM HaliControl a megfelelő választás. Hatékonyan rögzíti és semlegesíti a rossz szájszagot okozó baktériumokat, valamint elpusztítja a nyelv és a fogak felületén élőket.

A GUM Hydral pedig az érzékeny szájüreg, valamint a szájszárazság okozta problémák megoldásában segít azáltal, hogy megóvja a szájnyálkahártyát a kiszáradástól, illetve gátolja a fogszuvasodást és remineralizálja a fogzománcot. 

 

Korres fogkrémek

A Korres fogkrémei az érzékeny fogak, illetve a fogfehérítés problémájának megoldására fókuszál. Előbbivel kapcsolatban a borsmentával és zöldcitrommal készített fogkrémet, utóbbival pedig az ánizst és eukaliptuszt tartalmazó fehérítő fogkrémet ajánljuk.

 

A hagyományos receptúrák szerint a borsmenta levelének rágása frissíti a fogínyt és enyhíti a fájdalmat, a zöldcitrom pedig a rossz lehelet és a fogromlás elleni harcban segít.

Az aktív kókuszolaj pedig a fogzománc felületén elhelyezkedő pigmentsejtek eltüntetése során fejti ki jótékony hatását. Az ánizs antibakteriális hatása miatt megnyugtatja a sérült vagy gyulladt fogínyt. Emellett az eukaliptusz is fertőtlenítő hatású, ráadásul a friss és üde leheletet is képes biztosítani.

 

L’Angelica fogkrémek

langelica fogkrémA L’Angelica termékei egytől egyig természetes alapanyagokból készülnek, ha tehát ilyet keres, nem kell tovább kutatnia. Ezek között azonban többféle is létezik: fogfehérítésre szánt, rossz lehet ellen hatékony, érzékeny fogakra fejlesztett, illetve a paradontózis (ínygyulladás, amely során az íny elválik a fogaktól) kezelésére megalkotott készítmény.

A L’Angelica Natural és a L’Angelica Sensitive Teeth egyaránt hatékony segítséget nyújtanak a fogfelület felújításában, illetve gyulladások és szájszárazság kezelésében, köszönhetően a benne található xilitolnak, ZnPCA-nak, illetve Aloe Verának. Továbbá képes feloldani a foglepedéket, eltávolítani a foltokat okozó pigmenteket, így helyreállítva a fogak természetes fehérségét. 

Az antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású szegfűszeget, illetve tengeri sót tartalmazó Delicate Gums fogkrém serkenti a nyáltermelést és elősegíti az öntisztító hatást a szájban.

A L’Angelica Fresh Breath a rossz leheletet szünteti meg. Emellett tartalmaz gyulladásgátló, antioxidáns és nyugtató hatású édesgyökeret, valamint a friss leheletet biztosító mentát.

A L'Angelica Total Protection a plakk- és fogkőképződés megelőzésére zsályát, valamint antioxidáns hatású bazsalikomot, illetve tisztító és dezodoráló hatású kakukkfüvet is tartalmaz.

A TEA TREE-t azok számára ajánljuk jó szívvel, akik fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású fogkrémet keresnek, az ebben a pasztában található olaj ugyanis éppen ilyen hatást fejt ki, továbbá segít gyógyítani az apróbb sebeket, horzsolásokat és irritált szöveteket. 

 

UltraDEX fogkrémek

Az UltraDex kínálatából két fogkrémet ajánlunk. Az egyik az alacsony abrozivitású paszta, amely a fogszuvasodás megelőzésében, a fogzománc regenerálódásában, valamint a rossz lehelet leküzdésében nyújt hatékony segítséget.

Az UltraDex Sensitive pedig kifejezetten az érzékeny fogak kezelésére kifejlesztett fogkrém, amely segít a fogzománc ásványianyag-tartalmának visszapótlásában, illetve felveszi a harcot a rossz szájszaggal szemben.

 

Tebodont fogkrémektebodont

A Tebodont márka készítményei kiválóak lehetnek azok számára, akik fogínygyulladással vagy fogágygyulladással küzdenek.

A hagyományos Tebodont fogkrém teafaolaj segítségével kezeli a gyulladásokat, erősíti meg az ínyt, természetes alternatívát kínálva fejti ki antimikrobális, antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatását.
A fluoridtartalmú Tebodont-F fogkrém az extra fluoridnak köszönhetően segíti e jótékony hatásokat, és hosszú távú ápolásra is remek megoldás, klórhexidin tartalmú ápoló készítményének kiegészítőjeként is alkalmazzák.

 

5. fejezet

Fogmosási tippek és fogkrémek kisbabák számára

Újdonsült, illetve leendő szülők számára kiemelt fontosságú kérdés a baba fogainak ápolása.

Az újszülött csecsemők természetesen még nem rendelkeznek fogakkal, ám időben fel kell készülni, hogy pontosan tudjuk, mikor és hogyan érdemes elkezdeni a babák és kisgyerekek fogmosását.

A témával kapcsolatban él egy komoly tévhit. Sajnos még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyermekek tejfogai “úgyis kihullanak”, ezért nem olyan nagy baj, ha a fogápolás esetükben el-elmarad, vagy egyáltalán nem is történik meg.

Pedig két okból is rendkívül fontos a fogmosás már egészen kicsi gyermekek számára is. Egyfelől a kicsik így tanulják meg, hogy mennyire fontos is a megfelelő fogápolás, így idősebb korukban sem feledkeznek majd meg róla.

 

Másrészről pedig azért kell már kisgyerekek esetében is rendkívül komolyan venni a fogmosást, mert a tejfogakban is idegek helyezkednek el, amelyek egy apró szuvasodás esetén is fájdalmat okozhatnak a gyermeknek.

Mikor érdemes megkezdeni a fogmosást gyerekek esetében?

Amint megjelennek az első tejfogak, érdemes megkezdeni a fogmosásra való szoktatást, illetve a fogak rendszeres ápolását.

Az esti fürdések alkalmával egy puha sörtéjű, kis fejű fogkefével óvatosan dörzsöljük át – ilyenkor még fogkrémet sem kell használni. Amire mindenképpen figyeljünk, hogy a gyerek ne kényszerként élje meg a dolgot. Igyekezzünk minél játékosabban elvégezni a folyamatot, hogy ne egy kerülendő rossz emlékként, hanem egy kellemes dologként rögzüljön az emlékeikben.

 

Pro tipp: Ha a baba megpróbálja maga is megfogni a fogkefét, engedjük neki, hadd kísérletezzen. Közben persze mi is fogjuk a kefét és felügyeljük annak mozgását.

Amire mindenképpen tanítsuk meg a gyereket

Jellemző hiba, hogy a gyerekek 1 percnél is kevesebb időt töltenek fogmosással. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ajánlott fogmosással töltött idő 2-4 perc, már sejthetjük, hogy miért is nagy gond. Az ennél kevesebb ideig tartó fogmosás ugyanis nem képes eltávolítani a lepedék jelentős részét a fogakról.

A fogkrém használatát akkor érdemes megkezdeni, amikor a kicsi már önállóan tud öblíteni. Bár ma már vannak a piacon olyan fogkrémek is, amelyek kizárólag természetes anyagokból készültek, így az sem jelent különösebb gondot, ha a kis lurkó mégis lenyeli azt.

 

Milyen fogkrémet használjon a gyermek?

gum juniorKétség sem fér hozzá, hogy a kicsik számára a természetes anyagokból készült fogkrémek a legideálisabbak – és legbiztonságosabbak. Ez azért kiemelt fontosságú, mert kezdetekben a baba ínye és fogzománca még rendkívül érzékeny. Ezért a fluorid-, az SLS-, a PEG- és a parabéntartalmú fogkrémeket felejtsük el.

Azok pedig, akik a fluoridtartalmú fogkrémekre esküsznek, a gyerek két- hároméves korától már vásárolhatnak csökkentett fluoridtartalmú fogkrémeket. (Ahogyan korábban már írtuk: hatéves korig 500 ppm felső határral.)

6. fejezet

Összegzés: milyen fogkrémet használjunk?

Azt tehát egyértelműen láthatjuk, hogy nem létezik az az egyetlenegy fogkrém, amely mind felett áll és minden szájhigiéniai és fogápolási problémára képes megoldást nyújtani.

A megoldás tehát az, hogy figyelembe vesszük, hogy mi magunk milyen konkrét problémával küzdünk, és erre próbálunk megoldást találni. Ezzel kapcsolatban természetesen fogorvosunk tanácsát is érdemes kikérni, hiszen ő az, aki szakértői rálátással is bír a helyzetre, illetve meg tudja ítélni annak komolyságát – ezáltal azt is, hogy milyen beavatkozásra van szükség.

Előfordulhat ugyanis, hogy a szuvasodást megelőző fogkrémek használata már nem elegendő, köszönhetően annak, hogy az egyes fogak állapota már fogorvosi beavatkozást igényel. Arról már nem is beszélve, hogy még a legjobb fogfehérítő fogkrém is kudarcot vallhat, ha a fogak nemcsak a plakk és a különféle lepedék miatt sárgák.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a közösségi hálón, illetve az önjelölt egészségügyi és életviteli tanácsadók weboldalain fellelhető házi fogápolási praktikák a legtöbb alkalommal hatástalanok, rosszabb esetben pedig konkrétan árthatnak is a fogainknak. (Hogy csak egy példát említsünk, pontosan ilyen a fogak szódabikarbónával való kenegetése.)

 

Ne feledd: A házi praktikákat tehát érdemes messzire elkerülni, és inkább a szakértők, kutatások által alátámasztott véleményeket megfogadni és figyelembe venni, semmint ezekre hallgatni.

Mindenképpen figyeljünk továbbá a választott fogkrém összetevőire. Bár korábban a fluorid egészségügyi hatásai nem adtak okot az aggodalomra, a legfrissebb kutatások már azt bizonyítják, hogy ha nem is teljes mértékben káros, nagy dózisban nem ajánlott a használatuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezentúl egyáltalán nem szabad fluoridos fogkrémet használni, csupán azt, hogy ügyeljünk a mennyiségre, valamint ezzel kapcsolatban is kérjük ki fogorvosunk szakvéleményét.

Fordítsunk továbbá kiemelt figyelmet gyermekeink – különösen a kisgyerekek – fogmosási szokásainak kialakítására és segítésére, hiszen ők felnőttként is azon mintákat követve adnak majd a szájhigiéniára, amelyeket otthon elsajátítottak.

Összességében elmondható tehát, hogy most már mindent tud a megfelelő fogkrém kiválasztásának metódusáról. Ha azonban bármilyen nyitott kérdése maradt volna a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal, akár telefonon, akár e-mailben vagy személyesen, készséggel válaszolunk felmerülő kérdéseire.

Termékek

Kóka Alexandra
fogtechnikus, területi képviselő – szájápolás
Dr. Sárközy Edit
a Profimed fogorvosa
Elérhetőség az üzletekben
Kattintson az üzletre a cím és nyitvatartás megjelenítéséhez
Cím
Telefon
Email
Google Maps Üzlet részletei